Παρακάτω θα κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στα MINI αυτοκίνητα, και πιο συγκεκριμένα για τα μοντέλα που εγώ ξεχώρισα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου. Όμως για να μην υπάρχει σύγχυση πληροφοριών, σε αυτό το άρθρο αναφέρω εκείνα που εγώ οδήγησα και μου άρεσαν, και όχι τα καλύτερα βάσει επιδόσεων ή τεχνικών προδιαγραφών.
MINI Cooper
Πολλοί από τους σημερινούς μεσήλικες, και όχι μόνο, θυμούνται νοσταλγικά το ΜΙΝΙ ως το πρώτο τους αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο του οποίου τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η χαμηλή τιμή αγοράς, το ξεχωριστό στυλ και η οδηγική ευχαρίστηση που προσέφερε στον κάτοχό του, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μία από τις γρήγορες εκδόσεις. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο θρύλο του MΙΝΙ έπαιζαν οι πολύ περιορισμένες εξωτερικές του διαστάσεις.
Στη σύγχρονη εποχή του MΙΝΙ, αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν και άλλα πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Παρέμεινε το ξεχωριστό στυλ και η οδηγική ευχαρίστηση, όμως άλλαξαν οι μικρές διαστάσεις που πλέον είναι εφάμιλλες με αυτές ενός μικρού μεν αυτοκινήτου, αλλά σε καμία περίπτωση αντίστοιχες με αυτές της παλαιάς έκδοσης, και φυσικά η τιμή αγοράς, η οποία εκτοξεύτηκε. Aς δούμε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες τι προσφέρει και πού υστερεί η δεύτερη γενιά του Mini της νέας εποχής.
Με στυλ…
Βλέποντας απ’ έξω το MINI, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εμφανείς διαφορές από την πρώτη σύγχρονη γενιά, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους Γερμανούς, η νέα γενιά Mini είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Η βασική διαφορά είναι η αύξηση του μήκους κατά 6 εκατοστά και του ύψους κατά 1,8 εκατοστά. Στο εσωτερικό, η ειδοποιός διαφορά είναι το (ακόμα) μεγαλύτερο ταχύμετρο στο μέσο της κεντρικής κονσόλας. Αισθητικά, μπορούμε να πούμε ότι το εσωτερικό του MINI είναι έργο τέχνης. Αν και η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου γενικότερα έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο του καθενός, πιστεύουμε ότι είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα διαφωνήσουν μαζί μας.
…και φαντασία
Φυσικά, όπως συνέβαινε και στην προηγούμενη γενιά, ούτε λόγος για εργονομία. Οι διακόπτες αεροπορικού τύπου είναι ατάκτως εριμμένοι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ το κλου των εργονομικών φάουλ εντοπίζεται στους διακόπτες για το ράδιο-CD, που βρίσκονται σε διαφορετική θέση από… το ίδιο το ράδιο-CD. Όταν, όμως, το συνηθίσεις δεν αντιμετωπίζεις πλέον πρόβλημα και μένει μόνο η θετική αίσθηση που αφήνει συνολικά το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο, ο καθένας από εμάς θέτει κάποιες προτεραιότητες. Ο αγοραστής του MINI είναι σαφής. Ενδιαφέρεται βασικά για το αισθητικό του πράγματος και όχι τόσο για την πρακτικότητα. Πώς άλλωστε θα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με πρακτικά ζητήματα, όταν στο πίσω κάθισμα μόλις και μετά βίας χωρούν δύο άτομα κανονικών διαστάσεων και ο χώρος αποσκευών επαρκεί μόνο για τις αποσκευές ενός σαββατοκύριακου.
Αποζημιώνει τον οδηγό
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν εφοδιασμένο με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 120 ίππους. Το σφιχτό στήσιμο των αναρτήσεων του αυτοκινήτου (γόνατα McPherson εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους και το σαφέστατο σύστημα διεύθυνσης επιτρέπουν στον οδηγό να χαράξει όποια πορεία θέλει στην είσοδο και στην έξοδο της στροφής και το αυτοκίνητο απλώς θα την ακολουθήσει πειθήνια, θυμίζοντας καρτ.
Παρά το γεγονός ότι η δύναμη του κινητήρα είναι υπεραρκετή για να κινηθεί γρήγορα το αμάξωμα, που ζυγίζει περί τον ένα τόνο, το στήσιμό του είναι τόσο καλό που ο οδηγός νιώθει ότι, όση δύναμη και να είχε το αυτοκίνητο, και πάλι ο έλεγχός του θα ήταν απλή υπόθεση. Το μόνο παράπονο που αφήνει το MINI σχετικά με την οδηγική εμπειρία που προσφέρει έχει να κάνει με το λίγο ασαφές κούμπωμα του λεβιέ ταχυτήτων.
Εξοπλισμός που δικαιολογεί (κάπως) την τιμή αγοράς
Το MINI Cooper είναι αρκετά πλούσια εξοπλισμένο, γεγονός που αντισταθμίζει, σε κάποιο βαθμό, την υψηλή τιμή αγοράς. Στο στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 6 αερόσακους, αυτόματο σύστημα ευστάθειας και ολίσθησης, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, διακοσμητικές επενδύσεις στο εσωτερικό, ηλεκτρονικό διακόπτη εκκίνησης (keyless), ρυθμιζόμενο τηλεσκοπικά και καθ’ ύψος τιμόνι, ψυχόμενο ντουλαπάκι, ράδιο-CD και air condition.
Αυτά στην τιμή των 21.500 ευρώ. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κόστιζε 29.490 ευρώ και είχε επιπλέον ESP τρίτης γενιάς, δερμάτινο σαλόνι, ζάντες αλουμινίου 17”, αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρική ηλιοροφή, ράδιο Boost CD με χειριστήρια στο τιμόνι, φώτα Xenon και υποβραχιόνιο εμπρός με μικρό αποθηκευτικό χώρο.
Συμπερασματικά…
…το νέο ΜΙΝΙ κληρονόμησε το σύνολο των χαρακτηριστικών της προηγούμενης γενιάς. Είναι ένα πανέμορφο αυτοκίνητο, το οποίο θα το αγοράσει κάποιος που θέλει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και όχι γενικά κάποιος που ψάχνει ένα αυτοκίνητο. Η εμφάνισή και η οδική του συμπεριφορά είναι πραγματικά υπεράνω κριτικής, ενώ από την άλλη πλευρά υστερεί σημαντικά σε τομείς βασικούς, όπως οι χώροι και συνολικά η πρακτικότητα. Όταν η τιμή ενός αυτοκινήτου, που αριστεύει σε ορισμένους τομείς αλλά παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση σε κάποιους άλλους, φτάνει τα 30.000 ευρώ, τότε η απόφαση γίνεται λίγο πιο σημαντική και η ζυγαριά ισορροπεί μεταξύ των θετικών και των αρνητικών του στοιχείων. Η απόφαση δική σας…
MINI John Cooper Works
Χρειάστηκε η εμφάνιση του Mini το 1959 στο προσκήνιο για να γίνει διάσημο το όνομα Cooper. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και το δημιούργημα του Ισιγόνη έχει να επιδείξει πλέον τη δεύτερη γενιά του στη σύγχρονη ιστορία του. Η πρώτη σειρά με τα διακριτικά Jonn Cooper Works (JCW) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό ενθάρρυνε τους Γερμανούς να προχωρήσουν στην εξέλιξη του είδους. Αυτή τη φορά τα διακριτικά JCW δεν αφορούν μόνο την τρίθυρη έκδοση αλλά και την Clubman.
Ο κινητήρας του ταχύτερου Μini παραγωγής βασίζεται στον υπετροφοδοτούμενο των 1,6 λίτρων του Cooper S, που έχει εξελίξει η BMW με την PSA (Peugeot/Citroën). Ωστόσο, έχουν γίνει διάφορες αναβαθμίσεις, όπως στα έμβολα, στις μπιέλες, στο σύστημα εξαγωγής και στην ηλεκτρονική διαχείριση, με αποτέλεσμα η απόδοση του να αγγίζει τους 208 ίππους και η τελική του ταχύτητα τα 238 χλμ./ώρα. Φυσικά, βελτιώθηκε και η επίδοση των 0-100 χλμ./ώρα κατά 0,3″ (συνολικά 6,5″ για το 3θυρο και 6,8″ για το Clubman).
Από την άλλη, αυξήθηκε η μέση τιμή της τυποποιημένης κατανάλωσης, φτάνοντας τα 6,9 λίτρα ανά 100 χλμ. Ωστόσο, το JCW είναι ταχύτερο και, πάνω απ’ όλα, «καίει» λιγότερo από ένα Opel Corsa OPC των 192 ίππων ή ένα Renault Clio RS των 197 ίππων. Επίσης, το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων έχει τροποποιηθεί για να αντέχει την υψηλή ροπή του κινητήρα και για πρώτη φορά θα υπάρχει ως στάνταρ -σε Mini- το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας.
Εκτός από τις αναβαθμίσεις στον κινητήρα, υπάρχουν και άλλες αλλαγές σε διάφορα μηχανικά μέρη, όπως η πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και οι κόκκινες δαγκάνες των μεγαλύτερων δισκόφρενων, που φέρουν το έμβλημα John Cooper Works. Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος έχει μικρύνει κατά 10 χιλιοστά, οι ζάντες ελαφρού κράματος είναι 17 ιντσών (προαιρετικά υπάρχουν 18άρες) και «φορούν» ελαστικά διάστασης 205/45, ενώ υπάρχει και αισθητήρας που προειδοποιεί για απώλεια πίεσης των ελαστικών.
Το… φουσκωμένο αμάξωμα τονίζουν οι μεγαλύτεροι προφυλακτήρες, που του δίνουν μια πιο άγρια αίσθηση, όπως και τα σπόιλερ και η διπλή απόληξη της εξάτμισης που είναι στο κέντρο. Στο Clubman αλλάζει η κατάληξη της απόληξης, αφού είναι αριστερά και δεξιά. Στο εσωτερικό υπάρχει δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι και ένα πολύ όμορφο ταχύμετρο που δείχνει αναλογικά την ταχύτητα, καθώς και διάφορες πινελιές μαύρου χρώματος στο ταμπλό, με το ανθρακί να περιτυλίγει το εσωτερικό της οροφής. Επίσης, τα καθίσματα είναι ντυμένα με ύφασμα, ενώ σε εξτρά εκδόσεις περιλαμβάνονται δερμάτινα καθίσματα τύπου bucket της Recaro. Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχουν δέκα συνδυασμοί βαφών του αμαξώματος και ότι η κυκλοφορία του πιο καυτού Μini εκτιμάται για την ερχόμενη άνοιξη.
MINI Countryman
Ποιος να το πίστευε πως η Porsche με τις περισσότερες πωλήσεις ever έμελλε να είναι ένα SUV. Ποιος να το περίμενε πως θα ερχόταν η στιγμή που θα βλέπαμε ένα ΜΙΝΙ με crossover πεντάθυρη περιβολή, με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, με μήκος κάτι παραπάνω από τέσσερα μέτρα; Για όλα υπάρχει πρώτη φορά, και συχνά ο τολμών επιβραβεύεται. Στην περίπτωση του Countryman μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Μίνι… διόγκωση
Φαινομενικά, το project Countryman μοιάζει με εύκολη υπόθεση, σαν να πήραν οι σχεδιαστές το τελευταίο απόσταγμα από τη δημιουργία του Ισιγόνη και να το διόγκωσαν. Εν μέρει κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά αν προσέξεις σημείο προς σημείο το αμάξωμα θα διαπιστώσεις τη μαεστρία του σχεδιαστικού τμήματος. Δίχως να αναλύσουμε τα σχεδιαστικά τρικ του Countryman με το πρησμένο παρουσιαστικό, η αλήθεια είναι πως από κοντά δείχνει πολύ πιο κόμπακτ, έστω κι αν στέκεσαι εμπρός από το μακρύτερο ΜΙΝΙ. To θέμα είναι πως αρέσει, διαθέτει μπόλικες δόσεις στυλ και ξέρει πώς να μαγνητίζει τα βλέμματα.
Εις τα ενδότερα, αντικρίζεις το γνωστό ταμπλό με το μεγάλο καντράν στο μέσο και τις γνωστές εργονομικές ιδιαιτερότητες, αφού οι διακόπτες θα μπορούσαν να ήταν λιγότεροι και πιο πρακτικοί. Εντύπωση προκαλεί η λαβή του χειρόφρενου, όπως και η προαιρετική εφετζίδικη ράγα στην κονσόλα, όπου προσδένεται π.χ. μία ποτηροθήκη, μία θήκη γυαλιών κ.α. Πίσω, οι χώροι για τους επιβάτες είναι σχετικά καλοί, ενώ για όποιον δεν τον βολεύουν τα δύο ανεξάρτητα καθίσματα υπάρχει ενιαίο, διαμορφώνοντας πεντάθυρη διάταξη. Τα 350 λίτρα που προσφέρει ο χώρος αποσκευών είναι ένα… θεματάκι, αλλά στα δύσκολα η χωρητικότητά του μπορεί να αυξηθεί σύροντας προς τα εμπρός τα καθίσματα και προσθέτοντας έτσι επιπλέον λίτρα στο πορτμπαγκάζ (συνολικά 442).
Όλα στο τέσσερα…
«ALL4» ονομάζεται το σύστημα τετρακίνησης με το οποίο εξοπλίζεται το μοντέλο της δοκιμής μας. Για την ακρίβεια, η τετρακίνηση (με ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη και κατανομή 50/50 σε κανονικές συνθήκες) αποτελεί αποκλειστικό -και προαιρετικό- προνόμιο μόνο της ισχυρότερης έκδοσης Countryman S, που εξοπλίζεται με τον turbo κινητήρα 1,6 λίτρων και εξάρι μηχανικό κιβώτιο. Οπτικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός για να ξεχωρίσεις τα τετρακίνητα διακριτικά, το λογότυπο S αλλά και τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης, που υπάρχουν μόνο στο ισχυρότερο Countryman.
Από πλευράς επιδόσεων, οι 184 ίπποι κάνουν λιγότερο αισθητή την παρουσία τους σε σχέση με το… κανονικό Cooper S, ενώ η κατανάλωση «παίζει» στα 11-12 λίτρα/100 χλμ. Λογικό είναι, καθώς το απόβαρο του αρκετά βαρύτερου Countryman φτάνει τα 1.380 κιλά. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν λέω πως το αυτοκίνητο είναι αργό, τουναντίον. Όπως επίσης δεν λέω πως δεν είναι οδηγοκεντρικό, αλλά, όπως και να το κάνουμε, τα επιπλέον κιλάκια και οι αυξημένες διαστάσεις κόβουν μέρος της ευχαρίστησης.
Παρόλα αυτά, το Countryman ανταποκρίνεται στον ορισμό του «fun to drive», ενώ τα 15 εκατοστά που χωρίζουν το αμάξωμα από το έδαφος δίνουν τη δυνατότητα για μια βόλτα στην ύπαιθρο, αλλά μέχρι εκεί. Το μοναδικό βασικό σημείο που σηκώνει ενστάσεις αφορά στην άνεση, καθώς οι 18άρηδες τροχοί με τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά (225/45) δεν συστήνονται για τους ελληνικούς δρόμους, αφού μετριάζουν την απόσβεση και την ποιότητα κύλισης.
Μίνι στην τιμή;
Όχι δα. Τα τουλάχιστον 32.750 ευρώ που ζητά το τετρακίνητο Countryman S δεν είναι και λίγα για ένα SUV με περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες (λόγω απόστασης από το έδαφος). So what; Υπάρχουν άλλα τετρακίνητα γι’ αυτή τη δουλειά, όμως. Το γερμανικό crossover απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό, με προτεραιότητα το lifestyle. Ακριβώς για αυτό το λόγο θα προτιμούσα κάποια από τις απλές δικίνητες εκδόσεις, συγκεκριμένα την Cooper με τους 122 ίππους (από 25.500 €). Φυσικά, για όσους βάζουν πάνω από όλα το lifestyle υπάρχει και η One, με τους 98 ίππους (από 22.950 €). Εσείς αποφασίζετε, λοιπόν…
MINI Cooper S Cabrio Sidewalk
Aς μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Το MINI αποτελεί το όνειρο κάθε εκπροσώπου του ασθενούς φύλου· μιλάμε περισσότερο για το cabrio και λιγότερο για το S. Είτε αυτό σημαίνει να το αποκτήσει είτε να πάει μια βόλτα είτε απλά να το χαζεύει με κάθε ευκαιρία όταν περνάει από δίπλα της. Γιατί να μην είναι λοιπόν και ο διακαής πόθος του ισχυρού; Το ελληνικό κοινό ως fan του ωραίου έχει δείξει την αγάπη του σε ό,τι ΜΙΝΙ έχει κυκλοφορήσει: One, Cooper, Cooper S, όλα σε απλές ή σε “ξεσκέπαστες” εκδόσεις, αποτελούν στολίδια στους μουντούς δρόμους της Αθήνας, σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα μοιάζουν ολοένα και πιο πολύ μεταξύ τους.
Στο πεζοδρόμιο… (παρκαρισμένο)
Το ΜΙΝΙ, από την πρώτη κιόλας στιγμή που εμφανίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά ως remake, είναι ξεχωριστό και ελκυστικό. Μετά λοιπόν από τα πολύ καλά δείγματα γραφής και την ανταπόκριση του κόσμου, η “μαμά” ΒΜW συνεχώς το προικίζει με τις αρετές της, τόσο σε ποιότητα όσο και σε κινητήρες. H γερμανική εταιρεία δημιούργησε ένα ακόμα στολίδι της σειράς MINI που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και το δοκιμάζουμε στην κορυφαία εκδοχή του, με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1.600 κ.εκ.
