ΑρχικήΔιαδίκτυοΟι καταναλωτές αποφεύγουν τις ιστοσελίδες e-shop που δέχθηκαν χακάρισμα

Οι καταναλωτές αποφεύγουν τις ιστοσελίδες e-shop που δέχθηκαν χακάρισμα

Οι καταναλωτές αποφεύγουν τις ιστοσελίδες e-shop που δέχθηκαν χακάρισμα, προφανώς γιατί αυτές οι παραβιαζόμενες εταιρείες δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

H έρευνα της Gemalto διερεύνησε ενδελεχώς το θέμα εξηγεί πως περισσότεροι καταναλωτές δεν θα ψώνιζαν προϊόντα στο διαδίκτυο από με εταιρεία που υπέστη παραβίαση δεδομένων από hackers.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, επίσης η μελέτη αναφέρει ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια των δεδομένων τους.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές δεν φαίνεται να κάνουν αρκετά πράγματα για να προστατευθούν. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς και το 41% των περιπτώσεων δεν χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, που σημαίνει πρακτικά ότι είναι αρκετά εκτεθειμένoi σε περίπτωση που βρεθούν στο στόχαστρο των hackers.

Ο Gemalto υποστηρίζει ότι οι λόγοι πίσω από αυτές τις κακές συνήθειες έγκεινται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση των δεδομένων τους και όχι αυτοί. Με αυτό το πνεύμα, οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι τράπεζες και οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχουν «πολύ μεγάλη δουλειά να κάνουν προκειμένου να εξαλειφθεί η ανευθυνότητα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα παραβίασης των δεδομένων στο εγγύς μέλλον και σε αυτό ευθύνονται αποκλειστικά οι διαδικτυακές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93%) θα εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον των παραβιαζόμενων επιχειρήσεων, διότι εξαιτίας αυτών οι προσωπικές τους πληροφορίες εκτέθηκαν σε κακόβουλα άτομα.

«Οι καταναλωτές προφανώς αρέσκονται να αποποιούνται των ευθυνών τους, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων τους σε eshop που κάνουν τις αγορές τους, και το πιο παράδοξο όλων είναι ότι αναμένουν πως θα παραμείνουν ασφαλείς χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους τους», λέει ο Jason Hart, CTO στο Gemalto.

«Ενόψει των επικείμενων κανονισμών για τα δεδομένα, όπως το GDPR, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας των πελατών διατηρούν ασφαλή τα δεδομένα τους. Δεν είναι πλέον αρκετό να προσφέρουμε τις λύσεις του παρελθόντος ως επιλογή, τούτη η νοοτροπία απαιτείται να αλλάξει, διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο οικονομικές συνέπειες, αλλά και δυνητικά νομικές ενέργειες από τους ίδιους τους καταναλωτές».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166