Το να μπορούμε σε ένα κομμάτι αλουμίνιο να αποθηκεύσουμε μερικές ώρες μουσικής και κάποια εκατομμύρια στοιχεία πληροφοριών, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Αν και έχει γίνει πλέον ρουτίνα της καθημερινότητας, δεν έχει πάψει να προκαλεί το ενδιαφέρον μας.
Εξελίξεις στον χώρο των CD
Πολλές φορές, ορισμένες από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όσον αφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μας φαίνονται εντελώς συνηθισμένες και δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι συμβαίνει στο “background”. Μία από τις πιο εντυπωσιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, είναι αυτή της εγγραφής δεδομένων σε CD.
Η πλειονότητα των υπολογιστών που κυκλοφορούν στην αγορά, διαθέτουν πλέον κάποιο CD Recorder, ή ακόμη καλύτερα κάποιο combo DVD / CD-RW drive. Η ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ των χρηστών γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή το κόστος των συσκευών και των αναλωσίμων πέφτει συνεχώς και οι τεχνολογίες αυτές γίνονται προσιτές σε όλους. Στις σελίδες αυτές θα επιχειρήσουμε μία εκ βαθέων ανάλυση στο μαγικό κόσμο των laser και των τεχνολογιών που κάνουν δυνατή τη μεταφορά τόσο μεγάλης πυκνότητας δεδομένων σε ένα δακτύλιο πλαστικού και αλουμινίου.
Τύποι media
Ας ξεκινήσουμε αρχικά με το να δούμε τις βασικές κατηγορίες των τύπων media, που κυκλοφορούν στην αγορά. Με τον όρο media αναφερόμαστε στα άδεια CDs, στα οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εγγραφές. Ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκουν, όλα τα media είναι κατασκευασμένα από μια αντανακλαστική επιφάνεια, η οποία είναι χρωματισμένη με οργανική βαφή. Το χρώμα της βαφής μπορεί να είναι κυανό, γαλάζιο, βαθύ μεταλλικό μπλε και ανοιχτό πράσινο.
Η αντανακλαστική επιφάνεια είναι κατασκευασμένη είτε από κράμα ασημιού, είτε από χρυσό 24 καρατίων. Θα έχουμε παρατηρήσει επίσης, ότι τα media κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα αυτό καθορίζεται από τον τύπο της αντανακλαστικής επιφάνειας (χρυσή ή ασημένια) και από το χρώμα της οργανικής βαφής. Ο συνδυασμός των δύο υλικών αποδίδει και το χρωματισμό στο media. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι διαφοροποιήσεις στους χρωματισμούς των media, είναι, γιατί οι διαδικασίες κατασκευής είναι κατοχυρωμένες ως πατέντες σε διάφορες εταιρείες.
Αν κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει λοιπόν να μπει στην αγορά των CD-R media, ή θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα σε κάποια από τις εταιρείες που έχουν κατοχυρώσει τις πατέντες, ή ακόμα χειρότερα να εφεύρει ο ίδιος μία νέα μέθοδο κατασκευής. Οι πατέντες είναι καταχωρημένες στο λεγόμενο Orange Book. Ορισμένα media, όπως για παράδειγμα αυτά της Kodak (Infoguard), διαθέτουν πρόσθετη επίστρωση, η οποία προστατεύει καλύτερα την επιφάνεια των CDs από γρατσουνιές και άλλου είδους “κακοποιήσεις”.
Προδιαγραφές
Παρακάτω κάνουμε μία γρήγορη αναφορά στις προδιαγραφές, που καθορίζουν την κατασκευή των media. Γενικά διακρίνουμε τα εξής standards:
- Red Book: Αφορά στο format των audio CDs, τα οποία είναι γνωστά και ως CD-DA.
- Yellow Book: Αφορά στο format των data CDs.
- Green Book: Αφορά στο format των CD-i.
- Orange Book: Αφορά στο format των CDs με δυνατότητα εγγραφής Το πρώτο μέρος της προδιαγραφής αναφέρεται στα CD-MO (Magneto-Optical), το δεύτερο στα CD-WO (Write-Once) και το τρίτο στα CD-RW (rewritable).
- White Book: Αφορά στο format για τα VideoCD (VCD)
- Blue Book: Αφορά στο CD Extra. Συνήθως αναφέρεται στο LaserDisc format.
