Ποια προσωπικά μυστικά δεν πρέπει να μοιραστείς με κανέναν

Ποια προσωπικά μυστικά δεν πρέπει να μοιραστείς με κανέναν

Αν θες να πετύχεις στη δουλειά, μάθε ποια προσωπικά μυστικά δεν πρέπει να μοιραστείς με κανέναν, αν δεν επιθυμείς να βρεις εμπόδια στο διάβα σου, και κάπως έτσι να βρεθείς αντιμέτωπος με δυσχέρειες,, γνωρίζοντας αργή ανάπτυξη στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Το Texnologia.Net σου εξηγεί τους λόγους.

Ο Τζον Κιτς έγραψε ότι η αλήθεια είναι ομορφιά. Ο Κιτς, όμως, ήταν ένας πιτσιρικάς που αναμόρφωσε την ποίηση του Ρομαντισμού. Δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην εταιρεία σου. Δεν άνοιξε ποτέ ένα Excel ούτε εξαρτιόταν η δουλειά του από το πιο αχώνευτο άτομο του νομού. Άρα δεν ήξερε την αρετή τού να κρατάς το στόμα σου κλειστό. Η ζωή στο εργασιακό περιβάλλον σου δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν περιστάσεις, που είσαι θυμωμένος, αγχωμένος ή κουβαλάς ένα τεράστιο hangover. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποκαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου, τα οποία μπορεί να βλάψουν τη μελλοντική εξέλιξή σου.

Ανακεφαλαίωση πρώτης παραγράφου: κάνε προσωπικές αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο. Ο εαυτός που παρουσιάζεις στη δουλειά πρέπει να είναι προσεκτικά κατασκευασμένος και χρειάζεται και την ανάλογη συντήρηση. Δεν πρέπει να είναι κάτι ψεύτικο, απλώς ένα ρεμίξ των μεγαλύτερων επιτυχιών σου. Αυτό το ρεμίξ έχει τα ακόλουθα συστατικά:

  1. Πως ντύνεσαι
  2. Πως φτιάχνεις τα μαλλιά σου
  3. Πως φέρεσαι στα μίτινγκ
  4. Πως χρησιμοποιείς το mail σου
  5. Πως ξεδίνεις με τους συναδέλφους σου

Αν προσέξεις όλα τα παραπάνω, θα δημιουργήσεις έναν εαυτό, που θα έχει κάποιες από τις καλές πλευρές σου και θα σε βοηθήσει να βγάλεις περισσότερα χρήματα, που είναι και το ζητούμενο, έτσι δεν είναι; Κανείς δεν δουλεύει για την ψυχή της μάνας του.

Πρόσεξε, όμως, η προσωπικότητα που θα δείξεις να μην είναι φτιαχτή. Πρέπει να είναι μία καλογυαλισμένη εκδοχή σου, που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου, αλλά που δεν καταπιέζει τον πραγματικό εαυτό σου. Δεν είναι δύσκολο. Απλώς πρέπει να κρύψεις τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, που ξέρουν μόνο η μαμά σου, η κοπέλα σου και οι κολλητοί σου. Ορίστε το δικό σου Βιβλίο της Μη Αποκάλυψης.

Πόσο ήπιες χθες…

…η όποια άλλη νύχτα. Είναι καλό να έχεις τη φήμη του τύπου που περνάει καλά στα πάρτι, αλλά πρόσεξε μην περάσεις τη λεπτή γραμμή, που τον χωρίζει από το μεθύστακα που σέρνεται από πάρτι σε πάρτι και από μπαρ σε after, μέχρι να τον βρει το πρωινό σε ένα χαντάκι ανάμεσα στο Γκάζι και του Ψυρρή. Η διαφορά είναι ότι ο ένας είναι πάντα η ψυχή του πάρτι. Ο άλλος πιστεύει ότι η ζωή είναι ένα πάρτι.

