ΑρχικήΟικονομίαΛίβανος: Η κυβέρνηση αυξάνει ξανά την τιμή της βενζίνης για να αντιμετωπίσει...

Λίβανος: Η κυβέρνηση αυξάνει ξανά την τιμή της βενζίνης για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις

Η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου αύξησε την τιμή της βενζίνης κατά σχεδόν 38% την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις σαρωτικές ελλείψεις βενζίνης.

Το Λιβανέζικο Υπουργείο Ενέργειας αύξησε ξανά τις τιμές της βενζίνης – αυτή τη φορά κατά σχεδόν 38%, ενώ η προηγούμενη ήταν κατά 66% πριν μερικές εβδομάδες. Αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό να αντισταθμίσουν την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει στη χώρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που υπέγραψε ο νεοδιοριζόμενος υπουργός Ενέργειας Walid Fayyad, η τιμή των 20 λίτρων βενζίνης 95 οκτανίων και 98 οκτανίων αυξήθηκε σε 174.300 (11,24 δολάρια) και 180.000 (11,64 δολάρια) λιβανέζικες λίρες αντίστοιχα.

Αυτό ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του κατώτατου μισθού της χώρας, πράγμα που σημαίνει πως πλέον το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο έχει γίνει είδος πολυτελείας και προορίζεται για τους προνομιούχους που έχουν την οικονομική άνεση, άσχετα εάν κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να το αποδεχτούν και να το παραδεχτούν.

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης της Παρασκευής, είναι μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου υπό τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, αφού κατά τους τελευταίους μήνες υπάρχει τεράστια έλλειψη βενζίνης, κι αν αναλογιστούμε πως η πλειονότητα των οχημάτων στη χώρα κινούνται με ορυκτά καύσιμα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτή η αύξηση τιμών θα μετακυλιστεί κάποια στιγμή προς τους τελικούς πελάτες που αγοράζουν τα προϊόντα.

Τον περασμένο μήνα, οι αρμόδιες αρχές αύξησαν την τιμή του καυσίμου 95 οκτανίων κατά 66%, πιστεύοντας έτσι πως θα μπει φρένο στην υπερκατανάλωση της βενζίνης, κάτι που όπως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό.

Ο Mikati είπε ότι η άρση των επιδοτήσεων στα καύσιμα λόγω έλλειψης πόρων είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, που η Παγκόσμια Τράπεζα την έχει κατατάξει ανάμεσα στις τρεις χειρότερες στον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο Λίβανος πρέπει να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης προκειμένου να λάβει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία ύστατη προσπάθεια διάσωσης της χώρας από τα χειρότερα που πιθανόν να έρθουν, αν δεν μπει φρέσκο χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιουσέφ Χαλίλ υπέγραψε σύμβαση με την Alvarez & Marsal για τη διενέργεια ελέγχου στην κεντρική τράπεζα της χώρας – η οποία επί της ουσίας είναι η βασική προϋπόθεση για το ξεκλείδωμα της διεθνούς βοήθειας.

Τιμή βενζίνης και φτώχεια στο Λίβανο

Η οικονομική κρίση του Λιβάνου, που έχει οδηγήσει εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια, επιδεινώθηκε το καλοκαίρι λόγω ανεπαρκών αποθεμάτων βενζίνης. Τα βενζινάδικα άνοιγαν για περιορισμένες ώρες με αρνητική συνέπεια οι οδηγοί να σχηματίζουν τεράστιες ουρές κάθε φορά ώστε να συμπληρώσουν τα άδεια ντεπόζιτα των οχημάτων τους με λίγα καύσιμα. Οι διαμάχες μεταξύ απογοητευμένων οδηγών μερικές φορές μετατράπηκαν σε βίαιες και ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Αλλά αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έξω από τα βενζινάδικα αναμένεται να συνεχιστεί, ίσως και σε χειρότερο βαθμό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, γιατί πλέον το κόστος του καυσίμου έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί. Επιπλέον όσο επικρατεί αυτό το χάος, δεν θα μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για να πάει στη δουλειά.

Ο Τζορτζ Μπράκς, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Βενζινοπωλών δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο Λίβανος οδεύει προς ολική άρση όλων των επιδοτήσεων καυσίμων μέχρι το τέλος του μήνα. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μεταβούμε από το ένα μείζον πρόβλημα σε ένα καινούργιο, με την νέα τιμολογιακή πολιτική που έχει υιοθετήσει η χώρα».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου και οι αξιωματούχοι στο Υπουργείο Ενέργειας θα εφαρμόσουν μία λογική πρακτική στην νέα τιμολόγηση που θα καθιστά τη βενζίνη προσιτή για τους οδηγούς και δεν θα βλάψει παράλληλα τους ιδιοκτήτες βενζινάδικων.

«Εάν αποφασίσουν οι αρμόδιοι τελικά να μην τιμολογήσουν με βάση το δολάριο στην ισοτιμία της αγοράς, τότε αυτό θα είναι κάτι που μας θα ανακουφίσει, και εννοείται πως το καλωσορίζουμε, γιατί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη λίρα Λιβάνου και δεν θα αγωνιζόμαστε να βρούμε δολάρια ΗΠΑ».

Οι επιδοτήσεις καυσίμων επέτρεψαν στους εισαγωγείς και τους διανομείς να πωλούν καύσιμα σε μια σταθερή τιμή των 1.500 λιρών Λιβάνου, αλλά η πληρωμή γινόταν σε αντιστοιχία δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αλλά καθώς η αξία της λίρας μειώθηκε κατά περίπου 90%, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πρωτοφανή προβλήματα στην ευρύτερη αγορά. Οικονομολόγοι και αναλυτές λένε ότι η διατήρηση των επιδοτήσεων ενθάρρυνε τελικά το λαθρεμπόριο, ιδίως προς τη Συρία, αφού τα καύσιμα μετά-πωλούνταν από τους λαθρεμπόρους με κέρδος.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα σταματήσει να δαπανά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για επιδοτήσεις καυσίμου ντίζελ και βενζίνης, καθώς το τοπικό νόμισμα συνεχίζει να γνωρίζει τεράστια πτώση. Η ανακοίνωση προκάλεσε κατευθείαν τρόμο στην οικονομία και ενθάρρυνε τους διανομείς να αποθηκεύουν τα καύσιμα για να τα πουλήσουν μετέπειτα σε υψηλότερες τιμές. Αυτό σημαίνει τυπικά ότι πρόκειται για μία εξόφθαλμη αισχροκέρδεια, εις βάρος των ανυποψίαστων πολιτών που βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, ενώ κάποιοι άλλοι πλουτίζουν.

Μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις καυσίμων ντίζελ έχουν σταματήσει επίσημα. Εν τούτοις αυτή η κατάσταση δημιούργησε έμμεσα νέα ζητήματα, όπως για παράδειγμα διακοπές ρεύματος σε πολλά νοικοκυριά, νοσοκομεία και επιχειρήσεις.

Ο Laury Haytayan, ειδικός στην πολιτική φυσικού αερίου και πετρελαίου και γενικός συντονιστής του αντιπολιτευτικού κόμματος Taqaddom, ανησυχεί για το πως οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χώρα όταν αρθούν οι επιδοτήσεις, ειδικά καθώς οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν ακάθεκτα να επιδεινώνονται.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σταματούν τις επιδοτήσεις τώρα που τα πράγματα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να προσευχηθούμε».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι αναταραχές στην οικονομία του Λιβάνου είναι προάγγελος κακών μαντάτων, γιατί ενδεχομένως οι πολίτες να φτάσουν σε ακραία σημεία, όπως για παράδειγμα να ξεκινήσουν πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ, όπως και να πραγματοποιηθούν βίαιες συγκρούσεις μέσω διαδηλώσεων λογω ανέχειας κ.λπ. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και πως δεν θα την πληρώσει για πολλοστή φορά ο δύσμοιρος λαός.

Μην ξεχνάμε πως ήδη η Μέση Ανατολή μαστίζεται από άσχημα γεγονότα και πολέμους, όπως συμβαίνει ήδη στη γειτονική χώρα τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Διάβασε επίσης: Αιωρούμενα τρένα και μαγνητική ανύψωση (maglev train)

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166