Mobile VR: Η εικονική πραγματικότητα είναι χρηστική

Mobile VR: Η εικονική πραγματικότητα είναι χρηστική και διαθέσιμη για πολλές χρήσεις

Η εικονική πραγματικότητα έχει πράγματι προχωρήσει αρκετά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το πρώτο – ξεκίνημα του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Morton Heilig δημιούργησε τη μηχανή τύπου 3D video machine – με την ονομασία προσομοιωτής Sensorama – που επέτρεπε στο κοινό να οδηγήσει μια εικονική μοτοσικλέτα ενώ παράλληλα βίωνε του ρεαλιστικούς ήχους, τους ανέμους, τους κραδασμούς και ακόμη και τις μυρωδιές του δρόμου.

Σήμερα το virtual reality χρησιμοποιείται ενεργά σε μια ευρεία ποικιλία τομέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ψυχαγωγία και την ιατρική, μέχρι την αεροπορία και την στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το VR θα γίνει ολοένα και πιο οικονομικά προσιτό, ενώ εικάζεται πως πιθανόν κάποια στιγμή στο μέλλον θα πωλείται σαν πακέτο συνοδευτικά με το smartphone, βέβαια προς το παρόν είναι απαγορευτική αυτή η δυνατότητα λόγω του μεγάλου κόστους της συσκευής. Η πραγματικότητα είναι ότι οι κινητές συσκευές – όχι μόνο οι κονσόλες παιχνιδιών, αλλά και οι φορητοί υπολογιστές και οι έξυπνες τηλεοράσεις – θα κάνουν την εμβάθυνση τους κάποια στιγμή στο VR mainstream.

Από τον τουρισμό και τις εικονικές αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι την εταιρική κατάρτιση το υπαλληλικού προσωπικού και τις εταιρικές εκδηλώσεις, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στην αγορά για τους οργανισμούς να ενισχύσουν τη δέσμευση του με το περιεχόμενο βίντεο που βασίζεται σε VR.

Mobile VR και ευρεία διαθεσιμότητα για πολλούς τομείς

Παρακάτω θα σας παραθέσω ενδεικτικά ορισμένους τομείς που έχουν αγκαλιάσει το mobile virtual reality, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι απλά χρησιμοποιείται, αλλά ήδη θεωρείται και αναπόσπαστο κομμάτι σε κάποιους επαγγελματικούς τομείς. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Τουρισμός

Ο τομέας του τουρισμού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις χρήσης σήμερα για βίντεο VR και ενώ είναι σχετικά καλά εδραιωμένο, εν τούτοις υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο. Τα τουριστικά γραφεία μαζί με τις ξενοδοχειακές αλυσίδες και τα online πρακτορεία κρατήσεων σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να δημιουργούν εμπειρίες με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Ομοίως, τα μουσεία μπαίνουν στην πράξη, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου που ξεκίνησε πρόσφατα εκδρομές VR στις γκαλερί της αρχαίας αιγυπτιακής και της ασσυριακής γλυπτικής και τις αιγυπτιακές μούμιες.

Διασκέδαση

Χωρίς αμφιβολία, το θέατρο αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Παραδείγματος χάριν, η χρήση της συσκευής VR headset από τους θεατές για την παρακολούθηση της παράστασης, αποτελεί μία πολύ συγκλονιστική και συναρπαστική εμπειρία, και αυτό αποδεικνύεται από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, και όντως τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για την εικονική πραγματικότητα.

Η εταιρεία Disney στο Broadway χρησιμοποίησε πρόσφατα τη δύναμη του VR για να προωθήσει το Lion King, τη μεγαλύτερη grossing θεατρική παραγωγή Broadway όλων των εποχών. Μέχρι στιγμής, αυτή η δραστηριότητα έχει προσελκύσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Είναι εύκολο να ανακαλύψετε πώς μια εφαρμογή VR που δείχνει, για παράδειγμα, ένα μιούζικαλ, θα ευχαριστούσε τους έμπειρους θεατές του θεάτρου και θα αποκτούσε νέο ακροατήριο, επίσης θα δημιουργήσει αναμφισβήτητα περισσότερες ευκαιρίες για πώληση εισιτηρίων, εμπορευμάτων ή προβολής VOD.

Αθλητισμός

Ζωντανά αθλητικά γεγονότα, όπως οι προκριματικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA είναι οι προφανείς στόχοι. Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή παρουσίαση του αγώνα συνοδευόμενη ως συμπλήρωμα με περιεχόμενο VR, είναι δυνατό να μεταφέρετε ουσιαστικά τους φίλους του ποδοσφαίρου στις καλύτερες θέσεις στο γήπεδο. Εκτός από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία, αυτή η υπηρεσία μπορεί επίσης να αποτιμάται σε επιπλέον χρήματα για τους διοργανωτές. Εκτός από τη διαφήμιση, οι μάρκες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τη ζωντανή ροή VR ή την ηχογραφημένη εκπομπή. Οι πάροχοι υπηρεσιών Plus μπορούν να επιλέξουν να προσθέσουν ένα γεγονός VR ως freemium ή ως αυτόνομο pay-per-view για ζωντανές εκδηλώσεις.

