Οι τιμές των GPU (κάρτες γραφικών) μειώνονται συστηματικά, γιατί άραγε;
Μέχρι πρότινος το κόστος των καρτών γραφικών ήταν υπέρογκο, εξαιτίας τις εξορύξεις των κρυπτονομισμάτων, είτε από τα οργανωμένα κέντρα, είτε από μεμονωμένα άτομα, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ζήτηση, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μεγάλη έλλειψη των GPU στην αγορά.
Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι εάν αναζητούσατε μια νέα κάρτα γραφικών για τον υπολογιστή σας μέχρι τον περασμένο χρόνο, και δεν προβαίνατε σε αγορά λόγω του υψηλού κόστους, τότε η αναζήτησή σας ίσως να τελείωσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Digitimes ανέφερε ότι οι κατασκευαστές GPU, όπως η Gigabyte, η MSI και άλλοι, είδαν τα προϊόντα τους να παίρνουν την κάτω βόλτα, γνωρίζοντας μείωση κατά 40% στις πωλήσεις σε μηνιαία βάση.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Etherum έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής τους και ταυτόχρονα οι μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις απομακρύνονται από την επένδυσή τους σε GPU, εν αναμονή των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης (που αποκαλούνται ASICs) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Αυτοί οι παράγοντες λειτουργούν θετικά για τον μέσο καταναλωτή και φαίνεται να οδηγεί σε περαιτέρω προσφορά, η οποία με τη σειρά της αναγκάζει τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις τιμές.
Για παράδειγμα, η κάρτα γραφικών Gigabyte GeForce GTX 1080 πωλείται στο Amazon αυτή τη στιγμή για 700 δολάρια, ενώ πριν λίγο καιρό η τιμή του ήταν αυξημένη κατά 100 με 200 δολάρια. Εν ολίγοις τα 700 δολάρια είναι χαμηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε από τις αρχές του 2018, που σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στα υπόλοιπα προϊόντα.
Ως εκ τούτου ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε μία κάρτα γραφικών, αφού δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν θα παραμείνει το κόστος σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο και σε λίγο καιρό από τώρα.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια η εξόρυξή των κρυπτονομισμάτων με μια GPU τείνει να μην είναι μια βιώσιμη λύση για εκείνους που θέλουν να βγάλουν χρήματα από αυτό τον τομέα, και κατά συνέπεια η βιομηχανία των ψηφιακών νομισμάτων αναγκάστηκε να εφεύρει νέους τρόπους πιο αποδοτικούς και λιγότερο κοστοβόρους, όπως το ASIC.