Nissan Tiida: Σεμνά και ταπεινά…

Nissan Tiida: Σεμνά και ταπεινά...

Με άφθονο χώρο και κινητήρα 1600άρη 110 ίππων, το Tiida έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Με τη νέα έκδοση, στην επίσης κλασική, δύο όγκων φόρμα, το Tiida απευθύνεται στο κοινό εκείνο που δεν θέλει το αμάξωμα των τριών όγκων αλλά κάτι πιο μοντέρνο. Σε μήκος (4,30 μ.)είναι κοντά στο Seat Leon ή στο C4 της Citroen, βασίζεται δε αρκετά στο σκελετό του Note, με το οποίο έχει το ίδιο πολύ μεγάλο μεταξόνιο (2,60 μ.) και έχει δανειστεί τον πολυχρηστικό του χαρακτήρα, με το χαρακτηριστικό τριγωνικό μικρό τζαμάκι στη βάση της εμπρός κολώνας.

Τώρα πια, το πίσω μέρος είναι αυτό που κάνει εντύπωση, καθώς διαθέτει μεγάλα φώτα και την 5η (και πιο πρακτική) πόρτα. Στο πλαϊ ξεχωρίζει η έντονη μεσαία γραμμή, ένα χαρακτηριστικό νεύρο σε όλο το μήκος του αμαξώματος που διαχωρίζει κατά κάποιο τρόπο το χώρο επιβατών -από τα παράθυρα και πάνω- από τα φτερά. Επίσης, οι εξωτερικοί καθρέφτες στηρίζονται σχετικά χαμηλά στην πόρτα,. Η εμφάνιση είναι αρμονική αλλά, συνολικά, δεν ξεφεύγει από τη σφαίρα του συγκρατημένου και το αυτοκίνητο δεν κρύβει ότι απευθύνεται σε μάλλον συντηρητικό κοινό –δηλαδή, είναι ό,τι πρέπει για ένα σεβαστό κομμάτι της ελληνικής αγοράς.

Σαφώς πιο σύγχρονο και ελκυστικό δείχνει το εσωτερικό του Tiida

Ειδικά η εικόνα που έχει ο οδηγός εμπρός του (το σύνολο πίνακας οργάνων – τιμόνι), έχει και κάποιες διακριτικές σπορ διαθέσεις, καθώς παραπέμπει σε ανάλογα και ακριβότερα μοντέλα της φίρμας και πάλι δε στο λίγο πιο μικρό Note. Από εκεί κι έπειτα, η κεντρική κονσόλα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με τον κλιματισμό να καταλαμβάνει το κάτω άκρο της, οι διακόπτρες του οποίου θα προτιμούσαμε να είναι οι πιο εύχρηστοι, κλασικοί περιστροφικοί.

Στο πάνω άκρο υπάρχει το ραδιοcd με το κεντρικό περιστροφικό όργανο, με το οποίο γίνεται πλοήγηση σε πολλά “υπομενού” ρυθμίσεων. Από πλευράς συναρμογής και ποιότητας δεν είχαμε παράπονο, τη δε γενικά καλή εικόνα διαταράσσουν μόνο μερικές μικροατέλειες στο φινίρισμα.

Το εσωτερικό πλάτος της καμπίνας είναι κανονικό για την κατηγορία και θα φιλοξενήσει άνετα τέσσερις και (με λίγες υποχωρήσεις) πέντε επιβάτες. Ο χώρος για τα πόδια είναι πολύ μεγάλος χάρη στο μεταξόνιο και στο ότι το πίσω κάθισμα μετακινείται εμπρός- πίσω κατά 24 εκ. (στο CR-V 15 εκ.). Ο χώρος για τα κεφάλια είναι κι αυτός πολύ καλός. Αυτός για τις αποσκευές ποικίλει ανάλογα με τη θέση του πίσω καθίσματος από 272 μέχρι 463 λίτρα.

Στην πράξη όμως δεν είναι πολύ βολικός διότι “πληρώνει” την αρκετά μεγάλη διείσδυση των θόλων στην ωφέλιμη περιοχή του. Το καλό είναι όμως ότι το πίσω κάθισμα όντας συρόμενο και έτσι αν κάποιος θέλει να μεταφέρει αντικείμενα μεγάλα μπορεί να το κάνει τραβώντας το εντελώς μπροστά. Να, ένα στοιχείο πολυχρηστικότητας.

