ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήLady in the Water (soundtrack)

Lady in the Water (soundtrack)

Πίνακας περιεχομένων

Πληροφορίες

 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: James Newton Howard
 • Εκτέλεση Μουσικής: Pete Anthony, The Hollywood Studio Orchestra
 • Κυκλοφορία CD: Decca Records, 2006
 • Συνολική Διάρκεια CD: 59 λεπτά
 • Είδος Tαινίας: Μυστηρίου

Νέα ταινία για το σκηνοθέτη Μ. Night Shyamalan, νέο soundtrack και για το συνθέτη James Newton Howard. Τα τελευταία χρόνια, μία από τις πιο πιστές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες στο κινηματογραφικό στερέωμα σε επίπεδο σκηνοθέτη – συνθέτη είναι αυτή των Shyamalan και James Newton Howard.

Το όραμα που έχει ο σκηνοθέτης για κάθε καινούρια του ταινία βρίσκει έναν ιδανικό αρωγό στο πρόσωπο του James Newton Howard, που έχει ντύσει όλες τις ταινίες του (The Sixth Sense, Unbreakable, Signs, The Village) με μουσική που έπαιζε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας που είχε κάθε μία από αυτές.

Στο Lady in the Water έχουμε να κάνουμε με ένα παραμύθι που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, όπου ο πραγματικός κόσμος μπερδεύεται με έναν φανταστικό. Αφορμή στέκεται μια νύμφη του νερού που έρχεται στο σήμερα αλλά φέρνει μαζί της και άλλες οντότητες που παραμονεύουν και δε σκοπεύουν να τη αφήσουν να γυρίσει πίσω από εκεί που ήρθε. Έτσι, μαζί με τα φανταστικά στοιχεία αναμειγνύονται και μερικές δόσεις από ατμόσφαιρα θρίλερ.

Όλα όμως ξεκινούν και τελειώνουν γύρω από το ένα και βασικό στοιχείο της ταινίας, που αναφέρεται και στον τίτλο της: το νερό. Η μεγάλη επιτυχία στη δημιουργία της μουσικής του Lady in the Water είναι ότι ποτέ δεν ξεχνάει το υγρό στοιχείο ως το βασικό παράγοντα από όπου όλα ξεκινάνε και ότι το ενσωματώνει σαν ηχητική αίσθηση στο soundtrack που ακούμε στην ταινία.

Η ενορχήστρωση της μουσικής, ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης των οργάνων της ορχήστρας, η φύση των θεμάτων που έγραψε ο συνθέτης, σε όλα αυτά δίνεται μια φυσική αίσθηση μιας υγρής παρουσίας που γίνεται έντονα αντιληπτή από κάποιον όταν ακούσει τη μουσική. Εκεί εντοπίζεται η απόλυτη ευστοχία των συνθέσεων του James Newton Howard για την ταινία και το πώς δένουν με τις σκηνές που συνοδεύουν.

Παρόλο που η ταινία τελεί υπό μιας μορφής σύγχηση που οφείλεται στην ύπαρξη κωμικών στοιχείων που χαλάνε την υπόλοιπη ατμόσφαιρά της, στη μουσική της ευτυχώς δε θα συναντήσουμε καθόλου παρόμοια στοιχεία.

Ο πρόλογος της ταινίας με τα κινούμενα σχέδια όπου εξιστορείται ο θρύλος πάνω στον οποίο δικαιολογείται η έλευση της νύμφης, συνοδεύεται από το μουσικό κομμάτι “Prologue” (#1). Μια πολύ απαλή γυναικεία χορωδία μας καλωσορίζει στον υγρό μουσικό κόσμο της ταινίας και ακούμε το θέμα του με τη συνοδεία εγχόρδων και πιάνου. Στο ίδιο κομμάτι θα πάρουμε μια γεύση και από το θέμα του τέρατος που καταδιώκει τη νύμφη.

Από θεματικής άποψης, το soundtrack φέρει ακόμη ένα θέμα που δε θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, ένα τρυφερό σημείο αναφοράς στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη νύμφη (Bryce Dallas Howard) και τον Cleveland (Paul Giamatti). Το ακούμε στο κομμάτι “Ripples in the Pool” (#4). H επικρατούσα ατμόσφαιρα που έχει η μουσική του Lady in the Water αποτελεί μια μίξη μυστηρίου και μιας αιθέριας παραμυθένιας παρουσίας.

Μπορεί να μην υπάρχουν ιδιαίτερες εξάρσεις, ούτε στοιχεία ορχηστρικού τρόμου, ωστόσο η μουσική δε γίνεται ποτέ βαρετή ή πληκτική. Έχει πάντα μια χαρακτηριστική μελωδικότητα που είναι άκρως ελκυστική. Και φτάνουμε στο φινάλε της ταινίας, όπου λαμβάνει χώρα η αποχώρηση της νύμφης και η μουσική που τη συνοδεύει υπάρχει στο κομμάτι “The Great Eatlon” (#11). Αυτό πρόκειται χωρίς αμφιβολία να μπει στη λίστα με τα καλύτερα κομμάτια μουσικής που θα γραφτούν την τρέχουσα κινηματογραφική χρονιά!

Το θέμα του υγρού κόσμου λαμβάνει μια μεγαλειώδη εκτέλεση από το σύνολο της ορχήστρας και της χορωδίας, ενώ καθώς οι σκηνές του φινάλε τρέχουν επί της οθόνης, η μουσική παίρνει επικό προσανατολισμό με εντυπωσιακές συνεχείς εναλλαγές. Φτάνοντας κανείς στο τέλος του soundtrack, τότε και μόνο τότε μπορεί να καταλάβει πως όλα τα προηγούμενα είναι σα να γράφτηκαν για να οδηγήσουν σε αυτό το καθηλωτικό μουσικό κομμάτι του φινάλε!

To Have or not to Have?

Απώτερος σκοπός ενός συνθέτη που γράφει μουσική για ταινίες, είναι να φτάσει σε τέτοια επίπέδα μουσικής έκφρασης, ώστε η μουσική του να καταφέρνει να γίνεται η φωνή της ταινίας, το απαραίτητο και κυριότερο συστατικό για τη διαμόρφωση της τελικής αίσθησης απου αποκομίζει ο θεατής βγαίνοντας από τη σκοτεινή αίθουσα. Η μουσική του Lady in the Water είναι ένα πειστήριο πως ο James Newton Howard γίνεται η ψυχή της κάθε ταινίας που αναλαμβάνει, ειδικά όσον αφορά τις συνεργασίες του με τον M. Night Shyamalan.

Αν και μας άφησε αρκετά περιθώρια προσδοκιών ανικανοποίητα, η ταινία δεν είχε μουσική που βάδιζε σε ίδια επίπεδα. Ακόμη κι αν δε σας άρεσε πολύ ή ακόμη κι αν σας απογοήτευσε, η μουσική της είναι ένα μαργαριτάρι που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στην ομορφιά του.

Tracklist

 1. Prologue (2:52)
 2. The Party (6:40)
 3. Charades (5:50)
 4. Ripples in the Pool (1:49)
 5. The Blue World (4:25)
 6. Giving the Kii (1:49)
 7. Walkie Talkie (2:08)
 8. Cereal Boxes (2:33)
 9. Officer Jimbo (3:31)
 10. The Healing (4:03)
 11. The Great Eatlon (4:41)
 12. End Titles (1:43)
 13. The Times They Are A-Changin’ (5:59) – Ερμηνεία A Whisper in the Noise
 14. Every Grain of Sand (4:15) – Ερμηνεία Amanda Ghost
 15. It Ain’t Me Babe (3:46) – Ερμηνεία Silvertide
 16. Maggie’s Farm (3:36) – Ερμηνεία Silvertide
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166