ΑρχικήΕιδήσειςΟι Φαραώ πόζαραν ανφάς

Οι Φαραώ πόζαραν ανφάς

Το πρώτο ανφάς πορτραίτο Φαραώ που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές, κατάφεραν να συναρμολογήσουν Αιγυπτιολόγοι.

Ο Jose Manuel Galan, Ισπανός Αιγυπτιολόγος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξήγησε ότι το πορτραίτο ανήκει κατά πάσα πιθανότητα είτε στον Τούθμωση Γ’, είτε στην μητέρα του, Χατσεψούτ, ενώ είχε ζωγραφιστεί πάνω σε ένα κομμάτι που ξύλο που αργότερα θάφτηκε στην μπροστινή πλευρά ταφικού μνημείου στην Νότια πόλη των Θηβών (η πόλη είναι γνωστή και ως Λούξορ).

Η Χατσεψούτ, η οποία συχνά απεικονιζόταν σαν άντρας, βασίλευσε την ίδια περίοδο με το γιο της, δηλαδή περίπου 20 χρόνια, ξεκινώντας από το 1503 π.Χ.. Οι Θήβες αποτέλεσαν την πρωτεύουσα της δυναστείας.

Γιατί προφίλ κύριε Φαραώ;

Το εκπληκτικό σχετικά με το πορτραίτο είναι ότι απεικονίζει κάποιον Αιγύπτιο (είτε τον Τούθμωση, είτε τη μητέρα του) ανφάς, πρακτική που δεν συνήθιζαν οι καλλιτέχνες της εποχής.

Σύμφωνα με τα έθιμα των αρχαίων Αιγυπτίων ουδείς συμπατριώτης τους επιτρεπόταν να απεικονιστεί ανφάς, πολλώ δε ένας Φαραώ.

Τα μόνα ανφάς πορτραίτα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ανήκουν σε ξένους, δαιμονικές θεότητες, κάποια απόκοσμα πλάσματα καθώς και τη θεότητα Bes, η οποία θεωρείται ευρύτατα σήμερα θεότητα εισηγμένη στον Αιγυπτιακό πολιτισμό από άλλους γειτονικούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αιγυπτιολόγων, το πιθανότερο είναι ότι το εύρημα αποτελεί είτε προσχέδιο που έγινε για ένα άγαλμα, είτε ανήκει στις ζωγραφιές που έκαναν μαθητές για να δείξουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους.

Μάλιστα, δεδομένου ότι ο ξύλινος πίνακας ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σαν καμβάς για το πορτραίτο φέρει και ένα δεύτερο σκίτσο, φτιαγμένο πιθανότατα από κάποιον με πολύ λιγότερες ικανότητες από εκείνον που φιλοτέχνησε το πρώτο, ενισχύει την εκδοχή ότι το πρώτο σκίτσο ανήκει σε ένα δάσκαλο και το δεύτερο σε ένα μαθητή.

Οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν ένα μέρος του ξύλινου πίνακα, και άλλα 13 κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, περίοδος κατά την οποία έγιναν και οι προσπάθειες να συναρμολογηθεί η εικόνα, καθώς και όλες οι προετοιμασίες για να εκτεθεί εν τέλει το πορτραίτο στο μουσείο των Θηβών.

Σύμφωνα με τον Galan, αυτό που έπεισε από την αρχή την επιστημονική ομάδα ότι επρόκειτο για Φαραώ ήταν το ένδυμα που διέκριναν να φορά ο εικονιζόμενος, χαρακτηριστικό για βασιλείς της Αιγύπτου.

Ο ξύλινος πίνακας έχει μέγεθος 20×12 ίντσες (περίπου 51×30 εκατοστά) και είναι καλυμμένος με κιτρινωπό γυψομάρμαρο, ενώ η απεικόνιση έχει γίνει κυρίως με μαύρη μπογιά.

Μάλιστα, θεωρείται πιθανό το συγκεκριμένο πορτραίτο να είναι στην ουσία μέρος του συνόλου των πραγμάτων που θάφτηκαν μαζί με έναν από τους πιο γνωστούς αξιωματούχους της περιόδου, του Djehuty, ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του, δεδομένου ότι βρέθηκε και κοντά στον τάφο του.

Διάβασε επίσης:

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166