Τα διάφορα φορμάτ
Στις περισσότερες συσκευασίες των media που κυκλοφορούν στην αγορά, θα συναντήσουμε τα εξής λογότυπα:
- CD-DA (Compact Disk Digital Audio)
- CD+G (Compact Disc Graphics)
- CD-i (Compact Disc Interactive)
- VideoCD (Compact Disc Digital Video)
- PhotoCD
- SVCD (Super Video CD)
- DVCD (Digital Video CD)
- HDCD (High Definition Compatible Digital)
- » SACD (Super Audio Compact Disc)
Τεχνολογίες εγγραφής CD
Αν και ο τρόπος με τον οποίο εγγράφονται τα δεδομένα σε ένα media, είναι και πρέπει να είναι ο ίδιος, έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνολογίες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι οποίες αφορούν στην αποφυγή των λεγόμενων buffer underrun errors. Είναι γνωστό, ότι η διαδικασία εγγραφής δεν μπορεί να διακοπεί στη μέση του session. Από τη στιγμή που το laser ξεκινάει να γράφει, κάθε είδους διακοπή θα δημιουργήσει ένα φυσικό κενό πάνω στην επιφάνεια του media, το οποίο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις θα “μπερδέψει” τις συσκευές ανάγνωσης.
Ο πιο σοβαρός και συχνός λόγος για τον οποίο συμβαίνει η διακοπή της διαδικασίας είναι η μη άμεση διάθεση δεδομένων προς εγγραφή από τη μεριά του υπολογιστή προς το CD-Recorder, με αποτέλεσμα να υφίσταται κάποιος χρόνος αναμονής. Το CD Recorder απαιτεί την ύπαρξη δεδομένων άμεσα διαθέσιμων προς εγγραφή από τη στιγμή που ξεκινάει η διαδικασία μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ολοκλήρωσής της.
Γι’ αυτόν το λόγο οι συσκευές διαθέτουν τη λεγόμενη μνήμη cache, στην οποία αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα προς εγγραφή, με απώτερο σκοπό να είναι συνεχώς “γεμάτη”. Ένα buffer underrun error προκύπτει, όταν για οποιονδήποτε λόγο η μνήμη αυτή αδειάσει και η συσκευή δεν έχει άλλα δεδομένα, πριν ολοκληρωθεί η εγγραφή. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι να βρεθούμε με ένα κατεστραμμένο CD-R media, στο οποίο δεν μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε εγγραφές και πολλές φορές ούτε καν να “διαβάσουμε” τα δεδομένα, που έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτό.
Burn-Proof (Sanyo)
H τεχνολογία Burn-Proof είναι η πιο διαδεδομένη τεχνολογία προστασίας από buffer underruns, της οποίας το μοντέλο λειτουργίας είναι πάρα πολύ απλό. Από τη στιγμή που ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής, το buffer της συσκευής ελέγχεται συνεχώς για τη χωρητικότητά του σε δεδομένα. Λίγο πριν προκύψει ένα buffer underrun error, το Burn-Proof σταματάει, ή επιβραδύνει την εγγραφή των δεδομένων μέχρι το buffer να γεμίσει ξανά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας. Η διακοπή και η επιτυχής συνέχιση της εγγραφής επιτυγχάνεται με το “μαρκάρισμα” του sector, στο οποίο προέκυψε η πρώτη, έτσι ώστε μετά το “γέμισμα” του buffer να συνεχίσει από εκείνο ακριβώς το σημείο.
JustLink (Ricoh)
Η τεχνολογία JustLink, η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Ricoh δε διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το Burn-Proof όσον αφορά στο μοντέλο λειτουργίας της. Τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αποθηκευμένα στην cache, ελέγχονται συνεχώς, ενώ μόλις εντοπιστεί κίνδυνος πρόκλησης ενός buffer underrun error, η διαδικασία της εγγραφής διακόπτεται προσωρινά και συνεχίζει από το ίδιο ακριβώς σημείο που διακόπηκε. Σύμφωνα με τη Ricoh το κενό που δημιουργείται από την ενδεχόμενη διακοπή της διαδικασίας είναι τόσο μικρό, που δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της εγγραφής.
SafeBurn (Yamaha)
Άλλη μία αρκετά γνωστή τεχνολογία εγγραφής είναι η SafeBurn, η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Yamaha. Η τεχνολογία αυτή έχει την ίδια αρχή λειτουργίας με τις δύο προηγούμενες και σύμφωνα με την εταιρεία το κενό που δημιουργείται μετά τη διακοπή της διαδικασίας είναι μικρότερο από 1 micron. Η διαφοροποίησή της έγκειται στο γεγονός του συνεχούς ελέγχου της έντασης και θερμοκρασίας του laser, έτσι ώστε να μη δημιουργείται “θόρυβος”, τόσο κατά τη διάρκεια της εγγραφής, όσο και για το χρονικό διάστημα που αυτή θα είναι σε κατάσταση αναμονής.