Υγεία και ιατρικός τομέας

Το VR έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι στην ιατρική βιομηχανία. Πάρτε σαν σημείο αναφοράς το έργο του καθηγητή Daniel Freeman από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος, μαζί με την επιστημονική ομάδα του, ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια επισκόπηση του τρόπου χρήσης του VR για τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών . Λόγω της ικανότητας του VR να δημιουργεί ισχυρές προσομοιώσεις, για κάθε σενάριο στο οποίο συμβαίνουν ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια και να βοηθήσει στην ψυχολογία του ασθενή.

Η επιτόπια προγύμναση του ασθενή είναι αποτελεσματική για πολλών ειδών ψυχικών διαταραχών, δηλαδή θα μπορούσαμε κάλλιστα να βάλουμε τον ασθενή να φορέσει ένα VR headset, o oποίος θα βρίσκεται μπροστά στο συμβούλιο των γιατρών για να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με υψοφοβία μπορεί να πετάξει μπαίνοντας σε εικονικό αεροσκάφος μέσω του virtual reality και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει ετούτη τη φοβία.

Εμπειρίες κατάρτισης

Σε παρόμοιο πνεύμα, το βίντεο Mobile VR είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εξειδικευμένες εμπειρίες κατάρτισης, όπου οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να μάθουν πώς να ιεραρχήσουν διάφορα συμβάντα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον – για παράδειγμα, η ταξινόμηση. Σε μια προβολή 360 μοιρών οι εκπαιδευόμενοι είναι σε θέση να βλέπουν ολόκληρο το οπτικό πλαίσιο ανά πάσα στιγμή, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο για αυτούς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις με ταχύτητα. Πρέπει να κοιτάξουν γύρω από το εικονικό περιβάλλον και να αποφασίσουν ποιον να βοηθήσουν πρώτα. Αυτό είναι ένα πολύ πιο αποτελεσματικό εργαλείο εκπαίδευσης από το επίπεδο ενός απλού βίντεο επειδή εμπλέκει περισσότερα μέρη του εγκεφάλου, καθιστώντας το πιο ρεαλιστικό.

Εξοικείωση των νέων υπαλλήλων με το αντικείμενό τους

Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά που εστιάζεται κυρίως στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, το βίντεο 360 μοιρών μπορεί να προσφέρει στον επιχειρηματικό κλάδο ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ, για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού και έπειτα με την εξοικείωση με το αντικείμενο της εργασίας του. Ομοίως, για τις μεγάλες εταιρείες με κατανεμημένο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, οι νεοεισερχόμενοι μπορούν να ενσωματωθούν ταχύτερα, έχοντας πρόσβαση σε προβολή γραφείων 360 μοιρών από το φορητό συσκευή με δυνατότητα VR.

Εξισορρόπηση και συνδυασμός διαφόρων μορφών βίντεο

Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μορφή βίντεο – 2D, 3D, 180 ή 360 μοίρες- οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν ζωντανές εμπειρίες προβολής, ούτως ώστε οι χρήστες να παρακολουθήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα οποιοδήποτε περιεχόμενο θέλουν.

Πολλές από αυτές τις εμπειρίες VR που προσφέρουν απλά παραδοσιακό βίντεο 2D μέσα σε ένα εικονικό σαλόνι, θέατρο, στάδιο ή αίθουσα διδασκαλίας. Αυτή η προσέγγιση προσθέτει μια εντυπωσιακή συστροφή στην προβολή του τυπικού περιεχομένου 2D και έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι φιλική και συμβατή με τις περισσότερες κινητές συσκευές.

Το Immersive 360 ​​video πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και τοποθετεί τον θεατή μέσα στο περιεχόμενο. Όμως, σκέτο το 360 βίντεο έχει το μειονέκτημα της γρήγορης εξάντληση των μπαταριών των κινητών συσκευών και απαιτεί αρκετή επεξεργαστική ισχύ, το οποίο μετέπειτα μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, οπότε ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδυάσετε περιεχόμενο 2D και 360 μοιρών.

Για τα σενάρια VOD – για παράδειγμα, ο δάσκαλος σε μία αίθουσα μπορεί να διδάξει στους μαθητές του για την Αρχαία Αίγυπτο και οι μαθητές θα απολαύσουν ευχάριστα το μάθημα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε ένα μελλοντικό περιβάλλον εντός της τάξης παρακολουθώντας ένα παραδοσιακό 2D σε εκπαιδευτικό βίντεο. και στη συνέχεια με ένα σύντομο βίντεο 360 να εξερευνήσουν τους μυστικούς θαλάμους γεμάτους ιερογλυφικά και θησαυρούς στο βασιλικό τάφο του Τουταγχαμών.

Ομοίως, για ζωντανές εκδηλώσεις οι τηλεθεατές VR μπορούν να καθίσουν σε εικονικά καθίσματα μπροστινής γραμμής για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή μετάδοση 2D και στη συνέχεια να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν πίσω από τα σκηνικά μέσω μιας ροής βίντεο 360.

Πως να δημιουργήσετε συναρπαστικές εμπειρίες Mobile VR

Η απλούστερη προσέγγιση για τη δημιουργία Mobile VR εμπειριών βίντεο VR είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής VR – είτε εσωτερικής, είτε με εξειδικευμένο προγραμματιστή εφαρμογών VR – που θα αναδιπλώνει μια αίθουσα προβολής 3D γύρω από το παραδοσιακό περιεχόμενο 2D. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μετά-επεξεργασίας και διανομής 2D, θα αφαιρέσουν την απαίτηση να μάθουν πολύπλοκους κώδικες ή να αγοράσουν νέα εργαλεία για να ολοκληρωθεί η δουλειά τους.

Το επόμενο επίπεδο είναι να ενσωματώσετε 360 βίντεο. Εδώ, ο αποτελεσματικός σχεδιασμός είναι το κλειδί για την επιτυχία. Οι 360 κάμερες πρέπει να τοποθετηθούν στη σωστή θέση πριν από τη λήψη – συνήθως στο κέντρο της τοποθεσίας ή οποιασδήποτε σκηνής. Είναι επίσης σημαντικό να σχεδιάζετε για το πώς θα καθοδηγήσετε τον χρήστη και θα τον ενημερώσετε πού να κοιτάξει στη συνέχεια – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ήχο ή ειδικά εφέ.

Με 360 βίντεο, τα διαφορετικά πλαίσια πρέπει να συρραφθούν μαζί. Κάποιες κάμερες στερεώνουν τα πλαίσια κατά την εγγραφή, ενώ άλλα απαιτούν αυτό να γίνει στη μετα-παραγωγή. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό πρέπει να γίνει τοπικά πριν από τη μεταφόρτωση του αρχείου στην πλατφόρμα διανομής. Για εύκολη προβολή μέσω κινητού, το περιεχόμενο πρέπει να προστεθεί σε μια εφαρμογή Mobile VR.

Η ενσωμάτωση ζωντανού βίντεο 360 μοιρών είναι η πιο απαιτητική επιλογή. Αν και αυτό είναι στην πραγματικότητα λιγότερο σχεδιαστικός πονοκέφαλος από το VOD, επειδή είναι συχνά σαφές πού πρέπει να τοποθετηθούν οι 360 φωτογραφικές μηχανές για να τραβήξουν ένα αθλητικό γεγονός, μια συναυλία ή μια παγκόσμια εξέλιξη καταναλωτικών προϊόντων: όπως στα μισά ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή ακριβώς μπροστά στη σκηνή μιας εκδήλωσης. Αυτό δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να κοιτούν δεξιά και αριστερά και να καταγράφουν όλη τη δράση όπως συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Είναι γεγονός πως η επεξεργασία και η διανομή βίντεο 360 μοιρών ενέχει κάποιο βαθμό δυσκολίας, όπου προκύπτουν οι κύριες προκλήσεις. Πρώτον, τα πλαίσια πρέπει να είναι σωστά συνδεδεμένα μαζί και να μετασχηματίζονται σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που απαιτεί πολλή υπολογιστική ισχύ. Και τότε το περιεχόμενο πρέπει ιδανικά να ωθηθεί στο σύννεφο σε 4K, το οποίο απαιτεί μεγάλο εύρος ζώνης και επεκτασιμότητα, καθώς και μια ισχυρή ανοδική ζεύξη. Επί του παρόντος, η χρήση ενός φορητού υπολογιστή με συσκευή VR είναι προτιμότερη για την προβολή ζωντανού βίντεο 360, καθώς οι μπαταρίες smartphone δεν ενδείκνυνται για αυτό, αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου πριν ξεπεραστεί αυτό το τεχνολογικό εμπόδιο.

Με τις πωλήσεις προσιτών συσκευών όπως το Samsung Gear VR και το Google Daydream να αυξάνονται σταθερά, τα virtual floodgates πρόκειται μάλλον να επεκταθούν περαιτέρω στην αγορά. Καθώς ξεπερνάμε τα πιθανά σημεία συμφόρησης γύρω από τη δημιουργία, τη φιλοξενία, την παράδοση και την κατανάλωση περιεχομένου VR, η χρήση θα αυξηθεί εκθετικά – και θα δούμε τους οργανισμούς που σκέφτονται προς τα εμπρός να βυθίζουν τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους με νέες εφαρμογές VR για Mobile VR. Στην εικονική πραγματικότητα, το μόνο όριο είναι η καθαρή φαντασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας