Ο Μαδούρο λέει ότι η Βενεζουέλα θα κερδίσει 1 δισ. δολ. από την πώληση του Petro.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στη xώρα, ωστόσο η λύση του προβλήματος εντοπίζεται στα κρυπτονομίσματα, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Νικολά Μαδούρο θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια που αποκτήθηκαν μέσω της πώλησης του petro, του νέου ψηφιακού νομίσματος που δημιουργήθηκε από τη Βενεζουέλα.
Μιλώντας ο Μαδούρο αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η εθνική ρευστότητα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας με την προοπτική να βάλει φρένο στην άνοδο του δολαρίου που πωλείται στη μαύρη αγορά.
Παρά την ύπαρξη των μεγαλύτερων αποδεδειγμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου στον κόσμο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί στα 9,7 δισ. δολάρια, ενώ πρέπει να πληρώσει φέτος περίπου 8 δισ. δολάρια στις δανειακές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πιστωτές της.
Ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι πωλήσεις του νέου κρατικού κρυπτονομίσματος που φέρει την ονομασία petro, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον περασμένο Φεβρουάριο, έφεραν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία, από τα οποία 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αγόρα τροφίμων, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων, ούτως ώστε να μετριαστεί η απελπιστική κατάσταση που βιώνει η χώρα.
Από τα υπόλοιπα 1,6 δισ. Δολάρια, το 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα μεταφερθεί την Παρασκευή στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας για δημοπρασίες ξένου συναλλάγματος.
Αγωνιζόμενη να ξεπεράσει τις χρόνιες ελλείψεις ρευστότητας από τις απίστευτες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα ξεκίνησε το πρώτο κρατικό ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα βγάλει το έθνος από την οικονομική κρίση.
Οι οικονομικές δυσκολίες της Βενεζουέλας έχουν να κάνουν κυρίως με τις δυσκολίες πώλησης του πετρελαίου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 96% των εσόδων της χώρας.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε την αντιπολίτευση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κολομβία για τη διεξαγωγή ενός «οικονομικού πολέμου» στη χώρα με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο.
Έχει κατηγορήσει επίσης την μαφία για την κρίση της χώρας, η οποία συγκεντρώνει τα μετρητά για να κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενη το πολιτικό χάος που επικρατεί τα τελευταία έτη σε αυτό το έθνος.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία, το οποίο συνοδεύεται με μαζικό υπερπληθωρισμό που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 13.000 φέτος.