Η πέμπτη πόρτα βελτιώνει τις δυνατότητες φόρτωσης, αλλά το κατώφλι είναι σχετικά ψηλό.

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου είναι ένα δοκιμασμένο 4κύλινδρο 16b;albido σύνολο, το οποίο έχουμε γνωρίσει στο Note. Ο 1.600άρης της Nissan με τους 110 ιπ/6000 σ.α.λ. και τα 15,6 χγμ/4400 σ.α.λ. ξεχωρίζει για την ευκολία που ανεβάζει στροφές και την άνεση με την οποία κινεί το αμάξωμα των 1.210 κιλών. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι βοηθιέται από το σχετικά κοντής κλιμάκωσης κιβώτιο πέντε σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι και ο πιο ήσυχος που διατίθεται στην αγορά, χωρίς όμως να ενοχλεί πολύ.

Στο δρόμο, γίνεται αντιληπτή η ψηλή θέση οδήγησης που φανερώνει τα πολυχρηστικά γονίδια του Tiida. Επίσης, αντιληπτή γίνεται και η μαλακή ρύθμιση στην ανάρτησή του με επακόλουθο την αισθητή κλίση στις στροφές -όταν πιέζεται. Παρατηρείται σχετικά εύκολη απώλεια πρόσφυσης (ελκτικής αλλά και πλευρικής), όταν το αυτοκίνητο πιέζεται, κάτι που σημαίνει ότι σε σφικτή διαδρομή με στροφές μπορεί να παρουσιάσει τάση υπερστροφής, εφόσον ο οδηγός του θελήσει να «παίξει» αφήνοντας το γκάζι μέσα στη στροφή και κάνοντας απότομες τιμονιές.

Τέτοιοι οδηγοί, όμως, δεν θα σκεφτούν ν’ αγοράσουν αυτοκίνητο σαν αυτό. Γενικά πάντως, όπως συμβαίνει και σε άλλα μοντέλα αυτού του μεγέθους, το Tiida “ακούει” αμέσως στο άφημα του γκαζιού μέσα στη στροφή και το πίσω μέρος δε διστάζει να ανοίξει την τροχιά του.

Το τιμόνι έχει γενικά βαριά αίσθηση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και καλή πληροφόρηση, καθώς η “επικοινωνία” με τον οδηγό χάνεται κάπου ανάμεσα στην κολώνα του τιμονιού και στ’ ακρόμπαρα της κρεμαγιέρας.

Κατά τ’ άλλα, θα θέλαμε να υπάρχει και ένα σύστημα ελέγχου ευστάθειας στον στάνταρ εξοπλισμό. Καλή μας φάνηκε και η επίδοση των φρένων, χωρίς να μας ενθουσιάσουν στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Στην εθνική οδό δεν λείπουν τάσεις πλεύσης, το δε αυτοκίνητο επηρεάζεται και από πλευρικούς ανέμους.

Στην πράξη, βεβαίως, όλα τα παραπάνω δύσκολα θα τα φθάσει ο μέσος οδηγός, ο οποίος θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τους καλούς χώρους και τη γενικότερη ποιότητα και τη πρακτικότητα του αυτοκινήτου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως, τηρουμένων των αναλογιών, το Tiida μας θύμισε τα παλιά κλασικά γιαπωνέζικα οικογενειακά μοντέλα: Είναι παντού και πάντα επαρκές, χωρίς να ξεχωρίζει ή να σε ενθουσιάζει σε κάποιον τομέα. Και δεν σας κρύβουμε ότι βολευτήκαμε πίσω από το τιμόνι του όσες μέρες έμεινε κοντά μας, είτε πηγαίναμε στο γραφείο, είτε σε φωτογράφιση είτε στο σούπερ-μάρκετ. Ίσως, τελικά, κι αυτό να είναι που μετράει!

NISSAN TIIDA 1.6 5D τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑ 1.596 κ.εκ.2EEK16V
 • ΙΣΧΥΣ 110 ίπ/ 6.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ 15,6 χγμ / 4.400 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός
 • ΚΙΒΩΤΙΟ Μηχανικό 5 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός / δίσκοι πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 11,1 δευτ. (0-100 χλμ/ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 186 χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,4 λίτρα/100χλμ.
 • ΕΚΠΟΜΠH CO2 165 γρ/χλμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4.303 mm X 1.695 mm X 1.525 mm
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 289/463 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ 1.200 κιλά
 • ΤΙΜΗ από 15.200 ευρώ (έκδοση Motiva)