Μια απόλυση δεν φέρνει το τέλος του κόσμου

Μια απόλυση δεν φέρνει το τέλος του κόσμου

Μια απόλυση δεν σημαίνει ό,τι θα φέρει το τέλος του κόσμου. Αν αξιοποιήσεις σωστά το πρώτο 24ωρο, μπορεί και να είναι η αρχή για την ανέλιξη σου, αρκεί φυσικά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα που σου παραθέτει το Texnologia.Net.

Είναι σαν τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα μετά την πτώση ενός αεροπλάνου: όποιος αντιδράσει γρηγορότερα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει. Στο πρώτο 24ωρο μετά από μια ξαφνική απόλυση μπορεί να μην κινδυνεύει η ζωή σου, κινδυνεύει, όμως, η καριέρα σου. Αντί να παγώσεις με το νέο, κάνε κάτι καλύτερο: ακολούθησε έξι απλά βήματα, που θα μετατρέψουν τις πρώτες ώρες σου στην ανεργία σε στρατηγική κίνηση για το μέλλον.

Κράτα την ψυχραιμία σου

Σε φωνάζει ο διευθυντής και σου λέει τα κακά μαντάτα. Μην πανικοβληθείς και αρχίσεις να βρίζεις. Επίσης, δεν ωφελούν τα κλάματα, τα παρακάλια και τα οκτώ σκέτα ουίσκι που σκέφτεσαι να κατεβάσεις. Πρέπει να κρατήσεις καθαρό μυαλό, γιατί τώρα είναι η ώρα να αναλάβεις δράση. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, ειδικά τις πρώτες ώρες που θα νιώθεις σαν χαμένος. Προσπάθησε να σκεφτείς τι σου έφταιγε τόσα χρόνια στη δουλειά σου, τι παράπονα είχες και τι ήθελες να αλλάξεις στην καριέρα σου.

Πάρε ό,τι σου ανήκει

Το ότι απολύθηκες δεν σημαίνει πως δεν έχεις δικαιώματα – το αντίθετο μάλιστα. Φρόντισε, λοιπόν, να τα διεκδικήσεις και να εξασφαλίσεις τον εαυτό σου στο ακέραιο. Κάνε μία επίσκεψη στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και μη φύγεις αν δεν κανονίσεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τσέκαρε το υπόλοιπο αδείας σου, τυχόν υπερωρίες που δεν έχεις πληρωθεί και φυσικά πάρε όλα τα ένσημά σου. Μην ντραπείς να μιλήσεις αν δεις ότι κάτι λείπει, έχεις δουλέψει για όλα και δεν έχεις κανένα λόγο να τα χαρίσεις.

Βρες τις άκρες σου

Βγήκες απότομα από το παιχνίδι – ο στόχος είναι να επιστρέψεις γρήγορα στο γήπεδο. Ποιος θα σε τραβήξει ξανά μέσα; Οι γνωριμίες που έκανες τόσα χρόνια στη δουλειά. Μάζεψε όλες τις επαγγελματικές κάρτες που έχεις στην άκρη, αντίγραψε τα e-mails σου και φυσικά μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί την ατζέντα του γραφείου. Παλιοί συνάδελφοι και τακτικοί πελάτες, εξωτερικοί συνεργάτες, με τους οποίους είχες καθημερινή επαφή, θα γίνουν το διαβατήριό σου.

Δικτυώσου

Πάρ’ το απόφαση: θα αναγκαστείς να χτυπήσεις πόρτες. Αν κάποιες τις βρεις κλειστές, μην απογοητευθείς. Μπορεί να σου πάρει κάποιο χρόνο. Το κλειδί είναι η άμεση αντίδραση. Βρες τα ονόματα στην ατζέντα σου, που είναι το πιο πιθανό να σε βοηθήσουν, και βάλ’ τα στην κορυφή της λίστας. Όσο πιο γρήγορα κάνεις τα τηλέφωνά σου τόσο θα ανεβαίνουν και οι πιθανότητες.

Φρέσκαρε το βιογραφικό

Κανονικά θα έπρεπε να το ανανεώνεις τακτικά, αλλά ποιος σκέφτεται τα χαρτιά του όταν παίρνει προαγωγή; Τώρα ήρθε η ώρα να το βγάλεις από το αρχείο σου, να το «ξεσκονίσεις» και να αρχίσεις να το στέλνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πριν πατήσεις το send, βέβαια, θα έχεις τσεκάρει και την παραμικρή λεπτομέρεια – καλό είναι να αφαιρέσεις και κάποιες παλιές καταχωρίσεις, που είχαν μπει περισσότερο για να γεμίζουν το χώρο. Συγκέντρωσε μερικές συστατικές επιστολές και φτιάξε ένα καλό portfolio, για να δείχνεις δείγματα της δουλειάς σου.

Βάλε ξυπνητήρι

Το πρώτο σοκ από την απόλυση το δέχτηκε ο εγωισμός σου. Το δεύτερο θα το δεχτεί η καθημερινή ρουτίνα σου και, αν το επιτρέψεις, θα γίνει μεγαλύτερο. Το να βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία καταναγκαστικών διακοπών είναι τελείως λάθος. Στο κάτω κάτω, έχεις δουλειά: το να ξαναγυρίσεις στις επάλξεις (του γραφείου) είναι full-time απασχόληση. Σήκω νωρίς για να έχεις τον εαυτό σου σε εγρήγορση. Κράτα ένα πρόγραμμα παραπλήσιο με αυτό που ακολουθούσες μέχρι τώρα. Με λίγα λόγια, μην αφήσεις το σώμα σου να καταλάβει ότι κάτι άλλαξε. Ετσι θα το αποδεχτεί ευκολότερα και το μυαλό σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας