ΑρχικήΟικονομίαΟ Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνει αυστηρά το Bitcoin

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνει αυστηρά το Bitcoin

Παρόλο που το Bitcoin είναι ένα νέο δυνητικό παγκόσμιο μέσο πληρωμής ηλεκτρονικών αγορών και συναλλαγών, εν τούτοις σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως γίνεται συχνά το επίκεντρο σημαντικών συζητήσεων γύρω από τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανακοίνωσε σε μια δημόσια συζήτηση Q+A ότι, κατά τη γνώμη του, το Bitcoin παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και η εξωγενής αξία του προκύπτει μόνο επειδή οι άνθρωποι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο πληρωμής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ο προαναφερόμενος τόνισε περαιτέρω πως είναι πολύ ανήσυχος που παρατηρεί ότι πολλοί άνθρωποι και διάφορες επιχειρήσεις επιμένουν να χρησιμοποιούν το Bitcoin ως μέσο πληρωμής, διότι η μεταβλητότητα της αξίας αυτού του κρυπτονομίσματος είναι τεράστια, δηλαδή μπορεί να χάσει ακόμη και το 20% της εκτιμώμενης αξίας του μέσα σε μία ημέρα, κάτι που βάζει σε κίνδυνο όσα άτομα συνεχίζουν να αγοράζουν Bitcoin. Αλλά η δήλωση του Bailey δεν αποτελεί έκπληξη. Σε ομιλία του στο Brookings Institute τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι γενικά όλα τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν καμία σχέση με τα αληθινά χρήματα».

Ο Andrew Bailey είναι αισιόδοξος για τα συμβατικά νομίσματα

Σε αντίθεση με το Bitcoin ή το Ethereum, ο Διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας είναι ειλικρινά πεπεισμένος για την αξία που έχουν φυσικά νομίσματα, τα οποία συνδέονται με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο ΗΠΑ, τη βρετανική λίρα και το ευρώ που ομολογουμένως οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να τα εμπιστευτεί, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την οικονομική του ασφάλεια.

Ωστόσο ο ίδιος λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ελέγχεται από το κράτος για λόγους χρηστικότητας.

Τα Stablecoins θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια χρήσιμα οφέλη. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τις συνήθεις τριβές στις πληρωμές, αυξάνοντας ενδεχομένως την ταχύτητα και μειώνοντας το κόστος των πληρωμών (ιδιαίτερα εάν πρόκειται να δημιουργηθούν τέτοιου είδους παγκόσμια σταθερά νομίσματα).

Ως πρώτο βήμα, βλέπει την πιθανότητα δημιουργίας ενός τέτοιου ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα (CBDC) που θα μπορούσε να συμπληρώσει το τρέχον χρηματοοικονομικό σύστημα: είτε ως ξεχωριστές επιλογές πληρωμής, είτε με στοιχεία του οικοσυστήματος stablecoin, όπως τα πορτοφόλια, που παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση στο CBDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BoE εργάζεται επίσης επί του παρόντος για την ανάπτυξη μιας ξεχωριστής CBDC. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος και ο ιδρυτής της L3COS παρουσίασαν στην τράπεζα ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε blockchain ως βάση για την εισαγωγή της ψηφιακής βρετανικής λίρας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών από τα σημερινά προβλήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, την απάτη ή και την χρηματοδότηση της μαύρης αγοράς.

Χρησιμοποιώντας το blockchain, κάθε συναλλαγή μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, με συνέπεια να ανακαλύπτονται άμεσα οι απατεώνες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Κίνα είναι η πιο προηγμένη χώρα στην εισαγωγή της CBDC. Το ψηφιακό γιουάν δοκιμάζεται ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πρόσφατα, η Κίνα διοργάνωσε επίσης μια λοταρία, διανέμοντας 10 εκατομμύρια ψηφιακά γιουάν. Πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση σε τούτη τη λαχειοφόρο αγορά και 50.000 άτομα κέρδισαν 200 γιουάν το καθένα. Οι νικητές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το ψηφιακό τους γιουάν σε περισσότερους από 3.000 εμπόρους λιανικής πώλησης (eShop).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166