Οδηγείτε εκ του ασφαλούς. Τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

Οδηγείτε εκ του ασφαλούς. Τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

Οι αδιάκοπες διαδρομές πίσω από το τιμόνι μπορούν να μας μετατρέψουν σε εγωιστές των δρόμων. Η υπομονή και η ευλαβική τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας αρετές για κάθε οδηγό.

Η καθημερινη οδήγηση χαρακτηρίζεται περισσότερο ως συνήθεια λόγω της αναγκαιότητας της μεταφοράς μας από σημείο σε σημείο, πάρα από την ευχαρίστηση και τις συγκινήσεις που μπορεί να μας προσφέρει ένα αυτοκίνητο στον ελεύθερο χρόνο μας. Αυτό έχει συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τη δραματική μείωση του επιπέδου της συγκέντρωσης που απαιτείται από τον οδηγό όταν πραγματοποιεί αυτή τη δραστηριότητα. Ακόμη και ένας έμπειρος οδηγός μπορεί λόγω ρουτίνας να υποπέσει σε λάθη που ενδέχεται να αποβούν μοιραία, για αυτό δεν βλάπτει μία στο τόσο να θυμόμαστε μερικούς σημαντικούς κανόνες-συμβουλές που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Έτσι, για την αποφυγή ατυχημάτων και θανατηφόρων τραυματισμών είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών ή όταν νιώθουμε αδιαθεσία σε βαθμό που να επηρεάζει τη συγκέντρωση και τις αντανακλαστικές μας λειτουργίες. Πρέπει να σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας, να μην παίρνουμε αψήφιστα το συχνό φαινόμενο των αντικανονικών προσπεράσεων και να μην παραβιάζουμε ποτέ τον κόκκινο σηματοδότη και το STOP. Ως οδηγοί είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα πρέπει να σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας ακόμη και την ημέρα, για να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς.

Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, πρέπει απαραιτήτως να ασφαλίζουμε τα κατοικίδιά μας σε κλωβό μεταφοράς, να τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου φορώντας τους τη ζώνη ασφαλείας και στη συνέχεια να τη φοράμε και οι ίδιοι. Στην περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα φοράμε πάντα κράνος. Μπορεί οι παραπάνω υποδείξεις να φαντάζουν κλισέ, ωστόσο το γεγονός ότι δεν ακολουθούνται από τους οδηγούς της χώρας μας φέρει υψηλό ποσοστό ευθύνης για τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους.

Μιας και βρισκόμαστε στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, είναι ζωτικής σημασίας πριν ξεκινήσουμε για κάποιο ταξίδι, να έχουμε ελέγξει το όχημα που θα οδηγήσουμε. Εάν σκοπεύουμε να κινηθούμε σε κάποιο από τα ορεινά οδικά δίκτυα, καλό είναι να έχουμε πάντοτε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες και πριν ξεκινήσουμε να ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Φροντίζουμε ώστε το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα και διατηρούμε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες πάντα καθαρούς. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, για να μπορούμε να σταματήσουμε με ασφάλεια. Εχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας ακόμη και την ημέρα, για να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς, ειδικά όπου δεν υπάρχει καλή ορατότητα, ενώ είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουμε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Οι διαδρομές είναι πάντα ομορφότερες όταν τις απολαμβάνουμε με ασφάλεια. Καλό σας ταξίδι και προσοχή στους δρόμους.

Οδήγηση στη φύση

Στους επαρχιακούς δρόμους αποφεύγουμε τους χιονισμένους χωματόδρομους, ενώ έχουμε πάντα στον νου μας ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το όχημα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος ή παγωμένος.

Προηγούμενο άρθροFerrari 488 GTB: Ο πόθος όλων των ανδρών
Επόμενο άρθροΟ Λονδρέζος Andrew Stellitano είναι food designer με περγαμηνές
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας