ΑρχικήΟικονομίαΝέα πλατφόρμα ανάλυσης του παγκόσμιου εμπορίου για τους τελευταίους δύο αιώνες

Νέα πλατφόρμα ανάλυσης του παγκόσμιου εμπορίου για τους τελευταίους δύο αιώνες

Νέα πλατφόρμα ανάλυσης του παγκόσμιου εμπορίου για τους τελευταίους δύο αιώνες.

Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται Federico-Tena World Trade Historical Database περιέχει πληροφορίες για εισαγωγές και εξαγωγές από 140 χώρες από όλες τις ηπείρους από το 1800 έως το 1938. Αυτά τα νέα δεδομένα βελτιώνουν σημαντικά τις προηγούμενες μελέτες, και καθιστούν δυνατή την ακριβή ιστορική συνέχεια στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, που άρχισε να κρατάει στοιχεία από το 1948 έως σήμερα.

O Antonio Tena, καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο UC3M εξηγεί: «Οι διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του παγκόσμιου εμπορίου μέχρι τώρα περιελάμβαναν κυρίως τον ανεπτυγμένο κόσμο, και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη μεθοδολογία χαρακτηριζόταν ως ξεπερασμένη, επειδή δεν λάμβαναν υπόψη την έρευνα για το εξωτερικό εμπόριο τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, η καινούργια βάση δεδομένων χρησιμοποιεί όλες τις πρόσφατες έρευνες σχετικά με το θέμα και περιλαμβάνει σχεδόν όλες οι πολιτικές οντότητες (ανεξάρτητες χώρες και αποικίες) στον κόσμο μετά το 1850.

Αυτή η νέα βάση δεδομένων συλλέγει για πρώτη φορά στατιστικά στοιχεία από όλες τις μεγάλες εταιρείες. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία ελήφθησαν χάρη στη μελέτη νέων πηγών και στην εξατομικευμένη ανασυγκρότηση με διάφορες μεθοδολογίες. Αυτό επιτρέπει στις χώρες αυτές να ενσωματωθούν στη μελέτη της αύξησης των διεθνών εισαγωγών και των εξαγωγών, και συνεπώς στις τάσεις της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου που υπήρξε κατά το παρελθόν. Επιπλέον, η ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών σε έναν υπερσυνδεδεμένο παγκόσμιο χάρτη διευκολύνει την διαισθητική και προσιτή πρόσβαση στα δεδομένα.

Η σύγκριση του παγκόσμιου εμπορίου από μεμονωμένες πολιτικές οντότητες, περιφέρειες, εμπορικούς συνασπισμούς και οποιοδήποτε άλλο αναπτυξιακό σχέδιο επιτρέπει την ανάλυση της σχέσης μεταξύ παγκοσμιοποίησης και οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Ο Antonio Tena πρόσθεσε: «Αυτή τη νέα πλατφόρμα σας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνετε το εμπόριο του παρελθόντος με τις τρέχουσες τάσεις για να αναλύσετε την ταχύτητα του παγκόσμιου εμπορίου ή το μέγεθος της παραγωγής που μεταφέρεται στο διεθνές εμπόριο από τις ηπείρους, οπότε μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό το αναπτυξιακό επίπεδο κάποιας συγκεκριμένης περιόδου με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Από ιστορική άποψη, οι ειδικοί μιλούν για μια πρώτη κατανόηση του παγκόσμιου εμπορίου πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια περίοδο αποσύνθεσης του παγκόσμιου εμπορίου μεταξύ των πολέμων και μιας δεύτερης παγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (ο οποίος συνεχίστηκε μέχρι σήμερα).

Ο καθηγητής Antonio Tena επισήμανε: «Ένα νέο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η νέα βάση δεδομένων είναι σε θέση να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε άρχισε να επιταχύνεται η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, θα ήταν προγενέστερη σκέψη.

Bέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί ένα τέτοιο εγχείρημα έχει πολύπλευρες θετικές συνέπειες στην ανάλυσή της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο για τους ιστορικούς. Επιπλέον οι συγκεκριμένες πληροφορίες ενδέχεται να φανερώσουν πράγματα που μέχρι τώρα υπήρχε μία διαφορετική άποψη επί του θέματος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166