ΑρχικήΛογισμικάMultimedia & Fun προγράμματα

Multimedia & Fun προγράμματα

Δημιουργήσαμε χρήσιμη λίστα με διάφορα Multimedia & Fun προγράμματα και διαδικτυακά εργαλεία που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα σε όσους από εσάς χρησιμοποιείται επιτραπέζιο υπολογιστή και laptop.

Audacity

 • Αudio editor
 • Web site: www.audacityteam.org

Η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική ανησυχία εμφανίζεται με πολλές μορφές. Μια από αυτές είναι και η επεξεργασία ήχου, που είναι μια δραστηριότητα στην οποία ο υπολογιστής μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Ένα από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι και το πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου Audacity. Η εφαρμογή αποτελεί προσπάθεια ανάπτυξης ανοικτού κώδικα, δηλαδή κώδικα που χτίζεται σταδιακά από την αφιλοκερδή εργασία.

Φυσικά για το λόγο αυτό το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν έχοντας όλες τις δυνατότητες ελεύθερες προς χρήση. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις στις δυνατότητες και τη λειτουργικότητά του. Με τη βοήθειά του μπορεί κανείς να ηχογραφήσει και να επεξεργαστεί ήχους. Υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής αρχείων ήχου, με την υποστήριξη των περισσοτέρων formats (για παράδειγμα WAV, AIFF, και MP3).

Μπορεί κανείς να επεξεργαστεί το αρχείο ήχου με τις εντολές cut, copy και paste, να μιξάρει κομμάτια και να προσθέσει εύκολα ηχητικά εφέ, μέσα από την ποικιλία που προσφέρεται. Φυσικά το αρχείο που επεξεργαζόμαστε, απεικονίζεται με τη μορφή γραφικής παράστασης για ευκολότερη πρόσβαση και το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό για το χρήστη.

Winamp

 • ΜP3 player
 • Web site: www.winamp.com

To Winamp είναι ένα πρόγραμμα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τη στιγμή που το πρότυπο MP3 επικράτησε στον κόσμο των υπολογιστών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε υπολογιστή και λίγο-πολύ όλοι έχουν δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Το πρώτο χαρακτηριστικό του είναι η λειτουργικότητά του, η οποία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και δεν προβληματίζει καθόλου το χρήστη.

Αν και σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δεν έχουν αλλάξει δραματικά, εντούτοις έχουν διορθωθεί bugs και η λειτουργία του είναι καλύτερη. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει στην playlist, μεμονωμένα τραγούδια ή καταλόγους τραγουδιών. Τα formats που υποστηρίζονται είναι τα κυριότερα, ενώ σημαντικό είναι ότι μπορεί να εκτελέσει και αρχεία video.

Από εκεί και πέρα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στο Internet, μέσω του ενσωματωμένου minibrowser και να βρει πληροφορίες σχετικά με αρχεία media. O χρήστης έχει τη δυνατότητα να επέμβει και σε επίπεδο εμφάνισης, δημιουργώντας τα δικά του skins, ή χρησιμοποιώντας κάποιο από τα αναρίθμητα που υπάρχουν στο Internet. Γενικά πρόκειται για μια εφαρμογή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα υπολογιστή.

JetAudio

 • Περιγραφή: Multimedia player
 • Web site: www.jetaudio.com

Καθένα από τα προγράμματα που σχετίζονται με τον ήχο, προσφέρουν ξεχωριστές υπηρεσίες. Άλλο είναι player, άλλο κάνει ripping και άλλο CD burning. Δεν θα θέλατε όμως ένα πρόγραμμα που να μπορεί να κάνει τα πάντα; Το JetAudio 5.15 Basic εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστείτε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολυεργαλείο, το οποίο σας επιτρέπει να ακούτε μουσική, να δημιουργείτε αρχεία κειμένου από CD και να αποτυπώνετε τις συλλογές σας σε CD. Σαν player, το JetAudio αποτελεί ένα κλασικό δείγμα των προγραμμάτων που ακολούθησαν το επιτυχημένο παράδειγμα του Winamp. Tο πρόγραμμα είναι φιλικό και εύκολο στη χρήση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παραμετροποίηση αρκετών ρυθμίσεων μέσα στον player, τόσο σε ζήτημα λειτουργιών όσο και σε θέμα εμφάνισης.

Όπως ήδη αναφέραμε, το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει αρχεία ήχου .wav, μέσα από ένα CD, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επεξεργασία του ήχου. Για όσους όμως θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογή από CDs, το JetAudio έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και σαν CD burner, μεταφέροντας με απλό τρόπο τα δεδομένα σας σε ψηφιακή μορφή. Γενικά ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα που καλύπτει αρκετούς τομείς με ικανοποιητικό τρόπο.

LunaPic – Landscape

 • Περιγραφή: Landscape picture editor
 • Web site www.lunapic.com/editor/?action=landscape

Aν έχετε καλλιτεχνικές ανησυχίες και σας αρέσει να δημιουργείτε τοπία, το GenesisII είναι το ιδανικό εργαλείο για εσάς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δημιουργεί ρεαλιστικά τοπία και μάλιστα με πολύ λειτουργικό τρόπο. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας δικά του δεδομένα και με τις δικές του ρυθμίσεις να δημιουργήσει εικόνες που φαντάζουν πραγματικές. Ο ρεαλισμός που προσφέρει το πρόγραμμα είναι απίστευτος και οι ρυθμίσεις που προσφέρονται αναρίθμητες. Κυριολεκτικά κάθε σημείο του τοπίου μπορεί να δεχθεί τις επεμβάσεις του χρήστη και να διαμορφωθεί σύμφωνα με την επιθυμία του.

Τα χαρακτηριστικά του τοπίου έχουν χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες και καθεμία από αυτές διαμορφώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει. Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι μπορεί να δεχθεί στοιχεία από συστήματα GIS και να αναπαραστήσει πραγματικά τοπία. Ασχοληθείτε με το GenesisII και αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει την ιδανική τοποθεσία.

RealPlayer

 • Περιγραφή: Media player
 • Web site: www.real.com

To τελευταίο διάστημα, η λογική που επικρατεί στη βιομηχανία παραγωγής προγραμμάτων είναι να δημιουργούνται εφαρμογές, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και μπορούν να εκτελέσουν ποικίλα formats αρχείων. Ένα από αυτά είναι και το RealOne Free Player, που μπορεί να εκτελέσει αρκετά είδη αρχείων media.

Φυσικά μπορεί να λειτουργήσει σαν πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων ήχου και μάλιστα καλύπτει όλα τα δημοφιλή formats. Επιπλέον το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να κάνει CD burning, προκειμένου να διατηρήσετε τη συλλογή σας σε ψηφιακούς δίσκους. Ο RealOne Free Player μπορεί ακόμα να αναπαράγει video με πολύ καλή ποιότητα.

Mε τη βοήθειά του μπορείτε να απολαύσετε κινηματογραφικές ταινίες είτε από CDs ή DVDs, είτε από το Internet και μάλιστα με αρκετή ταχύτητα για ομαλή εναλλαγή των frames. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του προγράμματος είναι ο ενσωματωμένος browser, o οποίος επιτρέπει την πλοήγηση στο Internet, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο επιπλέον πρόγραμμα.

DivX

 • Περιγραφή: DivX player – enconding
 • Web site: www.divx.com

O υπολογιστής εκτός από εργαλείο εργασίας, μπορεί να αποτελέσει και πηγή διασκέδασης. Με τη βοήθεια προγραμμάτων μπορεί κανείς να ακούσει μουσική με πολύ καλή ποιότητα, ή ακόμα και να παρακολουθήσει κάποιες κινηματογραφικές ταινίες. Ειδικά στον τομέα των ταινιών τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει το πρότυπο DivX, το οποίο προσφέρει ικανοποιητική ποιότητα απόδοσης video, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος είναι τέτοιο, που μπορεί να γίνει εύκολα η μεταφορά του ακόμα και μέσω μετάδοσής του στο Internet.

Για να παρακολουθήσει κανείς μια ταινία που έχει κωδικοποιηθεί σε DivX format, αρκεί να διαθέτει ένα media player που να υποστηρίζει τη λειτουργία DivX. Ένας τέτοιος player είναι και ο DivX Video Bundle 5.0., που μπορεί να αποδώσει με πολύ καλή ποιότητα, ταινίες που ακολουθούν αυτό το format.

Tα είδη αρχείων που υποστηρίζει είναι τα εξής: .avi, .divx, .div, .mp4, .qt, .mov, μπορεί λοιπόν να αποδώσει τις δημοφιλέστερες μορφές αρχείων που κυκλοφορούν. Η λειτουργία του είναι απλή και δεν θα προβληματίσει το χρήστη με τη λειτουργικότητά του. Εκτός από τη λειτουργία του σαν player, μπορεί να κάνει και encoding, δηλαδή να συμπιέσει ταινίες και να τις μετατρέψει σε divx, από άλλα αρχεία μεγαλύτερου μεγέθους.

Adobe XD

 • Περιγραφή: 3D graphics
 • Web site: www.adobe.com/products/xd.html

Ο υπολογιστής αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη δημιουργία γραφικών και εικόνων. Οσο πιο δύσκολο είναι το θέμα που διαπραγματευόμαστε τόσο πιο αποτελεσματική είναι η βοήθεια του υπολογιστή στη δημιουργία του. Η βασική συνεισφορά του είναι ότι μπορεί να εκτελέσει αψεγάδιαστα εργασίες, οι οποίες είτε είναι αδύνατο να εκτελεστούν με το χέρι, είτε θα απαιτούσαν ατέλειωτες ώρες μετρήσεων και δοκιμών. Η συνεισφορά του υπολογιστή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν αναφερόμαστε στη δημιουργία 3D μοντέλων και γενικά 3D γραφικών. Ο τομέας αυτός των γραφικών απαιτεί μεγάλη υπολογιστική δύναμη και συνεχόμενους υπολογισμούς πάνω στα μοντέλα.

Αν μάλιστα μιλήσουμε για animation, αυτών των μοντέλων, τότε ένα εξειδικευμένο και εύχρηστο πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών είναι απαραίτητο. Είναι φυσικό να θεωρείτε ότι τα προγράμματα αυτά είναι εξαιρετικά δαπανηρά και δεν μπορεί να τα αντέξει το βαλάντιό σας. Υπάρχει όμως το πρόγραμμα Adobe XD, που προσφέρει δυνατότητες επαγγελματικού επιπέδου, ενώ είναι δωρεάν! Με τη βοήθεια της εφαρμογής αυτής έχει κανείς τη δυνατότητα να σχεδιάσει τρισδιάστατα μοντέλα και μάλιστα να τους δώσει και κίνηση. Οι ρυθμίσεις που περιέχει το πρόγραμμα είναι αναρίθμητες.

Περιλαμβάνεται πλήθος από εργαλεία, τα οποία φροντίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του αντικειμένου σχεδίασης, από το σχήμα του μέχρι το φωτισμό που θα δέχεται και τη γωνία της πηγής φωτός. Ακόμα μπορεί ο χρήστης να ορίσει την κίνηση που θα έχει το αντικείμενο, ώστε να δημιουργήσουμε το γενικό πλάνο κίνησης. Το Adobe XD είναι ένα εργαλείο που σας καλεί να ανακαλύψετε τις δυνατότητές του και να δημιουργήσετε αντικείμενα, με μόνο περιορισμό τη φαντασία σας.

FlippingBook

 • Digital Photo Viewer – digital album
 • Web site www.flippingbook.com/digital-photo-album

O υπολογιστής μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει την ιδανική τοποθεσία αποθήκευσης των φωτογραφιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε πολύ καλή ανάλυση τις φωτογραφίες, με εύκολο τρόπο ταξινόμησης και φυσικά χωρίς να υφίστανται τη φθορά του χρόνου. Στην προσπάθεια μας να ταξινομήσουμε εύκολα και αποτελεσματικά τις φωτογραφίες, σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει το FlippingBook – Digital Photo Viewer.

Το πρόγραμμα, όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ, που ταξινομεί και προσφέρει αποτελεσματική οργάνωση των φωτογραφιών. Φυσικά η βασική του εργασία έχει να κάνει με την αποτελεσματική διαχείριση των φωτογραφιών και την τοποθέτησή τους σε ηλεκτρονικά albums, ανάλογα με το θέμα τους και την επιθυμία του χρήστη.

Προσφέρονται φίλτρα αναζήτησης φωτογραφιών, προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η αναζήτησή τους με βάση κάποια κριτήρια που μπορούν να τεθούν. Οι φωτογραφίες μπορούν να απεικονιστούν σε μικρογραφίες, προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα θέματα. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει και σαν editor, προσφέροντας στοιχειώδεις εργασίες επεξεργασίας εικόνας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166