ΑρχικήΟχήματαPAL-V Liberty: Έλαβε πιστοποίηση κυκλοφορίας στους δρόμους, αλλά όχι για να πετάει

PAL-V Liberty: Έλαβε πιστοποίηση κυκλοφορίας στους δρόμους, αλλά όχι για να πετάει

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο PAL-V Liberty έλαβε πιστοποίηση για κυκλοφορία στους δρόμους, βρίσκεται επίσης κοντά στην απόκτηση της αεροναυτικής πιστοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency). Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το φουτουριστικό μεταφορικό μέσο.

Υπάρχουν αρκετά ιπτάμενα αυτοκίνητα σε πρωτότυπη μορφή που όμως δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση προς τον οποιοδήποτε πολίτη. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι μεταξύ ενός πρωτοτύπου και ενός επίσημα ολοκληρωμένου οχήματος απευθείας για εμπορική χρήση μπορεί να υπάρχουν αβυσσαλέες διαφορές, καθώς στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται αρκετές πιστοποιήσεις και εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές για να κυκλοφορήσει στους δρόμους ή στους ουρανούς, εφόσον πρόκειται για ιπτάμενο όχημα.

Ενώ εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τις βιτρίνες των εκθεσιακών χώρων, το ολλανδικής προέλευσης PAL-V Liberty φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο να καταστεί το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα διατίθεται στο εμπόριο. Έχοντας περάσζει τα κρίσιμα τεστ για να κυκλοφορεί ανάμεσά μας στους δρόμους, αυτό το απολύτως ενδιαφέρον όχημα πλησιάζει επίσης στην απόκτηση της αεροναυτικής πιστοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, EASA. Λείπουν μόλις 150 ώρες δοκιμών, στην πραγματικότητα για το τελευταίο βήμα.

PAL-V Liberty, το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο προέρχεται από την Ολλανδία

Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας δεν υπάρχουν πολλά αναλυτικά στοιχεία που να εξηγούν λεπτομερώς το όλο ζήτημα, πέρα από τα όσα έχουν αναφερθεί σε τούτο το άρθρο. Ωστόσο εμείς από τη μεριά μας θα εμβαθύνουμε τις πτυχές αυτού του πολύ συγκεκριμένου οχήματος. Αν και ο όρος «ιπτάμενο αυτοκίνητο» προκαλεί δέος, και είναι κάτι που απλά υπήρχε στην φαντασία των ανθρώπων ή μόνο στις ταινίες. Εν τούτοις, το PAL-V Liberty είναι κάτι περισσότερο από ένα αεροσκάφος που μπορεί απλά να ταξιδέψει στους αιθέρες, διότι επί της ουσίας είναι ένα όχημα 2 σε 1.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που σχετίζονται με την πτήση, είναι προφανές ότι σίγουρα πρέπει να εκτιμηθεί η ικανότητα να ανταπεξέρχεται σε οποιαδήποτε συνθήκη κληθεί να λειτουργήσει όχι μόνο για να οργώσετε τους δρόμους, αλλά και τους ουρανούς, ενώ το καλύτερο από όλα είναι ότι έχει βάρος μόλις 664 κιλά, δηλαδή πολύ ελαφρύ σε σχέση με έναν συμβατικό όχημα.

Ανακαλύψαμε επίσης ότι υπάρχουν δύο κινητήρες, ο καθένας με 100HP, με ενοποιημένη δεξαμενή καυσίμου 100 λίτρων. Το μέγεθος σε μέτρα στην έκδοση του αυτοκινήτου (με πτερύγια άνω και πίσω) είναι 4m x 2m x 1,7m (έχει περίπου το ίδιο μήκος με VW Polo, 30 εκατοστά πλάτος μακρύτερο και 30 εκατοστά υψηλότερο), ενώ στην εναέρια επένδυση ανεβαίνει έως 6, 1m L x, 2m x 3,2 μέτρα, με διάμετρο περιστροφής στους άνω έλικες να φτάνει τα 10,75 μέτρα.

Επιπλέον βρήκαμε ακόμη μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα, όπως ότι έχει τελική ταχύτητα 180Km/h, και 140Km/h σε λειτουργία ECO, και μπορεί να διανύσει απόσταση 500 χιλιομέτρων στο δρόμο ή 4 ώρες πτήσης στο αέρα. Οι πρώτες μονάδες θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια του 2022 . Η τιμή στη βασική έκδοση ξεκινά από 399.000 ευρώ, η οποία εκ πρώτης όψεως θεωρείται ότι είναι παράλογη. Όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός πως πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα και τις δυνατότητες του οχήματος, αφού υπάρχουν supercars που κοστίζουν πολύ περισσότερο και σίγουρα δεν πετούν.

Ο δυνητικός πελάτης θα είναι ακόμα πιο περήφανος και ξεχωριστός από τους υπόλοιπους οδηγούς, γιατί είναι απαραίτητο να είναι πολύ πλούσιος και ταυτόχρονα να έχει άδεια πτήσης, δηλαδή να είναι πιλότος με δίπλωμα από κάποιο επίσημο οργανισμό.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με το PAL-V Liberty να κινείται στο δρόμο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166