ΑρχικήGadgetΠαρά τους δογματιστές, τα smartphones θα είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της...

Παρά τους δογματιστές, τα smartphones θα είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της AR

Παρά τους δογματιστές, τα smartphones θα είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της AR.

Με την πρόσφατη εισαγωγή του ARKit από την Apple , οι προγραμματιστές έσπευσαν να δημιουργήσουν σοβαρά εντυπωσιακά demos AR για το iPhone. Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένους futurists και techies που διακηρύσσουν ότι η ηλικία του smartphone έχει λήξει και ότι η εξαγορά των έξυπνων γυαλιών AR είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και επικείμενη.

Ωστόσο, οι φήμες για το θάνατο των smartphones είναι πολύ υπερβολικές – για τώρα. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η αφήγηση του smartphone “πεθαίνει” στα χέρια του AR είναι ριζικά ελαττωματική. Τα smartphones θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ανόδου των φορητών φορητών συσκευών, ενώ θα συνεχίσοθν να εξελίσσονται σε ολοένα και πιο λεπτότερη μορφή και ελαφρύτερα σε βάρος.

Η παγκόσμια αγορά προϊόντων augmented reality (AR) θα αυξηθεί κατά 80% στα 165 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία Global Market Insights. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η Apple και το Magic Leap που υποστηρίζονται από την Google δημιουργούν δυνητικά τα “έξυπνα γυαλιά” που αναφέρει ότι ο Michael Abrash, επικεφαλής επιστήμονας στο Oculus Research, που ανήκει στο Facebook, αναμένεται να αντικαταστήσει μία μέρα τα smartphones. “Είκοσι ή τριάντα χρόνια από τώρα, προβλέπω ότι αντί να φέρουμε κομψά smartphones παντού, θα φορέσουμε κομψά γυαλιά. Αυτά τα γυαλιά θα προσφέρουν VR (εικονική πραγματικότητα), AR και όλα τα ενδιάμεσα, ” είπε πρόσφατα.

Ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook, ήταν επίσης σχεδόν βέβαιοςγια το μέλλον της AR. «Το θεωρώ μια μεγάλη ιδέα, όπως το smartphone», δήλωσε στο The Independent σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Mark Zuckerberg του Facebook μπορεί να είναι σε μια προσπάθεια να περιθωριοποιήσει το smartphone. “Όλοι θέλουμε γυαλιά ή τελικά φακούς επαφής που φαίνονται και νιώθουν φυσιολογικοί, αλλά ας επικαλύψουμε όλα τα είδη πληροφοριών και ψηφιακών αντικειμένων πάνω από τον πραγματικό κόσμο” , εξήγησε στη φετινή διάσκεψη της F8.

Η Apple, το Magic Leap και το Facebook θα συμμετάσχουν πιθανώς στη Microsoft και το Snapchat στον αγώνα AR . Η Microsoft εργάζεται στο Hololens, ένας ακουστικό μεικτής πραγματικότητας που προβάλλει ολογράμματα στον πραγματικό κόσμο. Η Snapchat ξεκίνησε τα γυαλιά ηλίου Spectacles, αλλά ειπώθηκαν μικτές κριτικές νωρίτερα αυτό το έτος.

Η AR έχει τη δυνατότητα να γίνει πανταχού παρούσα. Είναι υποσχόμενη βάσει δυνατοτήτων για πολλές βιομηχανίες, όπως παιχνίδια, αρχιτεκτονική, υγειονομική περίθαλψη, λιανική, μόδα, ψυχαγωγία, στρατιωτική και εκπαίδευση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Οι περισσότερες από τις τρέχουσες επιλογές για τα έξυπνα γυαλιά AR είναι είτε εύθραυστα και ανεπαρκώς τροφοδοτημένα, είτε ισχυρά και άβολα μεγάλα. Κανένας πάροχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα μια συσκευή που είναι ελαφριά, αξιόπιστη και ανθεκτική.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η προβολή του 3D περιεχομένου, σε πραγματικό χρόνο, θα καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα ενέργειας. Τα smartphones είναι πιθανό να κάνουν μεγάλο μέρος της βαριάς ανύψωσης για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (και συνεπώς και τη διάρκεια) των συνεδριών AR.

Πολλοί τεχνολογικοί τιτάνες και κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Tesla αγωνίζονται να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τις περισσότερες κινητές συσκευές. Ωστόσο, τέτοιες καινοτομίες δεν έχουν ακόμη φτάσει σε smartphones, εν μέρει λόγω των σημερινών τεχνικών κατασκευής, οι οποίες είναι δαπανηρές να αλλάξουν .

Το περιεχόμενο θα είναι εξίσου σημαντικό. Οι χρήσιμες εφαρμογές είναι το κλειδί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της θέλησης να δαπανήσουν πλουσιοπάροχα το υλικό AR. Η Snap, για παράδειγμα, έβγαλε φακούς – μια συστροφή στα δημοφιλή φίλτρα προσώπου που επικαλύπτουν ψηφιακές εικόνες σε πραγματικές. Η εφαρμογή συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει ένα αντικείμενο AR στον πραγματικό κόσμο: Περπατάς πιο κοντά σε αυτό και μεγαλώνει. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις επιτυχημένες λειτουργίες AR του Snap έχουν επικεντρωθεί σε smartphones.

Είναι δύσκολο να βγάλεις τα φορεματάκια ως παγκόσμια καταναλωτικά προϊόντα. Η πρώτη της Apple στην κατηγορία, η Watch, δεν κατάφερε να γίνει μαζική επιτυχία. Η Apple δεν μοιράζεται μονάδες πωλήσεων για το Watch, αλλά μια πρόσφατη έκθεση ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις του προϊόντος μειώθηκαν κατά 90% . Ας μην ξεχνάμε επίσης το Google Glass, με το πυκνωμένο ακουστικό που τελικά απέτυχε παταγωδώς το 2014.

Είμαστε πιθανόν αρκετά χρόνια μακρυά από τη μαζική υιοθέτηση των AR από τους καταναλωτές , λένε αναλυτές της RBC Capital και μεγαλοστελέχοι της επενδυτικής τράπεζας . Μπορεί να είναι πιο πιθανό η AR να είναι ο κύριος σύντροφος του smartphone. Πράγματι, η Google στοιχηματίζει σε αυτό με το Project Tango , το οποίο ενσωματώνει το AR σε υπάρχοντα smartphones μέσω της ανίχνευσης κίνησης, της αντίληψης βάθους και την “περιοχή μάθησης”.

Το Facebook και το Snap εν τω μεταξύ σπεύδουν να κατασκευάσουν την πιο ισχυρή κοινωνική μηχανή AR που θα τρέχει σε υπάρχον λογισμικό smartphone. Και η Apple φημολογείται ότι τοποθετεί 3D αισθητήρες στο σύστημα διπλής κάμερας στο επερχόμενο iPhone 8 της.

Το κατά πόσο το Facebook, το Snap ή η Apple κατορθώνουν να δημιουργήσουν τη μαζική υιοθέτηση των AR από τους καταναλωτές, με τη συγχώνευση της τεχνολογίας με τα smartphones ή αν πραγματικά τα αληθινά γυαλιά απογειώνονται, παραμένει προς συζήτηση. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Το smartphone θα διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη του AR. Οι μέρες του είναι μακράν αριθμημένες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166