Ξέρω έναν τύπο στη δουλειά, που όλοι λατρεύουν. Εχει τρομερό χιούμορ και απίστευτες αντοχές. Βγαίνει το βράδυ κι έρχεται κατευθείαν στη δουλειά. Είναι κάποιος που όλοι θα θέλαμε να ήμασταν. Την άλλη μέρα ήμουν με κάτι ανώτερους, που σχεδίαζαν μία βραδιά-πάρτι για ένα καινούργιο λανσάρισμα.

  • «Να καλέσουμε τον Κώστα;» ρωτάω.
  • «Μπα» μου λέει ο διευθυντής, που αποφασίζει ποιοι γίνονται υποδιευθυντές. «Είναι ένας έφηβος που δεν ωρίμασε ποτέ».
  • Πάλι καλά που δεν ξέρει τι κάνω εγώ τα βράδια, σκέφτηκα.

Πόσο κοστίζουν τα παπούτσια σου…

…ή το χαρτοφυλάκιό σου, πόση ήταν η τελευταία σου αύξηση, πόσο μπόνους παίρνεις, πόσο έκανε το εσώρουχο που πήρες στη γυναίκα σου και πόσο θα σου κοστίσει το εξοχικό, που χτίζεις στο χωριό σου, στην Ερμιόνη.

Δεν υπάρχει χειρότερο από κάποιον που σου λέει συνεχώς πόσα λεφτά βγάζει ή όταν του μιλάς στο τηλέφωνο σου λέει ότι δεν σε ακούει, γιατί είναι στην κάμπριο Πόρσε του και ο αέρας τον εμποδίζει. Ξέρω έναν τέτοιο τύπο, που, χωρίς εισαγωγή, κάθε φορά αρχίζει περιγραφή των πανέξυπνων επενδύσεων που έχει κάνει. Επίσης, κανείς δεν θέλει να μάθει πόσο φτωχός είσαι. Δεν υπάρχει πιο λυπηρός άνθρωπος από αυτόν που παραπονιέται καθημερινά για τα κοινόχρηστα και το κινητό του και πόσο του κοστίζει ο γιος του που σπουδάζει στη Σάμο.

Όλοι έχουν οικονομικές δυσκολίες, ειδικά τώρα. Μια μικρή κουβέντα μεταξύ φίλων, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με φαγητό, είναι επιτρεπτή, αλλά μην αλυχτάς στο φεγγάρι – το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε βλέπουν οι άλλοι σαν λούζερ. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, αυτός που φαίνεται λούζερ είναι κιόλας.

Με ποια κοιμάσαι και πόσο συχνά

Γιατί συμβαίνει αυτό και όλοι θέλουν να μοιραστούν τα κατορθώματα τους στην κρεβατοκάμαρα με όλο το γραφείο; Ένα από τα μεγάλα μυστήρια των επιχειρήσεων. Όπως και να έχει, δεν μπορείς να το κερδίσεις αυτό το ματς. Θα σε θεωρήσουν ή ψεύτη ή σαβουρόσαυρο.

Αν οι ιστορίες σου έχουν ηρωίδα τη γυναίκα σου ή την κοπέλα σου, θα σε δουν σαν τον τυπά που δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό και ξεμπροστιάζει ακόμα και το έτερον ήμισυ. Επίσης κακό.

Το να λες πως πήρες την τάδε από το κλαμπ και την πήγες στην Παραλιακή για έναν γρήγορο γύρο, θα υποχρεώσει τους συναδέλφους σου να σε φανταστούν γυμνό. Επίσης κακό αν δεν έχεις το σώμα που θες.

