Οι ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν εχθές (18 Οκτωβρίου 2018) να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στους επιτήδειους και τους χάκερς που αλωνίζουν στο διαδίκτυο και παραπληροφορούν τον κόσμο παρεμβαίνοντας στις εκλογικές εκστρατείες των χωρών ούτως ώστε να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως πλέον σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης ζητούν ανοιχτά να προστατευτούν, αφού το κακό έχει παραγίνει, και μάλιστα εκφράζονται ανησυχίες πως το πρόβλημα ξεκινάει από τις δημοσκοπήσεις με παρεμβολές που ορισμένες φορές δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν, διότι γίνονται με ιδιαίτερη μαεστρία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία ουσιαστικά έγινε ο τελευταίος ηγέτης Ευρωπαϊκής χώρας που επισήμανε τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και χειραγώγησης των ψηφοφόρων για πιθανή υπονόμευση των εθνικών εκλογών (και φυσικά των ευρωεκλογών του 2019).
«Είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος που θα συνοδεύεται από σκληρές οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των χάκερς, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών κυβερνήσεων και των μεμονωμένων ατόμων, καθώς και πρόστιμα για τα πολιτικά κόμματα, που δεν θα ακολουθούν την ηθική δεοντολογία του πράγματος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά από την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
«Ένα τέτοιο καθεστώς θα βοηθήσει στην προστασία των πολιτών, των εταιρειών και των θεσμών μας από κάθε είδους απειλές στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε προτάσεις που προωθήθηκαν από επτά χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η Ρωσία έχει κηρύξει ένα άνευ προηγουμένου ηλεκτρονικό πόλεμο στο διαδίκτυο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς είναι μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της», λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μάλιστα,η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία κατά της Δύσης θέλοντας να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν εξίσου και για την κατάχρηση των δεδομένων που σχετίζεται με τους ψηφοφόρους από εγχώριους κακόβουλους φορείς για να επηρεάσουν τις εκλογές.
Το αρμόδιο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε τον προηγούμενο μήνα νέους κανόνες για να αποφευχθεί μια επανάληψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica στο Facebook.