ΑρχικήΕφαρμογέςΜε το Google Lookout, η κάμερα smartphone γίνεται τεχνητό μάτι

Με το Google Lookout, η κάμερα smartphone γίνεται τεχνητό μάτι

Η κάμερα του smartphone γίνεται το τρίτο μάτι με το Lookout, τη νέα εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Google για να προσφέρει μια φωνητική περιγραφή του περιβάλλοντος και των γύρω αντικειμένων χάρη στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Η εφαρμογή, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης, θα μπορούσε να γίνει μια τεχνολογία ικανή να αλλάξει τη ζωή όλων. Επιπλέον, ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, εκτός από αυτό το τεχνολογικό κατόρθωμα παρουσίασε και άλλες νέες λύσεις προσβασιμότητας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης. Το Lookout στοχεύει στη βελτίωση της αυτονομίας των ατόμων με προβλήματα όρασης στις καθημερινές δραστηριότητες: Επιτρέπει, για παράδειγμα, να διακρίνει τα συστατικά μιας συνταγής, τα προϊόντα σε ένα σούπερ μάρκετ, τα τραπεζογραμμάτια για μια πληρωμή ή το περιεχόμενο ενός γραπτού κειμένου.

Για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στον εικονικό κόσμο, δημιουργήθηκε η νέα λειτουργία περιγραφής εικόνας στο Chrome, η οποία βοηθά εκείνους που χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης να αναγνωρίζουν εικόνες στο διαδίκτυο που δεν περιέχουν περιγραφικές ετικέτες ή εναλλακτικό κείμενο. Αυτή η λειτουργία βασίζεται σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να ενεργοποιηθεί από την ενότητα Προσβασιμότητα των ρυθμίσεων του Chrome.

Επίσης, υπάρχει μια ακόμη νέα καινούργια λειτουργία που φέρει την ονομασία Action Blocks, και έχει αναπτυχθεί για άτομα με γνωστικές αναπηρίες, που συνδέονται με τη γήρανση, και είναι ήδη διαθέσιμο σε τηλέφωνα Android, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τον Βοηθό Google μέσω ενός μόνο ψηφιακού κουμπιού που μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα άγγιγμα. Ένα εικονίδιο με τη φωτογραφία ενός μέλους της οικογένειας σας μπορεί έτσι να εμφανιστεί στην αρχική οθόνη για να διευκολύνει την κλήση, επιπρόσθετα, δύναται να προστεθεί ένα ακόμη εικονίδιο για να ενεργοποιήσετε το αγαπημένο σας βίντεο στο YouTube ή για να ανάψετε ή να απενεργοποιήσετε το φως του δωματίου.

Τώρα όσον αφορά το Lookout, καλό θα είναι να περιγράψουμε και το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής για να καταλάβετε πλήρως πως δουλεύει. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί Μηχανική Όραση (Computer vision) για να βοηθήσει άτομα με χαμηλή όραση ή τύφλωση για να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολα, δηλαδή πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας, το Lookout διευκολύνει τη λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον κόσμο γύρω σας και την αποτελεσματικότερη εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως ταξινόμηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και άλλα πολλά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166