«Τι θα γίνεις παιδί μου όταν μεγαλώσεις; Γιατρός ή δικηγόρος; Ποδοσφαιριστής, ναι, αλλά μόνο αν γίνεις μεγάλος αστέρας». Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Κάθε κατασκευαστής αναζητά το καλύτερο από το μοντέλο του. Αν το όνειρο της οικογένειας της Citroën ήταν να δημιουργήσει ένα «κυριλέ» αυτοκίνητο, που αν το παρομοιάζαμε με κάποιο εργαζόμενο τότε θα ήταν μάλλον ένας επιτυχημένος δικηγόρος με σμόκιν και ένα χαρτοφύλακα συνεχώς στο χέρι, τότε το κατάφερε. Η εμφάνισή του, εξωτερικά και εσωτερικά, είναι πολυτελέστατη και τραβάει τα βλέμματα μονομιάς, χάρη στη σχεδίαση και στο κύρος που εκπέμπει.
Το «6άρι», με τη σειρά του, γαλουχημένο από τις αξίες μιας σπορ φαμίλιας, κάνει υπερήφανη τη Mazda και, παρά το προφίλ των 4,735 μέτρων, χάρη στο δυναμικό design και τα μυώδη νεύρα στο πλάι, θυμίζει δρομέα σε κατοστάρι, που κάνει την καλύτερη εκκίνηση.
Φαινομενικά, λοιπόν, τα δύο μεσαία οικογενειακά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, τόσο η τιμή τους και οι διαστάσεις τους όσο και οι χώροι και οι επιδόσεις τους δεν απέχουν και πολύ και ένας υποψήφιος αγοραστής σίγουρα θα εξέταζε και τις δύο προτάσεις. Και αυτό είναι που κάνει τους υποψήφιους αγοραστές να αμφιταλαντεύονται τόσο πολύ ανάμεσα σε αυτά τα δύο, αλλά και με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.
Φινέτσα εναντίον δυναμισμού
Το πολυτελές, λοιπόν, C5, σαν καλός δικηγόρος προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια στην ένδυσή του. Πίσω από το σακάκι -δηλαδή στο εσωτερικό του- δεν μπορείς να μην προσέξεις τα μαλακά υλικά και τον ευχάριστο διάκοσμο που δίνουν ένα τόνο ποιότητας στο γαλλικό οικογενειακό. Ο αθλητής μας, το Μazda 6, με τη σειρά του δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τέτοια πράγματα. Δεν του αρέσουν τα πολλά φρου-φρου και νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού χρησιμοποιεί πολλά ανακυκλώσιμα υλικά, θυσιάζοντας την αίσθηση ποιότητας στο βωμό της οικολογίας. Ωστόσο, παραμένει σύγχρονο και πολύ πρακτικό, όπως άλλωστε και ο γάλλος σημερινός αντίπαλος του.
Στον αγώνα δρόμου των δύο, το 6 με τον κινητήρα του 1,8 λίτρου αποδίδει 120 ίππους και 17 χλγμ. ροπής στις 5.000 σ.α.λ. όντας πολύ πιο ευέλικτο από το «μαλακό» C5 των επτά παραπάνω ίππων αλλά και των 200 επιπλέον κιλών. Ο κινητήρας του Citroën ωστόσο είναι εξαιρετικά ήσυχος, τόσο που νομίζεις μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ότι έχεις ξεχάσει τα ακουστικά στα αυτιά σου. Το τιμόνι του C5, πέρα από την ιδιαιτερότητα του σταθερού «αφαλού», δεν συγκινεί με την ακρίβειά του.
Αντίθετα αυτό του Mazda έχει «ξυραφένια» αίσθηση, λες και πρόκειται για σπορ αυτοκίνητο που προσβλέπει μονάχα στο κομμάτι της οδηγικής απόλαυσης. Χάρη στην αθλητική του φύση το Mazda, εκτός του ότι κινείται πιο γρήγορα, κουράζεται και λιγότερο, με αποτέλεσμα οι καύσεις, δηλαδή η κατανάλωση, να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 9 λίτρα/100 χλμ., με το Citroën να χρειάζεται 1-2 λίτρα παραπάνω για να καλύψει την ίδια απόσταση.
Για διχασμένες προσωπικότητες
Όλα αυτά σε ένα πακέτο -με παρόμοιους εξοπλισμούς- που ζητάει λίγο πάνω από 20 χιλιάρικα για την απόκτηση έκαστου από τα δύο μεσαία και με προσωπικότητα οικογενειακά. Συγκεκριμένα, το 6αρι ζητάει 20.990€ και το C-5αρι ξεκινά από τα 20.300€. Ποιο συμφέρει ή αξίζει περισσότερο δεν μπορούμε να το πούμε, αφού το υποκειμενικό κομμάτι παρεμβαίνει περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλη συγκριτική δοκιμή. Εμείς πάντως πιο συχνά πηγαίνουμε στο γραφείο με «αθλητικά» παρά με «κοστούμι». Αν το απαιτήσουν, όμως, οι καταστάσεις φοράμε και κανά σακάκι. Και έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η επιλογή είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση…