Οι πρώτες επιβατικές αμαξοστοιχίες τρένου που κινούνται με υδρογόνο, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2021 και θεωρούνται οι πρώτες παγκοσμίως στο είδος τους.
Η Γερμανία σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες της χώρας με την εισαγωγή των πρώτων επιβατικών αμαξοστοιχιών που θα κινούνται με υδρογόνο και είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που πράττει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για αμαξοστοιχίες μηδενικής εκπομπής αερίων που λειτουργούν πραγματικά σιωπηλά με υδρογόνο και εκπέμπουν μόνο ατμό από το συμπυκνωμένο νερό που βρίσκεται στο ειδικά διαμορφωμένο ντεπόζιτο.
Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία έχει υπογράψει συμφωνία με τη γαλλική τεχνική εταιρεία Alstom για την ενσωμάτωση έως 14 τέτοιων αμαξοστοιχιών μέχρι το 2021.
Αυτό το είδος τρένου, είναι μία επιβατική αμαξοστοιχία χαμηλού ορόφου, και φέρει την ονομασία Coradia iLint, θα έχει μέγιστη εμβέλεια έως 1.000km και μέγιστη ταχύτητα 140km / h. Το όχημα χρησιμοποιεί μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, η οποία παράγει ηλεκτρική ισχύ για την έλξη.
Η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) από την τοπική αρχή μεταφορών της Κάτω Σαξονίας LNVG, την Alstom, και τον όμιλο Linde – τη γερμανική χημική εταιρεία που ανέθεσε την προετοιμασία σταθμών υδρογόνου για τα επερχόμενα τρένα.
“Η σημερινή μέρα αντιπροσωπεύει μια πραγματική πρόοδο στις σιδηροδρομικές μεταφορές και ένα τεράστιο βήμα αλλαγής προς ένα καθαρό σύστημα κινητικότητας”, δήλωσε ο Gian Luca Erbacci, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Alstom για την Ευρώπη. “Για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα περιφερειακό επιβατικό τρένο θα τροφοδοτείται με υδρογόνο και θα αντικαταστήσει το καύσιμο ντίζελ, δημιουργώντας μηδενικές εκπομπές ρύπων, έχοντας τις ίδιες επιδόσεις με την τακτική περιφερειακή αμαξοστοιχία και αυτονομία έως και 1.000 χλμ”.
Τα νέα οχήματα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα τρένα ντίζελ, θα λειτουργούν σε δρομολόγια μεταξύ Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde και Buxtehude από τον Δεκέμβριο του 2021.
Το Coradia iLint αρχικά τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια δοκιμής τεσσάρων εβδομάδων το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και θα τεθεί ξανά σε δοκιμαστική πορεία για τις δοκιμές μεταφοράς επιβατών στις αρχές του 2018. Στο τεχνικό μέρος, το όχημα δημιουργεί έλξη χρησιμοποιώντας υδρογόνο που παράγεται από μια βιομηχανική διαδικασία. Ωστόσο, τώρα η Alstom σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υδρογόνο από αρκετές ανεμογεννήτριες από αυτό το ομόσπονδο κρατίδιο, ανέφερε μια έκθεση του Associated Press.
«Από τώρα και στο εξής θα υπάρξει μια πραγματική εναλλακτική λύση ενάντια στο καύσιμο ντίζελ και μάλιστα δεν θα επρόκειτο για ηλεκτροκίνητες σιδηροδρομικές μεταφορές», δήλωσε ο Olaf Lies, υπουργός Οικονομίας και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας.
“Το υδρογόνο είναι ένας ιδιαίτερα ιδανικό καύσιμο για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς φέρνει την επανάσταση στον ενεργειακό τομέα και στις μεταφορές, επιτρέποντας την αποθήκευση ενέργειας”.