ΑρχικήΟχήματαΠως αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την ηλεκτρική πραγματικότητα;

Πως αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την ηλεκτρική πραγματικότητα;

Πως αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την ηλεκτρική πραγματικότητα;

Οι ευρωπαίοι διευθυντές των αυτοκινητοβιομηχανιών ετοιμάζονται πυρετωδώς για το φεστιβάλ αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά ποιο θα είναι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης μαζικών οχημάτων, το κέρδος και ποιες θα είναι οι συνέπειες των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν από την αυτοματοποίηση των βιομηχανιών, επίσης το μυαλό τους επικεντρώνεται στις κυβερνητικές υποσχέσεις που έδωσαν για τη μελλοντική διακοπή των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων κινητήρων.

Καθώς η τελευταία ανακοίνωση της Κίνας έδωσε ώθηση για την μηχανοκίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων, οι Daimler, Volkswagen και PSA Group δημοσιοποίησαν τα ηλεκτρικά τους προγράμματα σκοπεύοντας να πράξουν και αυτοί το ίδιο κάποια στιγμή, αλλά το ερώτημα είναι πότε.

Τα σχεδιασμένα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes θα είναι αρχικά μόλις το μισό της αποδοτικότητας έναντι των συμβατικών οχημάτων, και θα κοστίζουν πάρα πολύ ακριβότερα προειδοποίησε η Daimler – αναγκάζοντας την ομάδα της να βρει τρόπους εξοικονόμησης του κοστολογίου μέσω εξωτερικής ανάθεσης των περισσότερων κατασκευαστικών στοιχείων, γεγονός που μπορεί με τη σειρά της να απειλήσει τις γερμανικές θέσεις εργασίας.

“Η εσωτερική παραγωγή των εργοστάσιων μας είναι παντελώς αδιάφορη και άσχετη με τον καταναλωτή, και δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε εσωτερικά θέματα που αφορούν εμάς”, δήλωσε ο Dieter Zetsche, διευθυντής της Daimler, σε δημοσιογράφους και επενδυτές την παραμονή της έκθεσης της Φρανκφούρτης, μιλώντας στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, στην οποία οι θέσεις εργασίας των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί.

Η Volkswagen, από την πλευρά της, δήλωσε ότι επιδιώκει τη σύναψη νέων συμβάσεων παγκόσμιου προμηθευτή για την προμήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (60 δισεκατομμυρίων δολαρίων) περιεχομένου ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών μπαταριών, τα οποία δεν έχουν καταστεί ακόμη ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.

“Μια εταιρεία όπως η Volkswagen πρέπει να ηγηθεί, και να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εκτελεστικών εξουσιών της Volkswagen, ο Matthias Mueller σε δημοσιογράφους.

Οι εκπομπές ντίζελ της VW μετά την εξαπάτηση εκτέθηκαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προκαλώντας παγκόσμια οργή, και είχε σαν αποτέλεσμα οι νομοθέτες των περισσότερων χωρών να απαγορεύσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια το ντίζελ και τελικά όλους τους κινητήρες, αφού πλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ανάξιοι εμπιστοσύνης και πάρθηκαν αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Οι μετοχές της Tesla Inc σημείωσαν άνοδο σχεδόν 6% τη Δευτέρα, όταν ένας Κινέζος υπουργός ανέφερε μέσω επίσημης ανακοίνωσης ότι πρόκειται το Πεκίνο να απαγορεύσει τα αυτοκίνητα με πετρελαιοκίνητους και βενζινοκίνητους κινητήρες. Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν υποσχεθεί την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2040.

Ωστόσο, η PSA, κατασκευαστής της Peugeots και της Citroens, δήλωσε ότι ανησυχεί για τους κινδύνους εάν οι καταναλωτές δεν ασπαστούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και κατά συνέπεια θα προκληθεί τεράστιο χάος στην παγκόσμια αγορά, αφού που θα μείνουν απούλητα τόσα αμάξια.
“Εάν εάν δεν τύχει θερμής υποδοχής το πρόγραμμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τότε όλοι – η βιομηχανία, οι εργαζόμενοι και οι πολιτικοί – θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής της PSA Carlos Tavares σε μια συνέντευξη του.

Η Tesla έχει χαράξει την δική της επιτυχημένη πορεία στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά αυτό το γεγονός δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον κλάδο και η αγορά ακόμη δεν φαίνεται να ανακάμπτει, αφού ετούτος ο τομέας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις που επέφερε το πλήγμα του Dieselgate και για να επιτευχθεί αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις ανακοίνωσαν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας ότι θα καταφέρουν να πουλήσουν εκατομμύρια τέτοια οχήματα στην επόμενη δεκαετία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166