Θεωρείται απόλυτα εμπεδωμένο ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων και καταναλωτών αυξήθηκαν σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, νέα στοιχεία από τα εργαστήρια της F5 αποκάλυψαν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους και τις προτεραιότητες των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.
Από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την Ομάδα Αντιμετώπισης Συμβάντων στο τομέα της ασφαλείας του διαδικτύου που φέρει την ονομασία SIRT, προκύπτει ότι υπήρξε μια «σημαντική αύξηση» στις επιθέσεις DDoS και password login attacks από την αρχή της πανδημίας.
Τον Μάρτιο, άρχισαν να «αυξάνονται απότομα τα περιστατικά και έφτασαν στο αποκορύφωμα τους τον Απρίλιο, ενώ κατά την διάρκεια του επόμενου διμήνου που ακολούθησε καταγράφηκε ο συνηθισμένος αριθμός επιθέσεων αυτού του τύπου που προαναφέρθηκε παραπάνω.
Οι επιχειρήσεις πήραν μια ανάσα τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών που αναφέρθηκαν άρχισαν να μειώνονται «στο φυσιολογικό επίπεδο». Ωστόσο, τον Ιούλιο, ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε ξανά ραγδαία, αυτή τη φορά στο διπλάσιο σε σχέση με το επίπεδο που καταγράφηκε το 2019.
Οι περισσότερες από τις επιθέσεις χωρίστηκαν σε δύο τύπους: επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) και επιθέσεις σύνδεσης με κωδικό πρόσβασης, με την τελευταία κατηγορία να περιλαμβάνει την ανάκτηση των διαπιστευτηρίων στους λογαριασμούς των θυμάτων, όπως για παράδειγμα στα κοινωνικά δίκτυα, και σε διάφορες άλλες πλατφόρμες ή ιστότοπους.
Σύμφωνα με την SIRT, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020, σχεδόν το ήμισυ (45 τοις εκατό) ήταν επιθέσεις DDoS, ενώ το 43% ήταν επιθέσεις σύνδεσης με κωδικό πρόσβασης. Το υπόλοιπο 12 τοις εκατό αποτελείται από κακόβουλο λογισμικό τύπου malware, επιθέσεις στο διαδίκτυο και άλλες μη ταξινομημένες εκστρατείες χάκινγκ.
«Αναμένουμε περισσότερη αναταραχή στον ορίζοντα καθώς ο Covid-19 συνεχίζει να εξελίσσεται και να ασκεί οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία με διάφορους τρόπους», δήλωσε ο Raymond Pompon, Διευθυντής της F5 Labs.
Η φετινή περίοδος των αγορών την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, θα γίνει ως επί το πλείστον μέσω του διαδικτύου, και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο του παρελθόντος, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες πρέπει να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται στα φυσικά καταστήματα, αναγκάζοντας τους να ψωνίζουν από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα του κυβερνοχώρου, κάτι που συνεπάγεται πως θα δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία στους κυβερνοεγκληματίες να εκμεταλλευτούν τα ελλιπή μέτρα στα οποία κινούνται οι χρήστες όταν ψωνίζουν ηλεκτρονικά. Ένα πράγμα είναι σαφές: η αυξανόμενη χρήση και η εξάρτηση μας από την τεχνολογία έχουν φέρει αυξημένα επίπεδα κυβερνοεπιθέσεων, μία τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν.