KTM 1290 Super Duke GT

KTM 1290 Super Duke GT

Tο νέο τουριστικό ΚΤΜ 1290 Super Duke GT με τους 173hp που βασίζεται στο θεότρελο KTM 1290 Super Duke R!

Δεν πάει και πολύς καιρός που το όνομα Super Duke σήμαινε καθαρή μοτοσικλετιστική «τρέλα». Το πρώτο Super Duke του 2005 ήταν ένα ωμό δικύλινδρο naked με γκάζι-διακόπτη, μικροσκοπικό ρεζερβουάρ, λεπτή σέλα και φήμη ότι όση πρακτικότητα του λείπει, τόσο διασκεδαστικό είναι.

Έχουν περάσει όμως 10 χρόνια από τότε και έχουν προστεθεί και τα γράμματα GT. Πριν από δύο χρόνια το KTM 1290 Super Duke R ανέβασε τον πήχη στις επιδόσεις του δικύλινδρου naked. Τώρα το KTM 1290 Super Duke GT (διαβάστε εδώ την επίσημη παρουσίαση) έφτασε για να προσθέσει και μια δόση πολιτισμένης άνεσης Gran Turismo στην οικογένεια. Τα καλά νέα είναι ότι κάτω το μεγάλο ρεζερβουάρ, την άνετη σέλα και τα έξυπνα ηλεκτρονικά είναι ακριβώς το ίδιο τρελό όπως και το πρώτο.

Όλα αυτά μου είναι ξεκάθαρα καθώς κυνηγάω με το KTM 1290 Super Duke GT στους ορεινούς δρόμους έξω από τη Μαγιόρκα τρεις αναβάτες, ο ένας από τους οποίους είναι ο Jeremy McWilliams, πρώην αναβάτης MotoGP και τώρα οδηγός εξέλιξης της KTM, μεταξύ άλλων.

Ο ρυθμός είναι γρήγορος όπως καταλαβαίνετε, η επιφάνεια του δρόμου είναι κρύα, υγρή και γλιστερή αλλά το KTM 1290 Super Duke GT τα αγνοεί προσφέροντας απίστευτη διασκέδαση, παρά τις συνθήκες.

Η τρέλα πάει και στα βουνά

Το KTM 1290 Super Duke GT επιταχύνει στην έξοδο της στροφής με καταπληκτικό ρυθμό με τον υπερ-ροπάτο κινητήρα των 1301cc να το εξακοντίζει μπροστά ακόμη και με 5.000rpm στο στροφόμετρο και το traction control που ελέγχεται από τον αισθητήρα κλίσης, να κάνει εξαιρετική δουλειά στο να κρατά το πίσω Pirelli στη σωστή κατεύθυνση.

Μετά, όταν η μοτοσικλέτα έχει πλέον καταπιεί την επόμενη σύντομη ευθεία και εμφανίζεται η επόμενη φουρκέτα, οι δαγκάνες Brembo Monobloc φρενάρουν το KTM 1290 Super Duke GT δυνατά και με το Cornering ABS να παραμονεύει για την περίπτωση που η στροφή έχει στο εσωτερικό της μπαλώματα υγρασίας και με την άνετη αλλά με καλές αποσβέσεις semi-active ανάρτηση της WP να απορροφά άριστα τις κλασικές ανωμαλίες στην είσοδο της στροφής πριν πλαγιάσω την ευκίνητη μοτοσικλέτα στην στροφή.

Η βόλτα αυτής της παρουσίασης είναι μνημειώδης, παρά τον όχι καλό καιρό και δεν μπορώ να φανταστώ και πολλές μοτοσικλέτες που θα μπορούσαν να προσφέρουν τόση πολλή διασκέδαση, ούτε και να κρατήσουν αυτό τον ρυθμό. Στην καλή διάθεση συνεισφέρουν τα θερμαινόμενα γκριπ που διατηρούν τα χέρια μου ζεστά και ότι η ένδειξη καυσίμου στον πίνακα οργάνων μου λέει ότι έχω ακόμη αρκετή βενζίνη, α και έχω γράψει πάνω από 160km οδηγώντας με απόλυτα αντιοικονομικό τρόπο.

  • Με 173 ίππους ο δικύλινδρος κινητήρας μπορεί να προσφέρει τόνους διασκέδασης και απίστευτες εμπειρίες επιτάχυνσης.