Πως εκμεταλλεύτηκες το σύστημα στο τελευταίο εταιρικό ταξίδι

Είναι τρομερό το πόσοι καυχιούνται γι’ αυτό το θέμα. Η επιστημονική εξήγηση είναι η εξής: Μόνο ένας χαζός θα έτρωγε λεφτά με τέτοιον τρόπο. Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν κάποια τμήματα της επαγγελματικής ζωής, που δεν θα έβρισκαν κατανόηση ούτε στους διαδρόμους της Enron. Υπάρχουν νύχτες που δεν θυμάσαι τι έκανες. Μία δουλειά, ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια, είναι σαν ένα κινητό καζίνο: ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Το τι συμβαίνει σε αυτά τα περιθώρια πρέπει να μένει εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με διάφορους τρόπους. Μερικοί τα κρατάνε για τον εαυτό τους. Αλλοι προσπαθούν να ξορκίσουν τις τύψεις μιλώντας ή κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: δεν μπορούν όλοι οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι να χωνέψουν τέτοιες πληροφορίες με διακριτικό τρόπο. Υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν το ρόλο του αυλικού πολύ σοβαρά. Αυτοί θα κρεμάσουν τον κώλο σου σε μια απλώστρα να στεγνώσει αν χρειαστεί ή αν πιστέψουν ότι θα τους ωφελήσει.

Πόσο έχεις βαρεθεί τη δουλειά σου

Ολοι θέλουμε να μοιραζόμαστε τις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες μας. Διάλεξε όμως το κοινό σου καλά. Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι γεμάτος τσαρλατάνους και ρουφιάνους (καθώς και με καταπληκτικούς ανθρώπους που θα μείνουν για πάντα φίλοι σου). Ενα σχόλιο στον λάθος άνθρωπο μπορεί να καταλήξει (παρερμηνευόμενο) στα αυτιά ενός ανθρώπου που πίστευε ότι ήσουν πιστός, ή που σε περίμενε στη γωνία και μόλις βρήκε την ευκαιρία του.

Ένας φίλος μου κάποτε πήγε στο γραφείο του διευθυντή του και του είπε ότι η εταιρεία δεν πήγαινε καλά, ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι ήταν ηλίθιοι και ότι οι διαδικασίες ήταν πεπαλαιωμένες. Πίστευε ότι έτσι έκανε το χρέος του απέναντι στην εταιρεία και στον άνθρωπο που είχε απέναντί του. Ο διευθυντής είπε: «Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου, αλλά αν δεν σου αρέσει εδώ, γιατί δεν φεύγεις;» και δεν ήταν ερώτηση. Εμοιαζε περισσότερο με προσταγή.

Πόσο σιχαίνεσαι το αφεντικό σου

Ο κόσμος είναι γεμάτος με μουρλούς, που τα χώνουν στο αφεντικό τους πίσω (ή και μπροστά) από την πλάτη του. Δεν μιλάω για το συνηθισμένο παράπονο που υπάρχει, ειδικά όταν το αφεντικό κάνει κάτι που είναι υποχρεωμένο να κάνει. Μιλάω για τα δυνατά εκφερόμενα, συγκεκριμένα παράπονα για τον άρχοντα, την αρχόντισσα ή, τέλος πάντων, το απροσδιορίστου φύλου τέρας με τα έξι σαγόνια που διοικεί το μέρος.

Ένας πρώην προϊστάμενός μου άρχισε να το χάνει στη δουλειά. Σιχάθηκε τόσο πολύ τον δικό του προϊστάμενο, μέχρι που πλέον δεν μπορούσε να το κρατήσει μέσα του. Μιλούσε γι’ αυτό στο μεσημεριανό ή έκανε μικρόψυχα σχόλια για τον τύπο σε διάφορα άσχετα mail. Μια μέρα, αντί να βάλει τα δικά μας mail στο «Προς:», έβαλε το mail του προϊσταμένου του. Εστειλε την έκρηξη μίσους του στο ίδιο το αντικείμενο του μίσους. Απολύθηκε αργότερα την ίδια μέρα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο να σου πω. Απλώς μην το κάνεις. Θα πάθεις κακό κάποια στιγμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας