ΑρχικήΔιαδίκτυοNHS: Η επίθεση WannaCry θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί

NHS: Η επίθεση WannaCry θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί

NHS: Η επίθεση WannaCry θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί.

Η φετινή επίθεση WannaCry ransomware εναντίον του αντίστοιχου Εθνικού συστήματος υγείας της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν ακολουθηθεί οι βασικές συστάσεις ασφάλειας, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Σύμφωνα με έκθεση της National Audit Office (NAO) αξιολόγησε 88 από τις 236 καταπιστεύσεις της NHS Digital για τα πρότυπα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πριν από την επίθεση και κυριολεκτικά δεν πέρασε κανένα, δηλαδή ένας χάκερ με μέτριες γνώσεις επάνω στο hacking θα μπορούσε να κάνει ζημιά στο σύστημα.

Για να καταπολεμηθούν τυχόν μελλοντικές απειλές, προτάθηκε στην NHS Digital να προσλάβει πεπειραμένους ειδικούς στα συστήματα ασφαλείας και να μεταναστεύσει από το υπάρχον δίκτυο και τους διακομιστές που είναι βασισμένα πάνω ευάλωτα παλαιότερα λογισμικά του 2014 σε καινούργια που είναι πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά .

Ακόμα και το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας τους δόθηκε παρόμοια προειδοποίηση.

“Πριν από τις 12 Μαΐου 2017, το τμήμα δεν διέθετε κανένα επίσημο μηχανισμό για να εκτιμήσει εάν ο οργανισμός του NHS είχε συμμορφωθεί με τις συμβουλές και τις οδηγίες”, δήλωσε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν εξειδικευμένα άτομα στην ασφάλεια του διαδικτύου θα μπορούσαν να χειριστούν καλύτερα τα τείχη προστασίας.

Η επίθεση ransomware της WannaCry , η οποία συνέβη τον Μάιο, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ransomware που συνέβησαν ποτέ στο διαδίκτυο, και η οποία άφησε σοβαρές συνέπειες για το NHS. Παρόλο που δεν είχε καταβάλει λύτρα, οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με το NHS England, περίπου 7000 ραντεβού, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, ακυρώθηκαν λόγω της επίθεσης ransomware, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 19.000 ραντεβού συνολικά μπορεί να έχουν επηρεαστεί.

Το WannaCry είναι ένα ransomware, το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα ενός θύματος και ζητά λύτρα, σε bitcoin, προκειμένου να ξεκλειδώσει τα αρχεία. Αυτό το συγκεκριμένο ransomware ζητούσε από κάθε απλό χρήστη περίπου 230 στερλίνες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166