ΑρχικήΑπόψειςΟ ενεργειακός τομέας θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα έτη

Ο ενεργειακός τομέας θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα έτη

Ο ενεργειακός τομέας θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα έτη χάριν στο τεχνολογικό μετασχηματισμό που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες.

Ο τομέας της ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να υιοθετεί νέες τεχνολογίες, όπως η μηχανική εκμάθηση και το blockchain, και κατά συνέπεια αυτή η τακτική θα τροφοδοτήσει με επιπλέον εργαλεία αυτόν τον μετασχηματισμό.

Η συζήτηση για προχωρημένη τεχνολογία ήταν ευρέως διαδεδομένη στο πρόσφατο παρελθόν, με τη νέα βιομηχανική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου να αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης που θέλει να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες στον ενεργειακό τομέα.

Εκτός από αυτή τη δέσμευση να αγκαλιάσει τη νέα τεχνολογία η Βρετανική κυβέρνηση, είναι η υπόσχεση για την άρση των φραγμών για έξυπνες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες που υποστηρίζουν τα σχέδια για να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος παραγωγής, χρήσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώνουν υπερβολικά εκπληκτικά ποσά ύψους 5,4 δις δολάρια ετησίως μόνο για τους λογαριασμούς της αντίστοιχης ΔΕΗ, ήρθε η ώρα να ξανασχεδιαστεί ο ενεργειακός τομέας, ούτως ώστε να βελτιστοποιήσει τις τιμές και να επαναφέρει την ισχύ στα χέρια των καταναλωτών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ως μέρος αυτής της προσέγγισης, η κυβέρνηση έχει περιγράψει σχέδια για να εξασφαλίσει ότι όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν την επιλογή να έχουν εγκατεστημένο ένα έξυπνο μετρητή. Παρόλο που αυτοί οι έξυπνοι μετρητές δίνουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη κατανόηση της κατανάλωσης ενέργειας, τα δεδομένα που θα τους παρέχονται μέσω αυτών των μηχανημάτων – συσκευών θα αλλάξει πραγματικά την ανεύθυνη συμπεριφορά για την κατασπατάληση της ενέργειας.

Ενώ η πιο προηγμένη έξυπνη μετρητές κατανάλωσης ενέργειας δίνουν δείγμα κάθε έξι δευτερόλεπτα, η πλειοψηφία παρέχει δείγματα μέχρι μία φορά το λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορούν να παρέχουν με ακρίβεια στους ιδιοκτήτες των σπιτιών το συνολικό κόστος της κατανάλωσης ενέργειας, επίσης δίνουν την ευκαιρία να παράσχουν αρκετές λεπτομέρειες για να ενθαρρύνουν το είδος της μακροπρόθεσμης αλλαγής συμπεριφοράς που τελικά θα οδηγούσε σε χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτοί οι έξυπνοι μετρητές πρέπει να εγκατασταθούν από έναν ηλεκτρολόγο (είναι η ταλαιπωρία των καταναλωτών), φυσικά τις πρώτες μέρες θα υπάρξει συνωστισμός για το ποιον θα εξυπηρετήσουν πρώτα, αλλά αυτό τοποθετείται τελευταίο στην πυραμίδα των αναγκών.

Λεπτομερή αναφορά στον ιδιοκτήτη του σπιτιού ανά λεπτό για την κατασπατάληση της ενέργειας.

Κεντρικό στοιχείο για τη βελτίωση αυτού του συστήματος και την παροχή στους καταναλωτές των πιο πολύτιμων πληροφοριών για το σπίτι τους είναι η απελευθέρωση των λεπτομερών δεδομένων μέσα σε αυτό.

Οι νέες έξυπνες λύσεις στο σπίτι, όπως το Verv, δίνουν δεδομένα ενέργειας δειγματοληψίας πάνω από ένα εκατομμύριο φορές ταχύτερα από ένα έξυπνο μετρητή και χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας σε μεμονωμένες συσκευές σε όλο το σπίτι. Αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές σας σε πραγματικό χρόνο είναι αυτό που μπορεί να ξεκλειδώσει πληροφορίες που ξεπερνούν πολύ το συνολικό κόστος κατανάλωσης.

Σε ένα τόσο λεπτομερές επίπεδο, τα ενεργειακά δεδομένα δεν είναι πλέον μόνο σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο σπίτι, δηλαδή θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης εάν έχει ξεχαστεί κάποιο μηχάνημα σε λειτουργία για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό σίδερο, βραστήρας του νερού και άλλα πολλά.

Προειδοποίηση για τυχόν ξεχασμένη αναμμένη συσκευή.

Με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αυτό το είδος του συστήματος θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει να επιστρέψετε πίσω στην οικία σας και να τα απενεργοποιήσετε (εφόσον ήσασταν εκτός σπιτιού). Θα μπορούσε επίσης να σας προειδοποιήσει ότι τα φώτα σας ήταν αναμμένα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ώστε να μπορείτε να στείλετε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για να ελέγξει το σπίτι και τα υπάρχοντά σας.

Ωστόσο, επεκτείνεται και πέρα ​​από την άμεση ασφάλεια σας – όπως, φέρ’ ειπείν να ενημερωθείτε όταν κάποιο ηλικιωμένο άτομο της οικογένειας σας αδυνατεί να ανάψει το φως ή αδυνατεί να χρησιμοποιήσει το βραστήρα για να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι το πρωί, οπότε μέσω εφαρμογής του smartphone σας, θα μπορείτε να βάλετε σε λειτουργία οποιαδήποτε συσκευή και έπειτα να την κλείσετε.

Η εφαρμογή τεχνικών προηγμένης μηχανικής μάθησης σε αυτό το είδος ενεργειακής ανάλυσης μπορεί ακόμη και να σας πει πότε οι μεμονωμένες συσκευές σας είναι αναποτελεσματικές και ενδέχεται να καταρρεύσουν – επιτρέποντας στους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε πρέπει να αντικατασταθούν οι δαπανηρές συσκευές και να αποφευχθεί η πλημμύρα από σπασμένο πλυντήριο ρούχων ή στον καταψύκτη να γίνει άμεση απόψυξη προφανώς γιατί δυσλειτουργεί.

Θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιήσει δεδομένα προϊόντων που συλλέχθηκαν από κάθε επιμέρους συσκευή για να συστήσει μια παρόμοια, αλλά πιο ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση, βασισμένη σε εξατομικευμένες συνήθειες χρήσης. Δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για ζημιές σε νερό ((πλημμύρα μέσα στο σπίτι)) ανέρχονται μόνο σε £ 667 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επόμενα χρόνια, η δυνατότητα πρόβλεψης των βλαβών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές στην καθημερινής τους ζωής.

Τα τρίτα μέρη μπορούν επίσης να αντλήσουν προστιθέμενη αξία από αυτό το επίπεδο δειγματοληψίας και ανάλυσης δεδομένων. Με τη συγκατάθεση των καταναλωτών, οι κατασκευαστές μπορούν να επωφεληθούν από τα δεδομένα χρήσης στην περιοχή των επιδόσεων των συσκευών τους, επιτρέποντάς τους να αναλύουν και να βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη απόδοση των προϊόντων τους.

Ορισμένοι κατασκευαστές ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τους καταναλωτές για πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Τα δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά χρήσης συσκευών θα μπορούσαν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επικύρωση των εγγυήσεων των προϊόντων, στην επικύρωση των ασφαλιστικών απαιτήσεων ή ακόμη στην ακριβέστερη τιμολόγηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων και στις εκτεταμένες πολιτικές εγγύησης. Παρόμοια με τις συσκευές τηλεματικής που είναι εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα για να ενημερώσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με τις συνήθειες οδήγησης των καταναλωτών και πιθανές βλάβες με το όχημα,

Κοιτάζοντας το μέλλον, πέραν των έξυπνων μετρητών, είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain, η οποία τελικά θα διευκολύνει την ανταλλαγή ενέργειας από ομότιμους. Αυτό το είδος τεχνολογίας χρησιμοποιείται ήδη στη Γερμανία, την Αυστραλία και τον Καναδά για την αποκέντρωση και τον εκδημοκρατισμό των αγορών ενέργειας. Αυτή η τεχνολογία διευκολύνει την άμεση ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των καταναλωτών, επιτρέποντας σε έναν πελάτη με ανανεώσιμη ενέργεια να αποθηκεύει την πλεονάζουσα ενέργεια σε έναν άλλο καταναλωτή που μπορεί να μην το έχει. Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όσους δεν μπορούν σήμερα να επενδύσουν σε ανανεώσιμες τεχνολογίες.

Η τεχνολογία Blockchain αφορά νέες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, αλλά στον τομέα της ενέργειας, ο συνδυασμός τεχνικών μάθησης με τη συναλλαγή και την ικανότητα εξακρίβωσης της ταυτότητας του blockchain σημαίνει ότι είναι δυνατή η παροχή φτηνότερης και πιο βιώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές. Δίνοντας στα άτομα και στις κοινότητες την εξουσία να υποστηρίζουν και να ελέγχουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες και να αντιμετωπίζουν όλο και πιο προκλητικά ζητήματα γύρω από την ενεργειακή διαχείριση, η ανταλλαγή ενέργειας από ομότιμους χρήστες μπορεί να έχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη για τις κοινότητες στο σύνολό τους.

Καθώς η οικονομία κινείται προς μια οικονομία που απευθύνεται σε πολίτες, είναι σημαντικό ο ενεργειακός τομέας να διατηρεί το ρυθμό ανάπτυξης της κοινωνίας. Το εμπόριο ενέργειας από ομότιμους χρήστες θα συμβάλει σημαντικά στην ψηφιοποίηση της αποκέντρωσης και του εκδημοκρατισμού του τομέα της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τους καταναλωτές στο κέντρο του τομέα και παρέχοντας μακροχρόνιες και θετικές κοινωνικές συνέπειες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166