Ταχύτητα
Η ταχύτητα είναι ένας παράγοντας που επιζητούν οι χρήστες από την έναρξη της εξέλιξης του IBM PC με τον 8086 έως και σήμερα. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν με συνεχείς αναβαθμίσεις στο hardware και αλλαγές στο software. Οι μοντέρνοι επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες προσφέρουν τεράστια υπολογιστική ισχύ, η μνήμη DDR 5 μεγάλη ταχύτητα διαμεταγωγής και ακολουθούν οι σκληροί δίσκοι SSD
Παρ’ όλα αυτά οι χρήστες Windows δεν είναι ικανοποιημένοι, βλέποντας πως ενώ αναβάθμισαν το hardware, δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν. Σκέφτονται πολύ σωστά, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στα ίδια τα Windows.
Στην μείωση της ταχύτητας φορτώματος και εκτελέσεως Windows εφαρμογών, συμβάλλει το antivirus, το οποίο πρέπει να προσφέρει on line προστασία και συνεπώς να ελέγχει ο,τιδήποτε φορτώνεται και εκτελείται.
Αντίθετα στο Linux όλα αυτά δεν υφίστανται και οι ταχύτητες είναι σαφώς μεγαλύτερες στο desktop, πράγμα που οι χρήστες βλέπουν. Λιγότερη δέσμευση μνήμης ram, ειδικά σε ελαφρότερες διανομές και desktops όπως XFCE.
Malware, viruses & Browser hijacking
Στα Windows εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά malware, ιοί και το φαινόμενο της αεροπειρατείας του browser είναι πλέον καθεστώς, καθώς τα web sites προσπαθούν με σκριπτάκια να αλλάξουν την αρχική διεύθυνση και να προσθέσουν διαφημίσεις, οι οποίες απεγκαθίστανται δύσκολα και επιβαρύνουν το σύστημα. Ειδικά ο απλός χρήστης είναι δύσκολο να τις απεγκαταστήσει μόνος του ή να απαλλαγεί από τα malware χωρίς βοήθεια.
Δωρεάν εφαρμογές στο Linux, και εύκολη εγκατάσταση τους
Η εποχή που μπορούσε κάποιος να κατεβάσει shareware προγράμματα στα Windows εύκολα και να τα εγκαταστήσει, έχει περάσει. Σήμερα τα διάφορα sites που τα προσφέρουν, απαιτούν να εγκαταστήσουν δικό τους installer και στη συνέχεια απαιτούν από τον χρήστη να αποδεχθεί licences, φορτώνοντάς του άχρηστες διαφημίσεις, αλλάζοντας την αρχική διεύθυνση του browser και εγκαθιστώντας διαφημιστικές toolbars, ενώ τα ίδια τα shareware έχουν ημερομηνία λήξης στη δοκιμαστική έκδοση. Άλλα μάλιστα, δεν είναι λειτουργικά αν δεν ενεργοποιηθούν με κωδικό.
Αντίθετα σε Linux, όλες οι εφαρμογές είναι δωρεάν και απόλυτα λειτουργικές, εγκαθίστανται δε πολύ εύκολα μέσω του software manager. Το ίδιο εύκολα απεγκαθίστανται με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να αφήνουν αρχεία που επιβαρύνουν το σύστημα (εγγραφές σε registry και ορφανά dll).
Είναι αλήθεια ότι σε παλιότερες εκδόσεις του Linux, οι εγκαταστάσεις / απεγκαταστάσεις προγραμμάτων και εφαρμογών ήταν δύσκολες. Σήμερα όμως αυτό είναι παρελθόν.
Δεν χρειάζεται η επίπονη συνεχής συντήρηση του συστήματος
Σε Windows χρειάζεται διαρκώς ο χρήστης να κάνει συντήρηση του συστήματος με καθαριστή registry, με καθαριστή συστήματος και να κάνει τακτικά αποκερματισμό δίσκου λόγω NTFS. Εάν δεν κάνει τα παραπάνω, το σύστημα θα βαραίνει συνεχώς, φτάνοντας σε σημεία όπου ο υπολογιστής αργεί πολύ. Αργεί επίσης στην έναρξη και τη λήξη, καθώς μπορεί να παρουσιάζει και crashes. Όλα τα παραπάνω δεν υφίστανται σε Linux.
