Opel Zafira 2.0 Turbo, μια φιλενάδα από τα παλιά

Opel Zafira 2.0 Turbo, μια φιλενάδα από τα παλιά

Aν θέλετε οπωσδήποτε πολυχρηστικό αυτοκίνητο, οπωσδήποτε 7θέσιο και οπωσδήποτε σπορ χαρακτήρα και επιδόσεις, τότε η επιλογή σας λέγεται Zafira 2.0 Turbo με 200 ίππους. Καίει πολύ, αλλά… πάειιι!

Το Zafira της Opel είναι πια ένα γνωστό μοντέλο, είναι αυτό που έφερε την 6η και 7η θέση στα μικρομεσαία πολυχρηστικά. Είναι όμως κι’ αυτό που έφερε στην κατηγορία των πολυχρηστικών τις επιδόσεις, και τί επιδόσεις ; Εκρηκτικές, με το Zafira OPC 1ης γενιάς.

Τώρα, με τη 2η γενιά του Zafira, που βασίζεται στην έκδοση στέσιον βάγκον του Astra όπως και η πρώτη, οι άνθρωποι της Opel διατήρησαν τις επτά θέσεις του συστήματος “Flex7” αλλά προχώρησαν ακόμη περισσότερο το θέμα των επιδόσεων (αν είναι δυνατόν!) καθώς είχαν να κάνουν με ένα νέο σασί, νέες αναρτήσεις και ατέλειωτη όρεξη για… γκάζια από τους απανταχού ανήσυχους λάτρεις της σπορ οδήγησης. Αρκετοί από τους οποίους τυχαίνει να είναι οικογενειάρχες ή πάντως να έχουν σαφείς ανάγκες μετακίνησης πολλών ατόμων.

Εκεί λοιπόν που στο πρώτο Zafira είχαμε ως σούπερ σπορ έκδοση την OPC με τον 2λιτρο κινητήρα τούρμπο των 200 ίππων, τώρα, στο νέο Zafira, ή έκδοση των 200 ίππων έγινε… φυσιολογική και η σούπερσπορ, η νέα OPC, είναι πλέον αυτή των… 240 ίππων από το αντίστοιχο Astra OPC!

Πριν όμως χάσουμε το μυαλό μας από τις ιπποδυνάμεις, ας ρίξουμε μια ματιά στο αυτοκίνητο.

Ακόμη πιο μεγάλο

Το νέο Ζafira είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πρώτο σε όλες τις διαστάσεις, κυρίως όμως στο μήκος, το οποίο μεγάλωσε κατά 15 εκ., φθάνοντας τα 4,467 μ. Αν και ένα Grand Scenic ή ένα Mazda5 είναι λίγο μεγαλύτερα, το νέο Opel αφήνει πίσω του μερικά άλλα (π.χ. VW Touran).

Το πλάτος του (χωρίς καθρέφτες) είναι μεγαλύτερο κατά 5,9 εκ. στο1,80μ. και το ύψος του 1,635 μ., δηλαδή 4,9 εκ ψηλότερο. To δε μεταξόνιό του είναι ίδιο με του Astra στέσιον, δηλαδή 2,703μ. όπως και η πλειονότητα του ανταγωνισμού.

Αν και μεγαλύτερο, το αμάξωμα παρουσιάζει αυξημένη στρεπτική ακαμψία κατά 30 %, χάρη στην εκτεταμένη χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής. Βελτιωμένος κατά 5% είναι και ο αεροδυναμικός του συντελεστής (Cx 0,31).

Για την πρόσβαση στη 2η και 3η σειρά των καθισμάτων, οι δύο πίσω πόρτες ανοίγουν με τον συνηθισμένο τρόπο παρά το ότι τελευταία έχουν εμφανιστεί και πολυμορφικά με συρόμενες πόρτες, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι καλύτερο ή όχι.

Οικογένεια, φύγαμε!

Μπαίνοντας μέσα, το τιμόνι του είναι λίγο πιο χαμηλά τοποθετημένο απ’ ότι πριν, αν και συνολικά η θέση οδήγησης δεν είναι η καλύτερη που έχουμε συναντήσει, παρά το ότι αυτό είναι και λίγο υποκειμενικό. Βάζοντας εμπρός το χαρακτηριστικό γουργουρητό του κινητήρα τούρμπο και ο διαφορετικός θόρυβος από την εξάτμιση σου δίνουν να καταλάβεις πως κάτι άλλο συμβαίνει εδώ, όπως λέει και ο Σαββόπουλος. Κάτω από καπό έχει ζωντανέψει ένας από τους καλύτερους κινητήρες που έχει σήμερα να μας προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Λύνεις το χειρόφρενο σε σχήμα Π (το θυμάστε στις Alfa 75;), βάζεις 1η με το μοχλό που τώρα έχει ανέβει προς την κονσόλα, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο εμπρός, και ξεκινάς. Το ξεκινάς είναι βέβαια σχήμα λόγου, μια και δεν περίμενες ποτέ πως ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ένα μίνι λεωφορείο αν θέλετε, μπορεί να έχει τέτοια ζωντάνια! Βάζεις 2η, βάζεις 3η, φθάνεις στην 4η και ενώ δεν έχεις καν περάσει τις 3.000 σ.α.λ. το “πράγμα” που είναι κάτω από το καπό σπρώχνει και σπρώχνει και σπρώχνει!

Λες “δεν είναι δυνατόν” και πάς κατευθείαν στην 6η. Κι’ όμως αυτό σπρώχνει, λίγο πιο ασθενικά αλλά μόλις πάει στις 2.200 σ.α.λ. (88 χλμ/ώρα) φεύγει εμπρός – πάντα με 6η, μην το ξεχνάτε- σαν να μην συμβαίνει τίποτε! Κυρίες και κύριοι, όλη η ουσία του κινητήρα τούρμπο βρίσκεται εδώ, μέσα στο Zafira, στις προσταγές του δεξιού μας ποδιού! Η ελαστικότητα και η άφθονη ροπή που έρχονται από πολύ χαμηλά, σε συνδυασμό με το εξελιγμένο σύστημα τροφοδοσίας και ανάφλεξης φροντίζουν ώστε από το ραλαντί μέχρι το κόκκινο να μην υπάρχει κανένα “κενό” στην κλίμακα των στροφών.

Όλα αυτά με την οικογένεια σας μέσα. Και αν μείνετε μόνο δύο άτομα μέσα και το ρεζερβουάρ των 58 λίτρων δεν είναι πάνω από τη μέση, τότε, αν είστε καλός σ’ αυτά και έχετε κι’ ένα καλό χρονόμετρο θα σας δείξει κάτι γύρω στα… 9’’,2 από 0-100 χλμ/ώρα!

Όμως, αυτή η έκδοση του Zafira δεν έγινε για κόντρες και άλλα συναφή. Η δικαίωση της παρουσίας της είναι όταν βρεθείτε με 5-7 άτομα και τις κάποιες αποσκευές τους σε δρόμο με στροφές, καθ’ οδόν προς μια εκδρομή. Εκεί, όχι μόνο το πιο δύσκολο προσπέρασμα θα είναι παιγνίδι αλλά θα είναι και το ίδιο το ταξίδι ξεκούραστο. Δεν θα ανεβοκατεβάζετε ταχύτητες (ιδίως στα στηθώματα) και να πέφτετε μέχρι τη 2α για να πάρει φόρα το φορτωμένο Zafira.

Θα πάτε π.χ. από τη Λαμία στο Καρπενήσι με 6η, 5η και ελάχιστες φορές 4η, και σε ένα-δυο σημεία στις Ράχες, θα κατέβετε πιο κάτω. Και εννοούμε την 3η, εκεί που οι άλλοι θα έχουν 2α και μάλιστα χωρίς δύναμη να φύγουν εμπρός, ενώ εσείς, μόλις περάσουν τα δύσκολα, έχετε και πάλι φθάσει την κανονική ταχύτητα ταξιδιού σας, χωρίς άγχος.

Αντίθετα, απολαμβάνετε τη μουσική, την κουβέντα με την παρέα σας και ρίχνετε και καμιά κλεφτή ματιά προς τον ουρανό που μπαίνει όλος μέσα στην καμπίνα από την (προαιρετική) διπλή, διαμήκη ηλιοροφή. Ήρεμα, ευχάριστα και με ασφάλεια. Κι αν χρειαστεί, τέσσερα τεράστια (εμπρός 308 χλστ. – 264 πίσω) δισκόφρενα είναι εκεί για να σταματήσουν με περισσή δύναμη το βαρύ (1.610 κιλά) αμάξωμα.

Μια και σας είπαμε για την συγκεκριμένη διαδρομή, δεν χρειάζετε να προσθέσουμε ότι το (ηλεκτροϋδραυλικό) τιμόνι αποδεικνύεται ο καλύτερος σύντροφος του οδηγού με τις μόλις 2,5 στροφές από αριστερά – δεξιά. Τα δε φαρδιά λάστιχα (225/45-17) στις αλουμινένιες 7άρες ζάντες ταιριάζουν, σαν διαστάσεις, απόλυτα με τον “οικογενειακά σπορ” χαρακτήρα του Zafira.

Κάτι που πρέπει ακόμη να επισημάνουμε είναι ότι το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και το σύστημα ευστάθειας, μαζί με την πολύ ήρεμη εμφάνιση της ισχύος του κινητήρα, διευκολύνουν αφάνταστα τον καθημερινό οδηγό όταν βρέχει ή όταν χιονίζει.

Για 7 ή 5+2;

Αν φύγουμε λίγο από τα οδηγικά χαρακτηριστικά του Zafira και δούμε τη μεταφορική του ικανότητα με το 6ο και 7ο κάθισμα τότε, πρέπει να επισημάνουμε ότι, αυτές οι θέσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο για ταξίδι, παρά μόνο αν γίνεται σε αυτοκινητόδρομο και κάθονται μικρά παιδιά.

Οι ενήλικες θα εξυπηρετηθούν απ’ αυτά μόνο σε μικρές διαδρομές. Αυτό, άλλωστε, ισχύει για όλα τα επταθέσια της κατηγορίας C.

Σε ορισμένα από αυτά, τα καθίσματα βγαίνουν. Στο Zafira είναι σταθερά και μόνο αναδιπλώνονται (και του συνοδηγού), τα δε δύο τελευταία μπαίνουν και κάτω από το πάτωμα.

Στον ανοιχτό δρόμο με 160 χλμ/ώρα (κοντέρ), οι θόρυβοι (αεροδυναμικοί, κύλισης κλπ) είναι σε αναλογία… ταξιδιού και έχετε άλλα 65 χλμ/ώρα μέχρι το Zafira να αρχίσει να κόβει. Στο ρυθμό αυτό και ανάλογα με το πόσο συχνά βάζετε 6η η κατανάλωση μπορεί να κρατηθεί στα 10,5-13λτ/100/χλμ. Αν όμως αρχίσετε τα παιγνίδια και το συγκεκριμένο Zafira… προκαλεί, τότε μπορεί να σκαρφαλώσετε μέχρι τα 14-15λτ/100 χλμ. Μπορεί να είναι όντως πολλά, όμως αξίζει τον κόπο αν ζητάτε τις επιδόσεις από ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Άλλωστε, αυτή η δύναμη και τα φρένα, μαζί με την καλή ανάρτηση (ηλεκτρονική Sachs) είναι ένας πρόσθετος παράγοντας ασφάλειας. Επιπλέον, υπάρχουν 8 αερόσακοι και αποσπώμενα πεντάλ για να περιορίσουν τις συνέπειες μιας σύγκρουσης.

Το Zafira Turbo είναι ένα ασυνήθιστο (και μοναδικό) μίγμα χώρων, επτά θέσεων, ασφαλούς και ευχάριστης συμπεριφοράς, αλλά και εντυπωσιακών επιδόσεων από έναν ισχυρότατο αλλά και πολιτισμένο κινητήρα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πρόβλημα επιλογής. Αν είναι αυτό που ζητάς το παίρνεις με κλειστά μάτια, παρά το ότι θα το ήθελες λίγο πιο όμορφο. Αν όχι, τότε διαλέγεις. Ή ένα από τα πιο ήρεμα Zafira, αν θέλεις μόνο τις 5-7 θέσεις ή το Astra με τον ίδιο κινητήρα (ή το OPC των 240 ίππων) αν θέλεις μόνο επιδόσεις. Ή μήπως το… Zafira OPC, επίσης με 240 ίππους, είναι αυτό που θα ενώσει τους δύο κόσμους;

Opel Zafira 2.0 Turbo τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.998 κ.εκ.,2EEK, 16V
 • ΙΣΧΥΣ: 200/5.400 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ: 26,7 χγμ/ 4.200 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ: Εμπρός
 • ΚΙΒΩΤΙΟ: Mηχανικό 6 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ: Δίσκοι αεριζόμενοι εμπρός-δίσκοι πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ: 9,2 δευτ. (0-100 χλμ./ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 225 χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (μέση): 11 λίτρα/100 χλμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 4.467 mm x 1.801 mm x 1.635 mm
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 645 –1820 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ: 1.610 κιλά

Μας άρεσε

 • Κινητήρας/Επιδόσεις
 • Οδική συμπεριφορά
 • 7 θέσεις
 • Φρένα

Δεν μας άρεσε

 • Σταθερά καθίσματα
 • Κατανάλωση
 • Γραμμή