Οι φορητοί υπολογιστές της Huawei επέστρεψαν στο Microsoft Store, μετά από μυστηριώδη εξαφάνιση

Οι φορητοί υπολογιστές της Huawei επέστρεψαν στο Microsoft Store, μετά από μυστηριώδη εξαφάνιση

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft κατάργησε τη σειρά φορητών υπολογιστών της Huawei από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, ακολουθώντας τις εντολές που έλαβε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, δηλαδή να ασκήσει εμπάργκο στην κινεζική εταιρεία, διότι η Huawei κατηγορείται ευθέως από την αμερικανική κυβέρνηση πως εάν χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί πολίτες τα προϊόντα θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εν ολίγοις υπάρχει κίνδυνος κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ, και αυτά τα μυστικά πιθανόν να σταλούν στην κινεζική κυβέρνηση για κακοπροαίρετο σκοπό.

Ωστόσο το περίεργο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως ενώ η Microsoft έδειξε να ασπάζεται τις εντολές που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον της Huawei, εν τούτοις για ένα περίεργο λόγο, επανέφερε ξάνα τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, κάτι που προφανώς δεν έχει καμία λογική.

Επί του παρόντος διαπιστώσαμε ό,τι το MateBook 13 , το MateBook και το MateBook X Pro είναι και πάλι διαθέσιμοι, όμως για να μην υπάρξουν παρανοήσεις το MateBook X Pro εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως “εκτός αποθέματος”, αλλά τα υπόλοιπα είναι κανονικά διαθέσιμα και μπορεί να τα αγοράσει ο εκάστοτε καταναλωτής αμέσως.

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft που ρωτήθηκε για το εμπάργκο κατά της Huawei πριν από λίγο καιρό, ανέφερε τα εξής: «Έχουμε αξιολογήσει προσεκτικά τις εντολές που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αναφορικά με την μαύρη λίστα επιχειρηματικών οντοτήτων, όπου πρακτικά είμαστε υποχρεωμένοι να μη συνεργαζόμαστε με αυτές τις εταιρείες και όπως πάντα θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις κανονιστικές οδηγίες που εκδίδει το συγκεκριμένο υπουργείο όπως και τα υπόλοιπα για το καλό της χώρας».

Βέβαια για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, προφανώς η παρούσα ενέργεια δεν θα μείνει απαρατήρητη από την αμερικανική κυβέρνηση που σίγουρα θα λάβει τα μέτρα της ενάντια σε αυτό το εγχείρημα, στο οποίο προέβη η Microsoft, και πολύ πιθανόν να υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση κάποιου είδους πίεση για να επιβάλει ξανά το εμπάργκο προς την κινεζική εταιρεία, ενώ στην χειρότερη ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη και οικονομικές κυρώσεις, ούτως ώστε να συνετιστεί. Ωστόσο καλό θα είναι να περιμένουμε λίγο καιρό για να δούμε τις αντιδράσεις τον ΗΠΑ για αυτό το θέμα.