ΑρχικήHow toΚρυφές κάμερες και παράνομη παρακολούθηση ατόμων

Κρυφές κάμερες και παράνομη παρακολούθηση ατόμων

Οι κρυφές κάμερες στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί αρκετές ανησυχίες σε πολλούς ανθρώπους, και πιο συγκεκριμένα, κυρίως σε εκείνα τα άτομα που αναγκάζονται να ταξιδεύουν συχνά. Ωστόσο η κατάσταση έχει ξεφύγει στα άκρα κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης που παρουσιάζεται στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δωματίων μέσω Airbnb, όπου εκεί πλέον εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά παράνομης παρακολούθησης ατόμων.

Αν και δεν αντίκειται στους όρους παροχής υπηρεσιών του Airbnb, να εγκατασταθεί κάποια κάμερα ασφαλείας σε μία κατοικία που φιλοξενούνται ενοικιαστές, όμως υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με αυτήν την πρακτική. Οποιαδήποτε κάμερα έχει τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις, επιβάλλεται να ενημερωθούν αμέσως οι ενδιαφερόμενοι που θα μείνουν σε τούτο το χώρο, ακόμα κι αν βρίσκεται έξω από το δωμάτιο ή δεν λειτουργεί, και δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε ιδιωτικούς χώρους, όπως υπνοδωμάτια ή μπάνια.

Ανίχνευση κρυφών καμερών: Επισκόπηση

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κρυφής κάμερας, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε δυνατότητες. Θα αναφέρουμε παρακάτω περισσότερα πράγματα για την εμφάνιση αυτών των συσκευών, γιατί αντικειμενικά πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί περισσότερη τεχνική ανάλυση, αλλά όσον αφορά τις δυνατότητες, οφείλετε να γνωρίζετε πως ορισμένοι τύποι κρυφής κάμερας είναι σχετικά πιο εύκολο να βρεθούν, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μέσω φθηνών μηχανημάτων ή και με το smartphone, με τη χρήση διαφόρων εξειδικευμένων εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

Γενικά, οι κάμερες ασφαλείας (κρυφές ή μη) διατίθενται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Οι περισσότερες κάμερες που έχουν σχεδιαστεί για οικιακή χρήση στο σπίτι συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο, έτσι ώστε το οπτικοακουστικό υλικό να μπορεί να προβληθεί ζωντανά εξ αποστάσεως ή να μεταφορτωθεί σε διακομιστή εκτός του ενοικιαζόμενου χώρου.

Άλλες κάμερες ασφαλείας, ειδικά τα πιο ακριβά μοντέλα, χρησιμοποιούν φυσικό καλώδιο αντί για Wi-Fi για να πραγματοποιήσουν σύνδεση στο τοπικό δίκτυο. Συχνά, το καλώδιο παρέχει ρεύμα στην κάμερα. Ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης, τόσο οι ενσύρματες, όσο και οι ασύρματες κάμερες μπορεί να είναι ανιχνεύσιμες με διάφορες εφαρμογές και τεχνικές.

Ο τρίτος κοινός τύπος κάμερας ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί καθόλου το διαδίκτυο. Αυτός ο τύπος συνήθως χρησιμοποιεί παλαιότερα αναλογικά συστήματα, καθώς και κάμερες που απλώς καταγράφουν βίντεο στην κάρτα SD ή άλλο μέσο αποθήκευσης για να συλλέξει το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να προβληθεί αργότερα στον υπολογιστή.

Όμως πρέπει να ξέρετε πως οι σύγχρονες ποιοτικές κρυφές κάμερες, που χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας είναι αδύνατο να βρεθούν χρησιμοποιώντας τυπικές εφαρμογές και δωρεάν λογισμικά, αλλά μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας φυσικής επιθεώρησης στο χώρο από έμπειρο άτομο που έχει εξειδίκευση πάνω σε τούτο το αντικείμενο.

Ξεκινήστε με μια φυσική επιθεώρηση στο χώρο

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε να ψάχνετε για μια κρυφή κάμερα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή σε κάποιο δωμάτιο που νοικιάσετε μέσω Airbnb είναι με έναν φυσικό έλεγχο. Να θυμάστε ότι για να είναι αποτελεσματικές οι κάμερες, χρειάζονται τρία πράγματα: οπτική επαφή με οτιδήποτε καταγράφουν, αρκετό φως για να καταγράψει καθαρά τη σκηνή και μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο να τοποθετηθεί μια κρυφή κάμερα μέσα στον τοίχο ή στην οροφή, καθώς αυτό απαιτεί επιπλέον διαδικασία εγκατάστασης και κόστος, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το γεγονός και θα πρέπει σίγουρα να ψάξετε και εκεί προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν σας παρακολουθεί κανένας.

Αντίθετα, η πλειονότητα των καμερών είναι συχνά κρυμμένες μέσα σε κάποιο αντικείμενο που δεν θα εγείρει υποψίες ότι βρίσκεται εκεί, και φυσικά αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα βολική για τους επιτήδειους, αφού μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να την πάρουν πίσω, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τα θύματα.

Δεδομένου ότι απαιτούν σταθερή τροφοδοσία, πολλές κρυφές κάμερες τοποθετούνται σε μια ηλεκτρονική συσκευή με ένα καλώδιο. Μπορεί να τις βρείτε επίσης σε κάποιο εξοπλισμό που είναι τοποθετημένος σε τοίχο ή οροφή (όπως σε ένα πολύφωτο ή κλιματιστικό), καθώς τα καλώδια μπορούν εύκολα να κρυφτούν από πίσω ή πάνω από τη συσκευή.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια εκτενή λίστα σε πιθανά αντικείμενα που ενδεχομένως να κρύβεται κάποια κρυφή κάμερα για να παρακολουθεί τον κόσμο. Επιπλέον φροντίστε να ελέγξετε μήπως είναι τοποθετημένες σε μικροσκοπικές τρύπες ή και σε διαφανείς περιοχές δηλαδή μέσα σε κάποιο μπιμπελό ή καθρεφτάκι.

Αξίζει επίσης να ελέγξετε τους αεραγωγούς και σε τυχόν ανοίγματα στον τοίχο ή την οροφή, όπου κάποιος θα μπορούσε να εγκαταστήσει εκεί μια κάμερα χωρίς να είναι ορατή.

Ακολουθούν τα πιθανά αντικείμενα που ίσως να κρύβεται μία κάμερα:

 • Ανιχνευτής καπνού
 • θερμοστάτης
 • Σύστημα συναγερμού
 • Τηλέφωνο
 • Ρολόι τοίχου
 • Ραδιόφωνο
 • Τηλεόραση
 • Επιτραπέζιο ή εντοιχιζόμενο φωτιστικό
 • Πρίζα ρεύματος
 • Μετασχηματιστής (AC power adapter)
 • Καθρέφτης
 • Ξυπνητήρι
 • Θήκη για οδοντόβουρτσα
 • Κουτιά από χαρτομάντιλα
 • DVD player ή άλλο αποκωδικοποιητή

Πως να εντοπίσετε κρυφές κάμερες με το smartphone σας

Σάρωση του δικτύου Wi-Fi με εφαρμογή smartphone

Εάν μια τυπική επιθεώρηση στο χώρο δεν σας βοήθησε να εντοπίσετε απολύτως τίποτα, τότε ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το έξυπνο κινητό τηλέφωνο σας. Η εύρεση κρυφών καμερών με το smartphone σας μπορεί να γίνει με πολλού και διαφορετικούς τρόπους, όπως να σαρώσετε μέσω εξειδικευμένης εφαρμογής το τοπικό δίκτυο Wi-Fi για να δείτε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες πάνω σε αυτό, ώστε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Αυτή η τεχνική είναι πιο χρήσιμη σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο Airbnb παρά σε ένα ξενοδοχείο, καθώς πιθανότατα θα υπάρχουν πολύ λιγότερες συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο. Μόλις συνδεθείτε στο Wi-Fi, ενεργοποιήστε έναν σαρωτή δικτύου όπως το Fing ή το WiFiman.

Μπορείτε να βρείτε τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε iOS και Android, και οι δύο λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, αν και το Fing μπορεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία με μια premium λειτουργία (δηλαδή επί πληρωμή) που ονομάζεται, παραδόξως, «εύρεση κρυφής κάμερας».

Οι εφαρμογές θα σαρώσουν γρήγορα το δίκτυο που χρησιμοποιείτε, εμφανίζοντας μια λίστα με όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Φερειπείν θα σας εμφανίσει το όνομα κάθε συσκευής, καθώς και στοιχεία της, όπως το hardware και τις διευθύνσεις IP που χρησιμοποιεί, τον κατασκευαστή, το όνομα του μοντέλου και ένα εικονίδιο που υποδηλώνει τι τύπο συσκευής είναι.

Βλέπετε κάτι ύποπτο; Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά. Σημειώστε τη διεύθυνση IP που σχετίζεται με την περίεργη συσκευή που εντοπίστηκε. Για να σας διευκολύνουμε, σας εξηγούμε ότι είθισται μία διεύθυνση IP να έχει αυτήν την μορφή 192.168.0.25, δηλαδή να χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, αλλά με διαφορετικούς αριθμούς.

Τώρα, ανοίξτε την εφαρμογή σάρωσης θυρών, όπως το HE Network Tools. Αυτή η σουίτα διάγνωσης δικτύου μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά για το σκοπό μας, είναι πιο χρήσιμη η λειτουργία “TCP Port Scan“. Επιλέξτε το και, στη συνέχεια, εισαγάγετε τη διεύθυνση IP που σημειώσατε.

Η εφαρμογή θα εμφανίσει μια λίστα με «θύρες» που χρησιμοποιούνται στην ύποπτη συσκευή και ποιες υπηρεσίες δικτύου συνήθως σχετίζονται με αυτές τις θύρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θύρες 80 και 8080, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το να κατευθυνθείτε μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης στη διεύθυνση IP και στη θύρα (π.χ.: http://192.168.0.25:8080) ενδέχεται να σας εμφανίσει μια ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα αυτή η συσκευή. Σε κακώς διαμορφωμένες κάμερες, μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και την ίδια τη ροή βίντεο.

Η παρουσία των θυρών 554 και 1935 (προορίζονται κυρίως για μετάδοση ροής βίντεο) μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η συσκευή είναι κάμερα, αν και άλλες οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις θύρες. Εάν ο σκοπός μιας ανοιχτής θύρας δεν είναι προφανής από την περιγραφή της, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας δώσει λογικά τις απαιτούμενες απαντήσεις που ψάχνετε.

Όμως προσοχή, όσοι κρύβουν κάμερες, μπορεί εσκεμμένα να χρησιμοποιήσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για να μεταδώσουν ζωντανά βίντεο, αλλά οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν επίσης να εντοπίσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν σε μια κατοικία.

Άλλα Δίκτυα

Η καλύτερη πρακτική για τη ρύθμιση μιας κρυφής κάμερας είναι να τοποθετηθεί σε ένα αποκλειστικό δίκτυο. Δεδομένου ότι αυτό απαιτεί επιπλέον τεχνογνωσία και κόστος, πολλοί ιδιοκτήτες δωματίων Airbnb δεν επιλέγουν αυτή την πρακτική, αλλά μπορεί κάποιοι να το κάνουν, εφόσον πρόκειται για τόσο διεστραμμένους ανθρώπους και δεν νοιάζονται καθόλου για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα έχει αυτό το εγχείρημα. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό της ύπαρξης κρυφών καμερών, αλλά τεχνικά δεν θεωρείται αδύνατο να εντοπιστεί αυτή η κρυφή κάμερα.

Οι σαρωτές δικτύου όπως το Fing ή το Wifiman εμφανίζουν επίσης τα ονόματα και άλλων δικτύων Wi-Fi στην περιοχή, παράλληλα μαζί με την ισχύ του σήματος τους (χαμηλότεροι αριθμοί = ισχυρότερο σήμα). Κατά γενικό κανόνα, ισχυρότερο σήμα σημαίνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα για την κρυφή κάμερα, επομένως προσέχετε τυχόν δίκτυα με περίεργα ονόματα με παρόμοιο (ή ισχυρότερο) σήμα από αυτό στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.

Επιπλέον δοκιμάστε να εκτελέσετε τη σάρωση από διαφορετικά μέρη του σπιτιού για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα πάντα. Σημειώστε, ωστόσο, ότι είναι δυνατή η απόκρυψη του ονόματος (SSID) ενός ασύρματου δικτύου. Εάν έχει γίνει αυτό, το όνομα δεν θα εμφανίζεται στη σάρωση δικτύου, αλλά μπορεί να εμφανίζεται ένα κρυφό ή ανώνυμο δίκτυο.

Ωστόσο, αρκετοί εξειδικευμένοι ερευνητές στον τομέα ασφάλειας και ανάλυσης δεδομένων, προειδοποιούν ότι ένας απλός σαρωτής δικτύου μπορεί να μην καταγράψει τα πάντα, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός σε περίπτωση που δεν θα μας εμφανίσει τίποτα μέσω αυτής της τακτικής.

Το επόμενο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ρούτερ και μόντεμ που μεταδίδουν με το δικό τους όνομα σαν δίκτυο, που είναι ξεχωριστό από αυτό που υπάρχει επίσημα στις εγκαταστάσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων ή του ξενοδοχείου.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή WiGLE για την εύρεση συσκευών που «μεταδίδουν με το δικό του όνομα, ακόμη και μέσω Bluetooth (και όχι μόνο Wi-Fi).

Χρησιμοποιήστε το φακό του τηλεφώνου

Και ο δεύτερος τρόπος, είναι με την χρήση του φακού στο smartphone για φυσική ανίχνευση, γιατί το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να κάνει για παράδειγμα zoom σε μικροσκοπικά αντικείμενα, ενώ με το φλας μπορείτε να εκπέμπεται φως για να βλέπετε καλύτερα.

Ακόμη και καλά κρυμμένες κάμερες θα έχουν έστω μια μικρή ποσότητα ανακλαστικής επιφάνειας. Εάν χρησιμοποιείτε το φλας, τότε πρέπει να στρέψετε τις δέσμες φωτός σε κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάνει αντανάκλαση. Συνεπώς αυτή η τακτική ένας πολύ καλός τρόπος να ανιχνεύσετε αν υφίσταται κάτι περίεργο ή ύποπτο.

Πολλοί άνθρωποι συνήθως προβαίνουν σε ερασιτεχνική ανίχνευση, κάτι που μπορεί να μην λειτουργήσει σωστά, αν το πράξετε με βιασύνη και προχειρότητα. Αν είστε ανυπόμονοι να τελειώσετε γρήγορα, τότε πιθανόν αυτή η διαδικασία δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει θα διεξάγεται αυτή την διαδικασία με σχολαστικότητα και αργά.

Ανίχνευση υπέρυθρου φωτός από κρυφές κάμερες

Σε αντίθεση με το ανθρώπινο μάτι, οι κάμερες smartphone έχουν συνήθως τη δυνατότητα να βλέπουν πηγές υπέρυθρου (IR). Οι υπέρυθρες ακτίνες φωτός χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων τηλεχειριστηρίων (πάρτε ως παράδειγμα το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, του κλιματιστικού, του γκαράζ, και ούτω καθεξής).

Συνήθως η τεχνολογία των υπερύθρων βρίσκεται ενσωματωμένη επίσης και σε κάμερες ασφαλείας για να μπορούν να λειτουργούν μέσα στο Βαθύ σκοτάδι.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο σας για να εντοπίσετε μια κρυφή κάμερα που λειτουργεί ή εκπέμπει μέσω του υπέρυθρου φωτός.

Σημαντική σημείωση: Προκειμένου οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων να αποτρέψουν την εμφάνιση υπερύθρων ακτινοβολιών στις νυχτερινές φωτογραφίες, η πίσω κάμερα της συσκευής συνοδεύεται με ένα φίλτρο, συνήθως με τη μορφή λογισμικού στα περισσότερα smartphone. Ωστόσο αυτό το φίλτρο δεν υπάρχει στην μπροστινή selfie camera.

Μπορείτε να εντοπίσετε υπέρυθρες ακτινοβολίες κλείνοντας τα φώτα και θέτοντας σε λειτουργία τη selfie camera. Για να κατανοήσετε το παράδειγμα, κάντε δοκιμή με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, δηλαδή πρώτα στρέψτε το τηλεχειριστήριο προς την μπροστινή κάμερα και πατήστε παρατεταμένα οποιοδήποτε κουμπί, κρατώντας το π.χ για 30 δευτερόλεπτα. Εάν εμφανιστεί ένα λεπτό και έντονο φως στην οθόνη του τηλεφώνου σας, τότε σημαίνει πως αυτή η μεθοδολογία δουλεύει.

Η χρήση του τηλεφώνου σας για να εντοπίσετε το υπέρυθρο φως από μια κρυφή κάμερα σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο Airbnb ή σε μία κλίνη ενός ξενοδοχείου θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο σκοτάδι με κλειστά φώτα, ενεργοποιώντας συνάμα την μπροστινή κάμερα στο smartphone ή το tablet και να ψάχνετε αργά κάθε πιθανό σημείο σε τούτο το χώρο που ενδεχομένως να κρίνετε ότι είναι ύποπτο. Μην ξεχνάτε να ψάξετε το ταβάνι!

Αγοράστε ανιχνευτή κάμερας που προορίζετε για αντικατασκοπεία

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι ανιχνευτές κάμερας που ειδικεύονται στην αντικατασκοπεία μπορούν να πραγματοποιήσουν σάρωση για ραδιοσυχνότητες κυρίως για ασύρματες κρυφές κάμερες. Αυτά μπορούν εύκολα να αγοραστούν στο διαδίκτυο από ιστότοπους όπως το Amazon ή το AliExpress.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν η κρυφή κάμερα μεταδίδει δεδομένα.

Πλέον οι επιτήδειοι είναι ιδιαίτερα προνοητικοί και ξέρουν να φυλάγονται, χρησιμοποιώντας κάρτες αποθήκευσης τύπου SD για αποθηκεύουν τα δεδομένα, με απώτερο σκοπό να τα ανακτήσουν αργότερα, εφόσον φύγει το θύμα από το χώρο. Συνεπώς, έτσι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Επιπρόσθετα να θυμάστε ότι ενώ είναι δυνατό να αγοράσετε έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων σε σχετικά καλή τιμή, οι φθηνότεροι δεν κάνουν καλή δουλειά και ενδεχομένως να χάνετε άδικα το χρόνο σας.

Όπως συμβαίνει συνήθως με όλα τα τεχνολογικά προϊόντα, έτσι και εδώ στην πραγματικότητα παίρνεις ότι πληρώνεις. Για παράδειγμα εάν προμηθευτείς έναν ανιχνευτή κρυφών καμερών αξίας 30 ευρώ, τότε μην περιμένεις πολλά πράγματα. Τα καλύτερα σε αυτήν την κατηγορία κοστίζουν εκατοντάδες ή και πάνω από 1.000 ευρώ.

Άλλοι τρόποι ανίχνευσης κρυφών καμερών

Τα smartphone δεν είναι οι μόνες συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό κρυφών καμερών. Τα tablet, όπως το iPad λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αν ταξιδεύετε με φορητό υπολογιστή, υπάρχουν ισχυρές εναλλακτικές λύσεις λογισμικών για τη σάρωση δικτύου και θυρών που αναφέρονται παραπάνω.

Υπάρχουν επίσης ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ορισμένων χαρακτηριστικών των κρυφών καμερών, όμως μιλάμε για μηχανήματα που διατίθενται στο εμπόριο σε μεγάλο κόστος, και συνήθως τα προμηθεύονται οι ιδιωτικοί ερευνητές, όπως ντετέκτιβ.

Λογισμικά για υπολογιστές

Το Nmap υπάρχει για πάνω από δύο δεκαετίες και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρό και αποτελεσματικό. Είναι διαθέσιμο σε Windows, macOS και Linux. Το Kismet είναι μια άλλη δωρεάν, ανοιχτού κώδικα επιλογή, που λειτουργεί τόσο σε Linux όσο και σε macOS.

Άλλα καλά λογισμικά μόνο για macOS περιλαμβάνουν το Network Analyzer Pro και το LanScan. Όλα αυτά τα εργαλεία είναι (πολύ) πιο ισχυρά από αυτά που βρίσκονται σε κινητές συσκευές.

Τα λογισμικά ανάλυσης πρωτοκόλλου δικτύου, όπως το Wireshark, που διατίθενται σε Windows, macOS και Linux, σας επιτρέπουν να δείτε τον τύπο (και μερικές φορές, το περιεχόμενο) της κίνησης που κινείται στο δίκτυο.

Η κίνηση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε ένα δίκτυο που συνήθως συμβαίνει μέσω ζωντανής μετάδοσης βίντεο, χωρίς κάποιο λογικό λόγο, μπορεί να είναι ένας άλλος καλός τρόπος ανίχνευσης μιας κάμερας, αν και πάλι, θα πρέπει να είστε στο ίδιο δίκτυο με την ίδια την κρυφή κάμερα για να σιγουρευτείτε ότι είναι εν ενεργεία και σας παρακολουθεί.

Συσκευές χειρός

Γενικά, τα περισσότερα gadget ανίχνευσης κάμερας που προσφέρονται στην αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή δεν είναι πολύ καλά. Αν και υπάρχει κάποια πιθανότητα να εντοπίσετε μια αντανάκλαση φωτός ή υπέρυθρο φως χρησιμοποιώντας τα, όμως οι περισσότερες συσκευές χειρός για ανίχνευση κρυφής κάμερας τύπου gadget δεν είναι πιο αποτελεσματικοί από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω.

Ωστόσο, οι σαρωτές ραδιοσυχνοτήτων (RF) μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση μιας κρυφής ασύρματης κάμερας, ακόμη κι αν είναι συνδεδεμένη στο δικό της αποκλειστικό δίκτυο Wi-Fi. Το πρόβλημα με αυτές τις μέρες, είναι ο αριθμός των άλλων ασύρματων συσκευών που συνωστίζονται στα ερτζιανά.

Ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε όλες τις άλλες συσκευές σας και οτιδήποτε άλλο στο σπίτι που μπορεί να εκπέμπει ασύρματα σήματα, δεν έχετε κανέναν έλεγχο σε οτιδήποτε εκτός της ιδιοκτησίας.

Ενώ μπορεί να έχετε κάποια επιτυχία σε ένα αυτόνομο σπίτι στην ύπαιθρο, σε πολυκατοικία ή μεγαλούπολη, απλώς θα αφιερώσετε όλο τον χρόνο σας κυνηγώντας φαντάσματα, ιδίως αν δεν έχετε το απαιτούμενο τεχνικό υπόβαθρο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες αυτών των συσκευών χειρός.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166