Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νεαρά άτομα ανά την υφήλιο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή τους λόγω της υπερβολικής έντασης της μουσικής που ακούγεται μέσα από τα ακουστικά στα Smartphones, όπως και άλλες συσκευές που παράγουν ήχο, προειδοποίησε o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εχθές (12 Φεβρουαρίου 2018), προτείνοντας μάλιστα στους κατασκευαστές να εφαρμόσουν νέα πρότυπα ασφαλείας στα επίπεδα έντασης της μουσικής στις συσκευές τους.
Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο κόσμος από αυτό το ύπουλο φαινόμενο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών εξέδωσαν ένα μη δεσμευτικό διεθνές πρότυπο για την κατασκευή και τη χρήση συσκευών ήχου, επειδή τα νεαρά άτομα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε επικίνδυνες συνήθειες ακρόασης.
Περίπου τα μισά άτομα ηλικίας μεταξύ 12 και 35 ετών, δηλαδή 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κινδυνεύουν άμεσα να καταστρέψουν την ακοή τους λόγω της «παρατεταμένης και υπερβολικής έκθεσης σε δυνατούς ήχους, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής που ακούν μέσω προσωπικών συσκευών ήχου», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία του Π.Ο.Υ.
Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε: «Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος στον πλανήτη είναι καλά ενημερωμένος πώς πρέπει να προστατεύονται από την δυνατή μουσική, για να μην καταστρέψουν την ακοή τους, εν τούτοις οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούν αυτή τη σημαντική πτυχή του θέματος».
Ο προαναφερόμενος πρόσθεσε: «Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν πως σε περίπτωση που χάσουν την ακοή τους, δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ ξανά στα φυσιολογικά επίπεδα που ήταν πριν».
Επί του παρόντος, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 34 εκατομμυρίων παιδιών, υποφέρουν από την απώλεια ακοής, ένας τεράστιος αριθμός που πρέπει να μας προβληματίζει όλους μας, και να μην παίρνουμε στην πλάκα τέτοια σοβαρά θέματα.
Επιπλέον, ο Π.Ο.Υ δήλωσε πως παραμένει ασαφές πόσοι από αυτούς έχουν βλάψει την ακοή τους μέσω της επικίνδυνης χρήσης συσκευών ήχου.
Επέμεινε, ωστόσο, ότι το νέο πρότυπο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ITU έχει τα εχέγγυα να «διαφυλάξει αυτούς τους νέους καταναλωτές καθώς απολαμβάνουν την αγαπημένη τους μουσική μέσα από τα ακουστικά το smartphone.
Ο Π.Ο.Υ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ενημερώνει ότι η ένταση ήχου άνω των 85 ντεσιμπέλ για οκτώ ώρες ή 100 ντεσιμπέλ για 15 λεπτά, όχι απλά δεν είναι ασφαλής τρόπος ακρόασης, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την προστασία του ανθρώπου.
Οι συσκευές παραγωγής ήχου (όπως για παράδειγμα τα ακουστικά) καλό θα είναι να έχουν ενσωματωμένο κάποιο λογισμικό που να ρυθμίζει αυτόματα την “ακουστική εκπομπής”, δηλαδή να παρακολουθεί τα επίπεδα έντασης, τη διάρκεια έκθεσης του χρήστη στον ήχο και να αξιολογεί τον κίνδυνο των πολλών ντεσιμπέλ κατά την ακρόαση.
Αυτό το σύστημα θα μπορούσε να ειδοποιήσει έναν χρήστη εάν κινδυνεύει και πως είναι άμεσα υποχρεωμένος να χαμηλώσει την ένταση για το δικό του καλό.
Ο Π.Ο.Υ απευθύνει επίσης έκκληση στους κηδεμόνες να προβαίνουν πάντα σε υπεύθυνο γονικό έλεγχο στα παιδιά τους όταν ακούν μουσική, για την αποφυγή επικίνδυνης χρήσης.
Ενώ ορισμένα smartphones και άλλες συσκευές ήχου ήδη ενσωματωμένα ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει αυτά τα πρότυπα να χρησιμοποιούνται σε όλες τις συσκευές, και όχι μεμονωμένα σε κάποια μοντέλα ή μάρκες.
«Για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα του πράγματος αναφορικά με την υπερβολική ένταση του ήχου στα ακουστικά και τα ηχεία είναι σαν να οδηγείτε σε αυτοκινητόδρομο, αλλά χωρίς ταχύμετρο στο αυτοκίνητό σας ή χωρίς να τηρείται όριο ταχύτητας», δήλωσε ο Shelly Chadha εκ μέρους του Π.Ο.Υ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Ο Shelly Chadha τόνισε πως: «Αυτό που προτείνουμε ως ιδανική λύση για τα smartphones είναι να διατίθενται με αυτόματο σύστημα μέτρησης του ήχου που να εξηγεί και να ενημερώνει το χρήστη εάν υπερβαίνει το ασφαλές όριο των ντεσιμπέλ».