Κινητήρας – η καρδιά του λιονταριού

Από πολλές απόψεις το KTM 1290 Super Duke GT είναι ένας συνδυασμός δύο υπαρχόντων μοντέλων της KTM, του KTM 1290 Super Duke Rκαι μεγάλου on-off που ταρακούνησε την κατηγορία πέρυσι (2015) με τα επιδόσεις του και τις all round δυνατότητές του. Η νέα μοτοσικλέτα «φοράει» αυτόν τον κινητήρα με 1301cc, τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, τις τετραβάλβιδες κεφαλές και τη V διάταξη των κυλίνδρων με περιεχόμενη γωνία 75 μοιρών.

Οι θάλαμοι καύσης στον κινητήρα του KTM 1290 Super Duke GT είναι ξανασχεδιασμένοι σε σχέση με του KTM 1290 Super Duke Rενώ διαφορετική είναι κα η χαρτογράφηση του ψεκασμού καθώς και η εξάτμιση προκειμένου η μοτοσικλέτα να περνάει την προδιαγραφή Euro 4. Η KTM λέει ότι ο κινητήρας είναι πιο ομαλός στην απόδοση και λίγο δυνατότερος στις χαμηλές στροφές, παράγοντας 114Nm ροπής στις μόλις 3.250rpm. Η μέγιστη ισχύς είναι 173hp στις 9.500rpm, δηλαδή κάπου ανάμεσα στα 180hp του R και τα 160hp του ΚΤΜ 1290 Super Adventure, ενώ διαθέτει και το πρώτο quick shifter της εταιρίας.

Το στήσιμο είναι πιο κοντά σ’ αυτό το KTM 1290 Super Duke R, καθώς διαθέτει το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα και μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι καθώς και την ίδια γεωμετρία.

Οι τροχοί και τα φρένα προέρχονται επίσης από το super naked. Τα ελαστικά είναι Pirelli Angel GT και οι δαγκάνες είναι τετραέμβολες Brembo Monobloc.

Αλλά έχει και τουριστικό χαρακτήρα

Εκεί που διαφέρει το KTM 1290 Super Duke GT σε σχέση με το R αλλά μοιάζει με το KTM 1290 Super Adventure είναι στο ότι διαθέτει semi-active ανάρτηση της WP τα ηλεκτρονικά της οποίας είναι Bosch. Έχει επίσης μακρύτερο και ισχυρότερο υποπλαίσιο που είναι φτιαγμένο γα να μεταφέρει τις ειδικά φτιαγμένες βαλίτσες ενώ ταυτόχρονα προσφέρει χώρο για μεγαλύτερη σέλα για τον συνεπιβάτη, για τον οποίο διατίθενται χαμηλότερα τοποθετημένα μαρσπιέ.

Μια ακόμη αλλαγή που αφορά τα περιφερειακά είναι η αύξηση της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ από τα 18 στα 23 λίτρα και μάλιστα ο σχεδιαστικό οίκος Kiska πολύ έξυπνα το επεξέτεινε προς τα μπροστά και προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα αιχμηρό σχήμα που ενσωματώνει τα φλας και τους νέους «cornering» προβολείς.

Υπάρχει επίσης νέα ζελατίνα που μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το ύψος της με τη μοτοσικλέτα εν κινήσει, με απλή διαδικασία: την σπρώχνεις προς τα μπροστά, την ανεβάζεις ή την κατεβάζεις και μετά την ξανακλειδώνεις στη θέση της.

KTM 1290 Super Duke GT – on board

Το μονοκόμματο τιμόνι είναι λίγο ψηλότερα και φαρδύτερο από του Super Duke R και είναι επίσης ρυθμιζόμενο (περιστρέφοντάς το) αλλά το KTM 1290 Super Duke GTπαράγει έναν πολύ όμοιο βαθύ ήχο που ήταν ακόμη πιο απολαυστικός στις μοτοσικλέτες που φόραγαν το τελικό της Akrapovic από τα αξεσουάρ.

Η απόδοσή του κινητήρα είναι παρόμοια με του KTM 1290 Super Duke Rξηλώνοντας το δρόμο με την απλωμένη ροπή του κινητήρα που σημαίνει ότι έχει άμεση αλλά και ομαλή επιτάχυνση σχεδόν όποτε θέλεις να ανοίξεις το γκάζι.

Χάρτες οδήγησης

Το KTM 1290 Super Duke GTέχει τρεις χάρτες οδήγησης (Sport, Street και Rain που περιορίζει την ισχύ τους 100hp). Όπως και πριν το KTM 1290 Super Duke GT είναι πολιτισμένο και λειτουργεί ομαλά σε όλους τους χάρτες, τραβώντας καθαρά από τις 3.000rpm και διατηρώντας την ομαλή του λειτουργία με τη βοήθεια των δύο αντικραδασμικών αξόνων. Ακόμη και o χάρτης Sport δεν είναι ούτε απότομος, ούτε τραχύς, ενώ η ομαλότερη απόκριση του Street θα είναι χρήσιμη στους πιο γλιστερούς δρόμους. Εγώ έβαλα τον Rain όταν μας έπιασε στο δρόμο ένα σύντομο χαλάζι. Το Traction Control προσαρμόζει την ευαισθησία του ανάλογα με τον χάρτη.

Και στους δύο κύριους χάρτες υπάρχει όπως είναι φυσικό ένας καταρράχτης δύναμης και οι αλλαγές με το νέο quick-shifter γίνονται γρήγορα και ομαλά, αλλά μόνο τα ανεβάσματα – δεν λειτουργεί στα κατεβάσματα. (Η KTM λέει ότι το auto-blipper που ρυθμίζεις τις στροφές για το κατέβασμα, δεν είναι καλό για το κιβώτιο).

Το KTM 1290 Super Duke GTεπιταχύνει στην έξοδο των στροφών με καταιγιστικό ρυθμό, συχνά σηκώνοντας τον εμπρός τροχό ελαφρώς, αλλά χωρίς να κουνάει το τιμόνι χάρη στο αμορτισέρ τιμονιού της WP. (Για κανονικές σούζες πρέπει να απενεργοποιήσεις το Traction Control).

Προστασία από τον αέρα

Σε μια σύντομη ευθεία του αυτοκινητόδρομου η μοτοσικλέτα ταξίδευε πολύ ομαλά και συγκροτημένα, προσφέροντας άνεση και με τη ζελατίνα να κρατά τον άνεμο μακριά από το στήθος μου. Σίγουρα ταξιδεύεις πιο άνετα σε σχέση με το super naked αλλά απογοητεύτηκα λίγο από τη ζελατίνα που θα την ήθελα λίγο ψηλότερη και με λίγο μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης από τα 5cm κι έτσι ένιωθα κάποιους στροβιλισμούς στην υψηλότερη ρύθμιση. Και τα χέρια δεν προστατεύονται και πολύ επομένως τα δικά μου βράχηκαν και άρχισαν να κρυώνουν παρά τα στάνταρ θερμαινόμενα γκριπ.

Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις

Όταν πήγαινα στον αυτοκινητόδρομο εκμεταλλεύτηκα την ευκολία που μου προσέφερε το πάτημα των κουμπιών για να ρυθμίσω την ανάρτηση στο Comfort, την πιο μαλακή ρύθμιση από τις τρεις. Το KTM 1290 Super Duke GT έχει τις ίδιες γενναιόδωρες διαδρομές αναρτήσεων όπως το KTM 1290 Super Duke R (125mm εμπρός και 156mm πίσω), κι έτσι οι αναρτήσεις του ήταν αρκετά άνετες ακόμη και στη Sport ρύθμιση, επομένως την περισσότερη ώρα οδηγούσα με την ανάρτηση σ’ αυτή τη ρύθμιση. Πάντως και οι άλλες δύο ρυθμίσεις θα είναι χρήσιμες στο ταξίδι. Οι αποσβέσεις των αναρτήσεων ήταν καλά, ειδικά στη Sport ρύθμιση, η οποία –με τη βοήθεια του Jeremy McWilliams- ήταν πολύ κοντά στο σετάρισμα του Super Duke R.

Ίσως είναι λίγο αναπάντεχο το γεγονός ότι, όπως και στο KTM 1290 Super Adventure, η KTM δεν έδωσε τη δυνατότητα επί μέρους ρύθμισης της ανάρτησης σε κάθε σετάρισμα, όπως κάνουν άλλοι κατασκευαστές. Για παράδειγμα δεν μπορείς να σφίξεις κι άλλο το Sport mode για χρήση πίστας ας πούμε, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Το σύστημα πάντως είναι έξυπνο, ρυθμίζοντας αυτομάτως την προφόρτιση του ελατηρίου ανάλογα με το φορτίο και προσφέρει δυνατότητα αντιβύθισης στο Street και το Comfort, αλλά όχι στο πιο σφιχτό Sport έτσι ώστε με τη βύθιση στα φρένα να μπορεί να γίνεται η γεωμετρία πιο γρήγορη.

Στη στροφή

Πάντως με οποιαδήποτε ρύθμιση στις αναρτήσεις το KTM 1290 Super Duke GT έστριβε καταπληκτικά χάρη στο χαμηλό βάρος των 205kg περίπου χωρίς καύσιμο – κάπου 15kg περισσότερα από το Super Duke R- και την αμετάβλητη γεωμετρία που το βοηθούσε να αλλάζει κατεύθυνση με ένα πολύ ελαφρύ άγγιγμα στο φαρδύ τιμόνι.

Η ανάρτηση ήταν πολύ εντυπωσιακή στους συχνά πολύ γλιστερούς δρόμους της Μαγιόρκας, σε συνδυασμό με το πολύ εξελιγμένο σύστημα Motorcycle Stability Control που, όπως και στο μεγάλο Adventure, αξιοποιεί την μονάδα IMU έξι αξόνων της Bosch που προσφέρει κορυφαίο έλεγχο στο traction control και cornering ABS. Η ορμή με την οποία το μεγάλο δικύλινδρο έβγαινε από τις στροφές, με το traction control να βοηθά το πίσω Pirelli Angel GT να διατηρήσει την πρόσφυση ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη, ήταν καταπληκτική.

Φρένα

Το ίδιο καταπληκτικά ήταν και τα φρένα της Brembo που επιβράδυναν τη μοτοσικλέτα πριν τις φουρκέτες με το ABS να επεμβαίνει πού και πού στα πιο γλιστερά κομμάτια και με το cornering ABS να καραδοκεί για να μην γίνει η στραβή. Ο ρυθμός με τον οποίο μπορούν να οδηγηθούν με ασφάλεια κάποια σύγχρονα superbikes είναι πρωτοφανής, αλλά το KTM 1290 Super Duke GT μπορεί να συγκριθεί ως προς αυτό με τα περισσότερα από αυτά.

Κατανάλωση καυσίμου και άνεση

Το KTM 1290 Super Duke GT θα δείξει την αξία του και σε μεγάλες αποστάσεις, αν και ο πανίσχυρος κινητήρας καίει αρκετά αν τον κυνηγάς. Στην παρουσίαση η κατανάλωση που είδα ήταν στα 8lt/100km οπότε η αυτονομία έπεφτε στα 240km, με κανονική χρήση όμως η κατανάλωση πρέπει να κυμαίνεται στα 7lt/100km, άρα η αυτονομία είναι στα 290km.

Η φαρδιά σέλα ήταν αρκετά άνετη ώστε να ενθαρρύνει την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, ειδικά με τις σέλες των μοτοσικλετών της παρουσίασης που ήταν θερμαινόμενες από τα αξεσουάρ.

Εξοπλισμός και αξεσουάρ

Πάντως και στη βασική του μορφή το KTM 1290 Super Duke GT είναι καλά εξοπλισμένο με φώτα ημέρας, φλας που σβήνουν αυτόματα και προειδοποίηση χαμηλής πίεσης ελαστικών. Τα φώτα του περιστρέφονται για να παρακολουθήσουν την πορεία της μοτοσικλέτας μέσα στη στροφή καθώς αυτή γέρνει στις 10, 20 και 30 μοίρες.

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα από αξεσουάρ Power Parts, όπως ωραία φτιαγμένες σκληρές βαλίτσες που χωρά η κάθε μία τους ένα full face κράνος.

Ακριβό αλλά εθιστικό

Μοιραία τα πολύ υψηλά στάνταρντ του KTM 1290 Super Duke GT ανεβάζουν την τιμή του αρκετά ψηλά (δείτε τη στον τιμοκατάλογο της ΚΤΜ) και είναι λίγο ακριβότερο ακόμη κι από το KTM 1290 Super Adventure που είναι από πολλές απόψεις ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του. Παρόλα αυτά το KTM 1290 Super Duke GT δεν είναι τόσο άνετο για τουρισμό όσο το Adventure μοντέλο, ούτε τόσο πολυχρηστικό, αλλά εν τέλει δεν υπολείπεται και πολύ, ενώ διαθέτει μπόλικη επιθετικότητα που σίγουρα θα προτιμήσουν οι αναβάτες που προτιμούν περισσότερο το δρόμο.

Το KTM 1290 Super Duke GT είναι όσο τρελαμένο πρέπει αλλά ταυτόχρονα είναι και αξιοσημείωτα ουσιώδες. Αυτός είναι ένας μοναδικός και εθιστικός συνδυασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας