ΑρχικήΕπιστήμηΤοξικά απόβλητα παράγουν ηλεκτρισμό

Τοξικά απόβλητα παράγουν ηλεκτρισμό

Η ανεξέλεγκτη μόλυνση του πλανήτη μας είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μεγεθύνεται με το πέρασμα των καιρών, προκαλώντας ανησυχία σε όλους μας. Το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει όλους τους ευσυνείδητους πολίτες της γης είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για να μετριάσουμε την κατάσταση; Σήμερα μια νέα τεχνολογία, η οποία είναι ικανή να απομακρύνει τα τοξικά απόβλητα και ταυτόχρονα να παράγει ηλεκτρισμό, χαρίζει ελπίδες.

Η νέα συσκευή, η οποία κατασκευάστηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, απομακρύνει ως δια μαγείας τις τοξικές ουσίες ενώ ταυτόχρονα παράγει ενέργεια.

Το μολυσμένο νερό που εκρέει από τα ορυχεία και τα μεταλλεία αποτελεί ένα σημαντικότατο περιβαλλοντικό κίνδυνο, ο οποίος υπονομεύει την ασφάλεια των πόσιμων υδάτων και την υγεία των φυτών και των ζώων.

Η μόλυνση του νερού από μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο, χαλκό, σίδηρο και κάδμιο είναι επικίνδυνη ενώ οι μέθοδοι καθαρισμού που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα δαπανηροί.

Σήμερα όμως Περιβαλλοντικοί μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, αναπτύσσουν μια νέα συσκευή, η οποία θα μπορούσε τόσο να καταπολεμήσει το πρόβλημα τη ρύπανσης αλλά και να εξασφαλίσει μια νέα πηγή ενέργειας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε εργαστηριακό επίπεδο την εφεύρεση τους σε υγρά που περιείχαν σίδηρο, παρόμοια με τα μολυσμένα νερά που εκρέουν από τα ορυχεία. Η συσκευή επιτίθεται στο διαλυμένο σίδηρο, απομακρύνοντας τα ηλεκτρόνια.

Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός μετατρέπει το σίδηρο σε αδιάλυτη μορφή και καταφέρνει να αφαιρέσει το ρυπαντή αποτελεσματικά από το νερό.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο σίδηρος ο οποίος αποκτάται από την παραπάνω διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χρωστική σε βαφές ή άλλα προϊόντα. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να απορροφήσει και άλλους ρυπαντές από το μολυσμένο νερό.

«Εκτός των άλλων ερευνούμε τη δυνατότητα της απομάκρυνσης και άλλων ρυπαντών από το μολυσμένο νερό, όπως το αρσενικό,» σχολιάζει ο ερευνητής Brian Dempsey.

Οι ερευνητές αναφέρονται λεπτομερώς στη νέα εφεύρεση στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Environmental Science & Technology.

Έως σήμερα η συσκευή αυτή είναι ικανή να παράγει μόνο ένα μέσο ποσό ενέργειας. «Μια συσκευή μεγέθους ενός ψυγείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το άναμμα μιας μικρής λάμπας πυρακτώσεως,» αναφέρει ο ερευνητής Bruce Logan.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ελπίζουν μελλοντικά να καταφέρουν να βελτιώσουν το παραγόμενο ποσό ενέργειας αλλά και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Όπως αναφέρει ο Dempsey, όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο μια συναρπαστική αρχή!

Διάβασε επίσης: Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για μειωμένο λογαριασμό στο ρεύμα και επιπλέον ανακάλυψε χιλιάδες Emoji που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις διαδίκτυο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166