Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα ζημιωθούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία των πυρηνικών με το Ιράν αναμένεται να επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημιές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, εκτιμάται πως ορισμένες χώρες θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από κάποιες άλλες.
Είναι γεγονός πως ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και επιχειρήσεις έσπευσαν να επενδύσουν στο Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015, από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας του την Τρίτη.
Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν θα εμποδίσουν τις ξένες επιχειρήσεις να λειτουργούν εκεί, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να δεχθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν αν δεν αποσύρουν τις επενδύσεις του εντός έξι μηνών
Παρακάτω είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Γερμανία: Ο μεγαλύτερος ηττημένος
Η Γερμανία, ο κορυφαίος ευρωπαίος εξαγωγέας στο Ιράν, σημείωσε σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ισλαμική Δημοκρατία από τη στιγμή που το JCPOA επικυρώθηκε στη Βιέννη τον Απρίλιο του 2015.
Το 2016, η Γερμανία παρέδωσε αγαθά αξίας 2,57 δισ. ευρώ (3,06 δισ. δολ.) στη χώρα. Το επόμενο έτος, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στα 2,97 δισ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,5% σε ετήσια βάση.
Οι εξαγωγές του Βερολίνου περιλαμβάνουν μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα. Οι εξαγωγές του Ιράν προς τη Γερμανία εν τω μεταξύ ανήλθαν στα 314 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 410 εκατομμύρια ευρώ το 2017.
Ο βιομηχανικός γίγαντας Siemens, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί στο Ιράν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, επέστρεψε τον Μάρτιο του 2016, και σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κατασκευαστής Mercedes-Benz Daimler υπέγραψε συμφωνία το 2016 με δύο ιρανικές εταιρείες για την παραγωγή φορτηγών.
Γαλλία: Ισχυρή παρουσία στο Ιράν
Οι γαλλικές εξαγωγές αυξήθηκαν από 562 εκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 1,5 δισεκατομμύρια το 2017.
Οι γαλλικές εισαγωγές από το Ιράν το 2017 αυξήθηκαν στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ο υψηλότερος αριθμός από το 2008.
Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total προέβη σε μία εταιρική σχέση με την κινεζική εταιρεία conglomerate CNPC, οι οποίοι δεσμεύτηκαν από κοινού να επενδύσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Total έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 100 εκατομμύρια δολάρια στο έργο, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στη συμφωνία.
Η γαλλική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων PSA, η οποία κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς (περίπου 30%) στο Ιράν, ανακοίνωσε το 2017 συμφωνία με την ιρανική εταιρεία οχημάτων DS. Η Renault επίσης πωλεί αυτοκίνητα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Οι εξαγωγές της Ιταλίας αυξάνονται
Οι ιταλικές εξαγωγές προς το Ιράν αυξήθηκαν κατά 30% το 2016 από το προηγούμενο έτος σε πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ. Το περασμένο έτος (2017) οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,5% σε 1,7 δισ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο, η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ιταλικών επενδύσεων στο Ιράν.
Η σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane συμφώνησε να κατασκευάσει δύο σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στη χώρα. Επίσης και η Fincantieri έχει προβεί σε πολλές συμφωνίες με το Ιράν μετά την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Μεγάλη Βρετανία: Πολύ χαρούμενη για το τίποτα
Ενώ η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσβάλει την πυρηνική συμφωνία, ωστόσο λίγες μεγάλες βρετανικές εταιρείες λειτουργούν πράγματι στο Ιράν.
Ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας BP, κατά το παρελθόν είχε κάποιες δραστηριότητες στη συγκεκριμένη χώρα, πλέον επί του παρόντος δεν έχει καμία στο Ιράν.
Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Royal Dutch Shell, το 2016, υπέγραψε συμβάσεις για να διερευνήσει τη δυνατότητα επένδυσης στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Ιράν, όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Allie Renison, οι βρετανικές εταιρείες έχουν ωστόσο σημαντικές συμβάσεις στον κλάδο των υποδομών, της ηλιακής ενέργειας και της υγειονομικής περίθαλψης με το Ιράν.