Updates
Στα Windows υπάρχει πρόβλημα με τα updates, τα οποία επιβραδύνουν το σύστημα με την κάθε τους εγκατάσταση. Είναι ένα σημείο για το οποίο παραπονούνται πολύ οι χρήστες. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που φτάνει σε σημείο πολλοί χρήστες να απαγορεύουν τις ενημερώσεις. Αντίθετα σε Linux δεν υπάρχει επιβράδυνση του συστήματος ύστερα από την εγκατάσταση ενημερώσεων.
Οδηγοί υλικού
Στα Windows πολλές φορές, και ύστερα από εγκατάσταση, ο χρήστης διαπιστώνει έλλειψη σε οδηγούς 32 bit και 64 bit ή οι τελευταίοι να είναι πεπαλαιωμένοι (ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού). Η προσπάθεια του χρήστη να βρει νέους drivers σκοντάφτει πολλές φορές στην ανάγκη αγοράς τους, καθώς ορισμένα sites ζητούν αντίτιμο ή δεν τους διαθέτουν πλέον. Ακόμα, εταιρίες υλικού εγκαταλείπουν πολλές συσκευές τους μη εκδίδοντας πλέον οδηγούς υλικού.
Όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε Linux, αφού με την εγκατάσταση μιας σύγχρονης διανομής, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι οδηγοί για 32 ή 64 bit και η περίπτωση να μην υπάρχει οδηγός για υλικό είναι σπάνια. Νεότεροι οδηγοί μπορούν ακόμα να εγκατασταθούν από την άμεση λήψη ενημερώσεων, ύστερα από την εγκατάσταση. Ο χρήστης είναι σίγουρος πως έχει ότι πιο τελευταίο σ’ αυτόν τον τομέα, αφού οι διανομές επανεκδίδονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα σε σχέση με τα Windows (XP, Vista, 7).
Εφαρμογές και μικρο-εφαρμογές
Οι εφαρμογές για Windows είναι πλέον πολύ ακριβές (office, photoshop) ενώ οι αντίστοιχες Linux είναι εντελώς δωρεάν (Libre Office, GIMP). Ακόμα και τα ίδια τα Windows πρέπει να αγοράζονται, σε αντίθεση με Linux.
Διεπαφή χρήστη
Το νέο interface των Windows 11 δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των χρηστών, οι οποίοι το θεωρούν αντιεργονομικό με πιέσεις και καθοδηγήσεις (shopping), πράγμα που τους ενοχλεί. Σε Linux αυτό δεν συμβαίνει, πουθενά δεν υπάρχει η πίεση ή προτροπή, ενώ δεν δίνονται πρότυπα καταναλωτισμού. Η πληθώρα των διανομών και των desktops (GNOME, Unity, KDE, XFCE, LXDE) επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει το desktop που τον βολεύει και να το παραμετροποιήσει ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Στα Windows θα πρέπει να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα του metro και ενός δύσχρηστου desktop.
Άδειες χρήσης
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός χρήστες (μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις), ο παράγοντας κόστος είναι σημαντικός όσον αφορά τις άδειες χρήσης. Ειδικά οι άδειες χρήσης για servers είναι πιο ακριβές και υπάρχει εταιρική δέσμευση για συντήρηση. Όλα τα παραπάνω δεν υφίστανται σε Linux, όπου δεν υπάρχει κόστος για άδειες χρήσης και εγκαταστάσεις servers. Αυτό ανακουφίζει μια επιχείρηση από επιπλέον κόστη και προγράμματα για σταθμούς εργασίας και εξυπηρετητές.
Προκλήσεις για εκπαίδευση και καριέρα
Σε Linux υπάρχουν οι προκλήσεις για ξεκίνημα μιας καριέρας. Ορισμένες διανομές όπως η Red Hat, έχουν θεσπίσει τις πιστοποιήσεις RHCE (Red Hat Certified Engineer) και RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) οι οποίες προσφέρουν εξελιγμένες γνώσεις και ευκαιρία καριέρας για νέους ή μεγαλύτερους.
Κοινωνικότητα και ομάδες
Ο νέος χρήστης έχει την ευχάριστη εμπειρία να ενταχθεί σε ομάδες όπως πχ. HELLUG, Ελληνική ομάδα χρηστών Ubuntu, ελληνική ομάδα χρηστών Linux Mint, με συναντήσεις, ανταλλαγές απόψεων, ανταλλαγή βοήθειας και άλλες δραστηριότητες.