Αφού ασχοληθήκαμε με την επιλογή monitor και υπολογιστή, νομίζω πως το τελευταίο βήμα για ένα home studio είναι η επιλογή μιας κάρτας ήχου — και όπως γνωρίζουμε, η κάρτα ήχου είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ υπολογιστή και ηχείων. Αν δεν υπάρχει κάρτα ήχου το πιο πιθανο θα είναι να μην έχουμε ήχο ή να βασιζόμαστε στον υποτυπώδη ήχο από το μικρό ηχείο του desktop υπολογιστή μας.
Από την στιγμή όμως που είμαστε ηχολήπτες ή μουσικοί ή μαθητευόμενοι σε ένα από αυτά τα δυο, οφείλουμε μιας και έχουμε κάνει καλή επιλογή σε υπολογιστή και ηχεία, να κάνουμε και μια καλή επιλογή σε μια κάρτα ήχου που θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παιζεί μεγάλο ρόλο το να έχουμε κάρτα ήχου που να μπορεί να αναπαράγει σωστά τα δεδομένα του υπολογιστή μιας και μια μέτριας ποιότητας κάρτα θα μας δώσει και μέτριο αποτέλεσμα στα ηχεία μας.
Όπως γνωρίζουμε (από προηγούμενα άρθρα), το να εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας με μέτριο ήχο σημαίνει πως τα εκπαιδεύουμε εσφαλμένα και -στην τελική- το πόσο θα μάθουμε εξαρτάται από τον εξοπλισμό μας και από τον ζήλο που θα δείξουμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κόψουμε budget σε κάποιον από τον εξοπλισμό μας γιατί το όλο ηχητικό αποτέλεσμα είναι αλληλένδετο μεταξύ των μηχανημάτων που έχουμε τοποθετήσει στον χώρο μας, έτσι ώστε μια αγορά αδύναμου εξοπλισμού θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά της πρώτης κάρτας ήχου.
- Η κάρτα κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να είναι εξωτερική και όχι εσωτερική, μιας κι έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται στις ηχογραφήσεις μας ο θόρυβος από τα πιο θορυβώδη μέρη του εσωτερικού ενός υπολογιστή, όπως από το ανεμιστηράκι. Οπότε η επιλογή εξωτερικής κάρτας ήχου είναι μια καλή αρχή.
- Θα πρέπει να γνωρίζουμε το πόσο που θα μπορέσουμε να διαθέσουμε γι’ αυτή την αγορά. Έχει βρεθεί ότι μια κάρτα ήχου καλή για home studio ξεκινάει από τα 300€ και φθάνει κάπου στα 600€. Βέβαια μπορούμε να ανεβούμε δραματικά στο θέμα της τιμής, αλλά μετά ξεφεύγουμε πιο πολύ σε κάρτες ήχου που θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιηθούν και σε κανονικό studio.
- Θα πρέπει να γνωρίζουμε το τι θέλουμε να κάνουμε τελικά με την κάρτα ήχου που θ’ αγοράσουμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα ήχου μόνο για mix/editing ή αν θα την χρησιμοποιήσουμε και για ηχογράφηση. Ακόμα και στο θέμα ηχογράφησης ή απλώς τοποθέτησης synthesizer στην είσοδο της κάρτας θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσες εισόδους στην τελική θα καταληφθούν. Αν το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ηχογραφήσουμε μια κιθάρα, τότε δεν μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε κάρτα ήχου με 8 εισόδους και 8 εξόδους, μιας και αυτό θα ήταν δώρο άδωρο. Αν από την άλλη γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να ηχογραφήσουμε παραπάνω από τέσσερις εισόδους ταυτοχρόνως ή πως θα πρέπει να κάνουμε μείξη σε πολυκαναλικό σύστημα 7.1, τότε αυτομάτως γνωρίζουμε και τις εισόδους που χρειαζόμαστε!
- Θα πρέπει να γνωρίζουμε την υποστήριξη κάθε εταιρίας καρτών ήχου όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα. Καλό θα είναι λοιπόν, να κάνουμεένα ψάξιμο στο Google για φράσεις όπως “soundcard review” η “soundcard and OS support“. Όπου soundcard βάζουμε το όνομα της κάρτας που θέλουμε να αγοράσουμε και όπου OS το λειτουργικό σύστημα που μας ενδιαφέρει. Οι RME κάρτες ήχου π.χ. δεν δίνουν καλή υποστήριξη σε Mac OS X ενώ οι MOTU γνωρίζουμε πως δίνουν άψογη συμβατότητα σε Mac αλλά στα PC το θέμα είναι κάπως μέτριο.