Και όταν λέμε ένα ακόμα στολίδι από τις γνωστές εκδόσεις, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να διαφέρει πολύ από ένα καλά εξοπλισμένο Cooper S. Τα καφέ δερμάτινα καθίσματα (English), οι 17άρες δίχρωμες ζάντες Night Spoke με τις επτά ακτίνες ιδιαίτερου ελλειπτικού σχήματος και τα λογότυπα “sidewalk” στο μαρσπιέ είναι αρκετά.
Όλα μαζί συνθέτουν ένα πανέμορφο ΜΙΝΙ που, όταν ανοίξεις και την οροφή, προβάλλει τα κάλλη του και προς τα έξω, προσελκύοντας τις κλεφτές ματιές κατόχων ακόμα και πολύ ακριβότερων και πολυτελών αυτοκινήτων. Το εσωτερικό του ξέρει πώς να εντυπωσιάζει, αφού διαθέτει δεκάδες μικροδιακόπτες σε μεταλλικό χρώμα, που μπορεί να απαιτούν μια μικρή εξοικείωση, ωστόσο θυμίζουν περισσότερο το πιλοτήριο ενός αεροπλάνου παρά οποιαδήποτε κεντρική κονσόλα άλλου αυτοκινήτου.
Και στο δρόμο…
Θα πείτε τώρα, όταν μιλάμε για ένα τόσο στυλάτο και εντυπωσιακό αυτοκίνητο λίγο μας ενδιαφέρει τι κάνει στο δρόμο. Και όμως το ΜΙΝΙ Cooper S Cabrio δεν επαναπαύεται στην εμφάνιση του. Κερδίζει τον οδηγό κυρίως σε δρόμους με στροφές, όπου περνάει χωρίς να καταλαβαίνει από κλειστές ή ανοιχτές καμπές και παραμένει κολλημένο στην άσφαλτο, με σύμμαχο τα φαρδύτερα ελαστικά στο ήδη συμπαγές και σφιχτό σύνολο.
Ο 1.600άρης turbo κινητήρας θα μπορούσε να εκτοξεύσει και τις επιδόσεις, αλλά τα 1.315 κιλά του συνόλου -λόγω του ενισχυμένου cabrio αμαξώματος- αντιστέκονται στους 175 ίππους του και το κάνουν να δείχνει πιο αδύναμο. Όλα αυτά μέχρι τις 3.000 σ.α.λ. που ο κινητήρας της BMW παίρνει τα πάνω του και αποδίδει 22,47 χλγμ. ροπής, χωρίς να υπολογίζει την κατανάλωση. Στα χέρια μιας γυναίκας μπορεί το τιμόνι, ο συμπλέκτης και ο επιλογέας ταχυτήτων να φανούν κάπως “βαριά” και κουραστικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι η μεγάλη ισχύς απαιτεί τέτοιου είδους ρυθμίσεις όταν πρέπει να συνδυάζει κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά του Cooper S.
Κατά γενική ομολογία το ΜΙΝΙ Cabrio Cooper S αρέσει πολύ. Και η έκδοση Sidewalk αρέσει ακόμη πιο πολύ, παρ’ όλο που ζητά κάτι παραπάνω από οικονομικής άποψης. Ποιος είπε όμως ότι το έξτρα στυλ δεν πληρώνεται; Με το χέρι στην καρδιά -καθώς το ΜΙΝΙ απευθύνεται κυρίως εκεί- μπορούμε να πούμε ότι πιο οικονομικό γίνεται, πιο γρήγορο γίνεται, πιο στυλάτο όμως… δεν γίνεται!
MINI Cooper S
To πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Μία διαχρονική ρήση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο MINI, καθώς ποτέ δεν του έλειπαν οι γρήγορες εκδόσεις. Έτσι, και η τελευταία γενιά έχει το… πυραυλάκι της. Το Cooper S “φορά” τον 1600αρη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που προέκυψε από τη συνεργασία Peugeot-BMW και αποδίδει 175 ίππους. Όπως φαντάζεστε, η συγκεκριμένη απόδοση μετατρέπει το Cooper σε μία… ρουκέτα τσέπης. Το μικρό μεταξόνιο, το χαμηλό κέντρο βάρους και το σφικτό, γενικά, στήσιμο του ΜΙΝΙ, υπόσχονται οδηγική απόλαυση και πολύ γρήγορες μετακινήσεις. Ας δούμε αν αυτές οι υποσχέσεις γίνονται πραγματικότητα.
Σημείο αναφοράς οι στροφές
H λέξη που έχει την τιμητική της, κατά την οδήγηση του Cooper S, είναι “στροφές”. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, εννοούμε ότι πρώτα ο οδηγός νιώθει τις στροφές του κινητήρα να ανεβαίνουν με καταιγιστικό ρυθμό και στη συνέχεια οδηγεί το αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία, σε παντός είδους στροφές. Κλειστές ανηφορικές στροφές, ανοικτές καμπές με φουλ γκάζι και γενικώς κάθε είδους στροφή, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Cooper S.
Για αυτό φροντίζει το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, που είναι άμεσο και παρέχει πληροφόρηση για οτιδήποτε συμβαίνει στο οδόστρωμα. Επίσης, οι αναρτήσεις του MINI (γόνατα ΜcPherson εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), φροντίζουν ούτως ώστε το αυτοκίνητο να παραμένει “κολλημένο” στην άσφαλτο κάτω από όλες τις συνθήκες οδήγησης. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στον κινητήρα, ο οποίος εμφανίζει την ισχύ του από πολύ χαμηλά (1.600 στροφές), εξαφανίζοντας έτσι τη γνωστή υστέρηση των turbo κινητήρων.
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, το οποία σε γενικές γραμμές δεν επηρεάζουν την θετική αίσθηση που αφήνει το MINI έχουν να κάνουν με τα φρένα του (αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός, απλοί πίσω), τα οποία δεν μοιάζουν να ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, καθώς η αίσθησή ασφάλειας που παρέχουν -χωρίς να είναι αναποτελεσματικά- απέχει από το να χαρακτηριστεί κορυφαία. Επίσης έμοιαζαν να κουράζονται μετά από σκληρή χρήση.
Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο όμως δεν επηρεάζει την εν γένει συμπεριφορά του αυτοκινήτου, εμφανίζεται σε στροφές οι οποίες επιτρέπουν την έντονη χρήση του πεντάλ του γκαζιού, καθώς η ισχύς των 175 ίππων εμφανίζεται πολύ έντονα και δημιουργεί σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού. Ενδεχομένως, η χρήση ενός μπλοκέ διαφορικού να έδινε τη λύση σε αυτό το μικροπρόβλημα.
Σας ενδιαφέρει και η πρακτικότητα;
Το δυνατό σημείο οποιουδήποτε ΜΙΝΙ είναι το στυλ του. Με λίγες χιλιάδες ευρώ επιπλέον, δυνατό σημείο μπορεί να γίνει και ο εξοπλισμός του. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας διέθετε, επιπλέον του βασικού εξοπλισμού, μεταλλικό χρώμα, 17αρες ζάντες αλουμινίου, χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, επένδυση ξύλου και χρωμίου στο εσωτερικό, ηλεκτρική ηλιοροφή, αισθητήρες παρκαρίσματος/φώτων/βροχής, εμπρός υποβραχιόνιο με μικρό αποθηκευτικό χώρο, αυτόματο κλιματισμό και navigation system. Αυτά εκτοξεύουν την τιμή, από τις 26.100 ευρώ της βασικής έκδοσης, στις 35.940 ευρώ που κόστιζε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας.
Όπως σε όλα τα ΜΙΝΙ έτσι και στο Cooper S η πρακτικότητα και η χρήση του αυτοκινήτου σαν μέσο μεταφοράς και όχι σαν μέσο ευχαρίστησης, δεν είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά του. Κι αν στα υπόλοιπα ΜΙΝΙ μπορεί να πει κάποιος ότι χρειάζεται και την πρακτικότητα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο στο Cooper S.
Η απόδοση του κινητήρα φροντίζει ούτως ώστε να ξεχνά ο οδηγός το μικρό χώρο αποσκευών και την μειωμένη άνεση των πίσω επιβατών. Η ανάρτηση και ο τρόπος που στρίβει διώχνουν και τους τελευταίους ενδοιασμούς που προέρχονται από την …ανεργονομία στο εσωτερικό του. Το τελικό συμπέρασμα είναι απλό. Το ΜΙΝΙ Cooper S είναι αυτό που είναι. Ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να εξετάσει τις ανάγκες του και τις προτεραιότητές του και να αποφασίσει αν αυτό είναι το αυτοκίνητο που του ταιριάζει.
MINI Cooper Cabrio
Το να επιχειρήσεις να αλλάξεις το σχεδιασμό του MINI δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο, αλλά μάλλον ιεροσυλία. Με αυτό κατά νου, οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας κάθε φορά που προχωρούν σε κάποιες αλλαγές φροντίζουν αυτές να ενισχύουν ακόμη περισσότερο το ρετρό καλούπι του και να μην κάνουν στροφή στο προφίλ που έχει αγκαλιάσει εδώ και χρόνια ο κόσμος. Έτσι λοιπόν η κάμπριο εκδοχή του MINI Cooper πέρασε από το σχεδιαστικό τμήμα αποκτώντας πιο σκουρα φωτιστικά σώματα, νέους προφυλακτήρες, χρωμιωμένο πλαίσιο στους προβολείς ομίχλης και επιπλέον φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
Στυλ στο maximum
Για να τα προσέξεις όλα αυτά πρέπει βέβαια να είσαι υποψιασμένος, αφού απλώς στέκεσαι δίπλα στο MINI και σκέφτεσαι πως αυτό συνολικά είναι που αρέσει στον περισσότερο κόσμο, χωρίς απαραίτητα να ξέρεις το γιατί. Πιθανότατα είναι το ιδανικό πάντρεμα μεταξύ του σύγχρονου και του κλασικού, σε σχετικά κόμπακτ διαστάσεις (μήκος 3,67 μέτρα) και με τη δυνατότητα -έστω και δύσκολα- να μετακινηθούν τέσσερις επιβάτες. Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι ακόμη πιο περιορισμένες, καθώς μόνο οι ενδείξεις του ηχοσυστήματος έχουν τροποποιηθεί, ενώ και ο εξοπλισμός άνεσης είναι πλουσιότερος, καθώς περιλαμβάνει περισσότερα gadgets.
Πόσα ευρώ σου έχουν «MINI»;
Εκτός όμως από την εμφάνιση, ένα ακόμη δυνατό στοιχείο στο MINI είναι παραδοσιακά η καλή οδική του συμπεριφορά. Το σκληρό setup της ανάρτησης και το… καρτίστικο στήσιμο σου επιτρέπουν να στρίβεις χωρίς να κόβεις ταχύτητα. Άλλωστε μπορεί ο ατμοσφαιρικός 1.600άρης κινητήρας, που αποδίδει πλέον 122 ίππους (2 επιπλέον), να μην κλέβει τη δόξα του Cooper S, εγγυάται όμως σβέλτες μετακινήσεις, όπως δείχνουν και τα 9,8 δευτερόλεπτα που απαιτούνται για τα 0-100 χλμ./ώρα. Στην πόλη η σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης ενδέχεται να κουράσει κάπως τους επιβάτες, αυτό όμως είναι κάτι που χάνεται στη γενικότερη γοητεία του Cooper Cabrio.
Αυτό που δεν μπορεί να… κουκουλωθεί είναι η τιμή πώλησης του ελκυστικού MINI, καθώς αγγίζει τις 27.000 €, ποσό με το οποίο μπορείς να κοιτάξεις πολλά κάμπριο με μεγαλύτερους χώρους και ισχυρότερο κινητήρα, όχι όμως με εξίσου μοναδική εμφάνιση.
MINI Cooper Clubman
Με τέτοια απήχηση παγκοσμίως, το μόνο σίγουρο ήταν πως η γκάμα του ΜΙΝΙ δεν θα έμενε στάσιμη. Μετά τη δυνατή έκδοση που κοσμείται με τα διακριτικά «S», τα νέα αυτή τη φορά για τη γερμανική εταιρεία ακούν στο όνομα Clubman που απευθύνεται στο εξίσου εξεζητημένο κοινό του, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα το lifestyle και την οδηγική απόλαυση. Το νέο ΜΙΝΙ, όμως, όπως μαρτυρούν και τα διακριτικά του, είναι ευπρόσδεκτο στην οικογένεια, αφού εκτός από το στυλ και την αυξημένη πρακτικότητα, κουβαλάει και αυτό τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Mini-Maxi
Η αναβίωση του MΙΝΙ van του 1960 βασίζεται κατά κύριο λόγο στο γνωστό MΙΝΙ Cooper. Μεγαλύτερο κατά 24 εκατοστά από το μικρό του αδελφάκι έχει -όπως είναι φυσικό- πιο πρακτικό χαρακτήρα. Το μπροστινό μέρος είναι το ίδιο με του απλού Cooper και δεν είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα Clubman στο αυτοκίνητο. Αντίθετα, από τις υπόλοιπες οπτικές γωνίες, όταν το αντικρίσει για πρώτη φορά κανείς, θα υποστεί… ένα μικρό σοκ, διαπιστώνοντας ότι δεν πρόκειται για το MΙΝΙ που ήξερε μέχρι σήμερα.
Το πίσω μέρος παραπέμπει σε van, καταφέρνει όμως και διατηρεί τον τίτλο του εκκεντρικού με τις ασύμμετρες πόρτες του που ανοίγουν αντίστροφα. Ακόμα πιο εκκεντρική είναι η πίσω πόρτα στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου. Η Clubdoor -όπως την ονομάζει η εταιρεία- ανοίγει, αφού πρώτα αναπτυχθεί η πόρτα του συνοδηγού και σε αντίθετη φορά με αυτήν -όπως στο Mazda RX-8. Με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζει και ταυτόχρονα διευκολύνει τους πίσω επιβάτες κατά την είσοδο και έξοδό τους από το αυτοκίνητο.
Πιο εύκολη τη ζωή των επιβατών έχει κάνει το κατά 8 εκατοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο που μεταφράζεται σε 100 περισσότερα λίτρα στο πορτμπαγκάζ και χώρους ανάλογους με του μέσου όρου των αυτοκινήτων με τις ίδιες διαστάσεις. Και δεν λέμε “με τα αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας”, γιατί δεν υπάρχει κατηγορία με μοντέλα που να “παντρεύουν” σε τέτοιο βαθμό το στυλ με την πρακτικότητα.
Τα φαινόμενα απατούν
Η εν γένει οδική συμπεριφορά του Mini Clubman βρίσκεται κοντά σε αυτήν του απλού MΙΝΙ και οι μεταξύ τους διαφορές κολακεύουν περισσότερο το μεγαλύτερο μοντέλο. Ο ίδιος -με αυτόν του απλού Cooper- 1.600άρης κινητήρας της BMW αποδίδει 120 ίππους και ταιριάζει γάντι στο -κατά 116 κιλά βαρύτερο- Clubman. To αυξημένο μήκος εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά και το κάνει λιγότερο “νευρικό” στις απότομες κινήσεις. Ακόμα και με απενεργοποιημένο το VDC (σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς), οι αντιδράσεις του κρίνονται αρκετά ομαλές. Άμεσο στο τιμόνι, νιώθεις ότι υπακούει ακριβώς στις εντολές του οδηγού, αφήνοντας στο τέλος γεύση από καρτ, όχι όμως τόσο έντονη όσο στο “κανονικό” MΙΝΙ.
Στο κουκλίστικο περιβάλλον του ή ακόμα και όταν το παρατηρείς απ’ έξω, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι το αυτοκίνητο μπορεί να διαπρέψει και στο δρόμο. Κι όμως, το αμάξωμα του Clubman παίρνει μικρές κλίσεις στις στροφές και δύσκολα σου “ζητάει” να ελαττώσεις ταχύτητα. Ο επιλογέας και τα φρένα είναι τα γνωστά κορυφαία σε αίσθηση και απόδοση που συναντάς σε κάθε MΙΝΙ.
Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι και η σχετικά μέτρια ποιότητα κύλισης δεν περνούν απαρατήρητα στο Clubman, μόνο σε μεγάλες ταχύτητες βέβαια, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που σχεδιάστηκε για να έχει μία ρετρό εμφάνιση και όχι με βάση την αεροδυναμική. Πάντως, οι ελάχιστοι θόρυβοι που διαπιστώνεις παραμένουν… ελάχιστοι, καθώς το μοτέρ της BMW είναι ήσυχο, σε σημείο που στο ρελαντί νομίζεις ότι έσβησε, ακόμα και αν δεν έχεις σε λειτουργία σύστημα αυτόματης διακοπής και επανεκκίνησης. Πρόκειται για ένα σύστημα που ωφελεί τη συνολική κατανάλωση του Clubman και δεν το αφήνει να ξεπεράσει τα 10 λίτρα στα 100 χλμ.
Το στυλ πληρώνεται
Η αλήθεια είναι πως όταν καταφέρεις και εξοικειωθείς με την εργονομία του MΙΝΙ στο εσωτερικό, θα το λατρέψεις. Μπορεί οι διακόπτες να μην είναι εκεί που τους περιμένεις, η εργονομία να παίρνει χρόνο για να τη συνηθίσεις, τα ντουλαπάκια να μην ανοίγουν όπως σε όλα τα άλλα αυτοκίνητα, ούτε οι χώροι να δικαιολογούν τα 23.700 ευρώ, και βάλε, που απαιτούνται για την αγορά του. Το Clubman είναι πιο πρακτικό από το κανονικό ΜΙΝΙ, έστω λίγο, και παραμένει ένα αυτοκίνητο που περισσότερο το ποθείς και λιγότερο το χρειάζεσαι. Αυτό που επιδιώκει το Clubman, όπως και αυτός που το αγοράζει, είναι να δείχνει εκκεντρικό και μοναδικό, κάτι που το πετυχαίνει χωρίς αμφιβολία. Ιδανική επιλογή επομένως γι’ αυτούς που θέλουν να ξεχωρίσουν και να αποχωριστούν 3.000 ευρώ επιπλέον από αυτά που απαιτούνται για το απλό MINI.