- USB ή FIREWIRE; Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε κάποια χρόνια μιας και έχει γίνει εισαγωγή και άλλων πρωτοκόλλων, που δεν γνωρίζω μέχρι στιγμής αν θα κρατήσουν στο εμπόριο ή όχι. Η δικιά μου άποψη είναι πως θα πρέπει, μιας και οι κάρτες ήχου προορίζονται για home studio και είναι κάπως δύσκολο να εμφανιστεί ένα UPS (σταθεροποιητής ηλεκτρικού σήματος) να επιβάλω κάπως την γνώμη μου — που κλείνει προς το USB μια και το Firewire είναι φορέας τάσης αρκετών volt και είναι αρκετά εύκολο με μια αυξομείωση τάσης από το σπίτι σας να αποχαιρετήσετε οτιδήποτε συνδέεται με Firewire. Ήδη μέτρησα στο παρελθόν 3 απώλειες μέχρι να προμηθευτώ UPS αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
Ενδεικτικά ας δούμε κάποιες κάρτες ήχου που προτείνονται για χρήση σε Home Studio.
M-Audio Fast Track Pro
Απλή κάρτα ήχου με συμβατικό ήχο, που απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και από το μέγεθος της δεν μας δίνει πολλές επιλογές όσον αφορά το θέμα ηχογράφησης. Έτυχε πριν από κάποια χρόνια να πέσει στα χέρια μου λόγω συναυλίας. Δεν με απογοήτευσε, η εγκατάσταση έγινε κατευθείαν σε σύστημα Mac και δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ένταση της.
Δεν είναι και η καλύτερη λύση, αλλά όχι και η χειρότερη. Για κάρτα ήχου για τις πρώτες μείξεις/μουσικές είναι μια πολύ καλή ιδέα.
M-Audio Fast Track ULTRA 8R
Το αμέσως επόμενο μοντέλο στην σειρά Fast Track. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα home studio, μιας και κρατώντας την σταθερότητα του προηγούμενο μοντέλου, έχουμε τώρα καλύτερο εξωτερικό κάλημα, μεταλλικού αυτή τη φορά, σε εμφάνιση rack και 8 in/out.
Για τον χρόνο που την είχα, κατάλαβα πως αυτή η κάρτα είναι ό,τι καλύτερο ως μια μεταβατική κάρτα για κάτι πιο επαγγελματικό. Σε βάζει σε θέση να αντιληφθείς την χρήση και τον έλεγχο των εισόδων/εξόδων έτσι ώστε να μην έχεις κάποιο πρόβλημα όταν θα μεταφερθείς σε κάτι πιο εξεζητημένο.
Apogee ONE / DUET
Ότι καλύτερο έχω ακούσει σε κάρτα ήχου σ’ αυτό το μέγεθος. Βέβαια, αρκετοί γνωρίζουν πως η Apogee δεν φοβάται να φουσκώσει τις τιμές των προϊόντων της, μιας και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί αγγίζει την τελειότητα.
Ακόμα καλύτερα βέβαια για το επόμενο μοντέλο της ίδιας σειράς, το DUET, που βέβαια η τιμή του σχεδόν διπλασιάζεται.
Έχω ακούσει πως το ηχητικό αποτέλεσμα πραγματικά εξυψώνεται, ειδικότερα με καλά monitors. Από τις καλύτερες επενδύσεις, νομίζω, για μουσικούς που τους ενδιαφέρει πολύ το θέμα του σωστού ήχου στην μείξη και μουσική παραγωγή.Δεν συνιστάται για πολυκαναλική ηχογράφηση λόγω έλλειψης εισόδων.
MOTU Ultralite MKIII
Εδω πάμε σε μια εταιρεία και σε μια κάρτα ήχου για τους συνειδητοποιημένους μουσικούς και παραγωγούς. Βέβαια, είναι πιο ακριβή σε σχέση με όλες τις άλλες κάρτες που έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής στο κείμενο, αλλά θα μπορούσα να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της, την κατασκευή αλλά και τους προενισχυτές που, όπως είδα πριν καιρό, το 2010 το μοντέλο αυτό της MOTU κέρδισε βραβείο για τους προενισχυτές που διαθέτει.
Μια λύση που, στην ουσία, παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Πραγματικά θεωρώ πως αυτή την κάρτα θα την έχω για αρκετά χρόνια ακόμα.
RME Babyface
Από τα δυνατά μοντέλα της RMS και ίσως τα πιο γνωστά για τους μουσικούς που προτιμούν την σιγουριά του συνδυασμού Windows και RMS, μια και η εταιρία δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια στο περιβάλλον που… μας έδωσε ο Bill Gates. Κάρτα ήχου με 22 κανάλια, μια USB λύση με πολύ καλό αποτέλεσμα για τον νέο μουσικό. Λόγω μεγέθους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για live performance.
Επίλογος
Ως τελευταία συμβουλή, θα σας πρότεινα να εμπιστευθείτε τα reviews που διαβάζετε στο διαδίκτυο, αλλά και την δικιά σας κρίση και τα δικά σας αυτιά, άπαξ και έχετε την δυνατότητα να τεστάρετε το προϊόν πριν το αγοράσετε — και όχι τον φίλο που κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της πειθούς ή τον υπάλληλο του καταστήματος που παπαγαλίζει ό,τι έχει διαβάσει.