ΑρχικήΑπόψειςΌχι στην αγορά smartphone ή συσκευών από Κίνα, στηρίζουμε Ελλάδα

Όχι στην αγορά smartphone ή συσκευών από Κίνα, στηρίζουμε Ελλάδα

Όλοι παραπονιούνται σε αυτή τη χώρα πως δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει η οικονομία μας όλων εκείνων των κυβερνήσεων που εξουσίαζαν αυτόν τον τόπο κατά το παρελθόν και το παρόν, και δεν εξαιρούμε κανένα κανένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε, ωστόσο σκοπός δεν είναι να σταθούμε στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά να κατανοήσουμε πως όλοι μας ευθυνόμαστε, άλλος λίγο, άλλος πολύ, γιατί σαν πολίτες δεν στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία και ψωνίζουμε από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Κίνα.

Βέβαια για να είμαι αντικειμενικός στα λεγόμενα μου, εννοείται πως δεν μας φταίνε σε τίποτα οι Κινέζοι ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που προσπαθεί να αναπτύξει το εμπόριο της, κάτι που φυσικά είναι απολύτως αποδεκτό σε μία ελεύθερη οικονομία, και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση περί αυτού. Εν τούτοις ο καθένας καθένας από εμάς, σαν μονάδα, αγοράζοντας από τα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα (αγγλικά: e-shop) θα δώσουμε μία νέα πνοή στην τοπική οικονομία και κατά συνέπεια θα γεννηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας, που ίσως να δουλέψει ο αδερφός σου, ο φίλος σου, η μητέρα σου ή κάποιος συγγενής σου.

Επομένως λέμε όχι στην αγορά smartphone ή συσκευών από Κίνα, και στηρίζουμε Ελλάδα, και μάλιστα σας το λέει ένας άνθρωπος που ίσως να βγει χαμένος από όλη αυτήν την υπόθεση, γιατί μπορεί να χάσει διαφημίσεις από τις Κινεζικές εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν σε Ελληνικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Texnologia.Net που είναι η μοναδική πηγή εσόδων του και δεν έχει από πίσω επενδυτές να το σιγοντάρουν.

Είναι φθηνά τα smartphone από Κινεζικά e-shop

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως η αγορά Smartphone και κατ’ επέκταση ηλεκτρονικών συσκευών από το Κινεζομάγαζα είναι τουλάχιστον 30% με 40% φθηνότερα από την εγχώρια αγορά, και προφανώς έτσι δίνεται μεγάλο κίνητρο στον Έλληνα καταναλωτή να στραφεί σε αυτήν την οικονομική λύση που αναμφισβήτητα θα μπορούσε να να του αποφέρει εξοικονόμηση μερικών χιλιάδων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο εάν επιλεγεί αποκλειστικά και μόνο, αυτή την οδό.

Φυσικά, εύλογα οι περισσότεροι από εσάς θα αναφέρεται το επιχείρημα πως κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα, πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα που η χώρα μας μαστίζεται από μία ακραία οικονομική κρίση που δεν έχει προηγούμενο, οπότε εξοικονομώντας λεφτά, σίγουρα θα μπορέσετε να κλείσετε κάποια άλλη τρύπα, αφού τα χρέη τρέχουν και οι λογαριασμοί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, διότι θα σας κόψουν το ρεύμα και ούτω καθεξής.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το χρήμα είναι πάνω από όλα σε μία κοινωνία διεφθαρμένη που το μόνο που τη νοιάζει είναι να περνάει καλά, και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν, δηλαδή μία γνωστή τακτική που εφαρμόζεται εις τον αιώνα των αιώνων στην πατρίδα μας, και σας διαβεβαιώ πως δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί ετούτη η νοοτροπία, όσο τα πράγματα χειροτερεύουν από Οικονομικής άποψης στην Ελλάδα.

Αξίζει να δώσουμε ευκαιρία στην Ελληνική αγορά;

Όπως προανέφερα στην παραπάνω ενότητα, ψωνίζοντας ο καθένας από εμάς ένα Smartphone από Ελληνικό ψηφιακό κατάστημα είναι λογικό πώς θα κινηθεί το χρήμα και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, έπειτα εκτιμάται πως θα ανέβει κατακόρυφα η εγχώρια αγοραστική δύναμη, οι φόροι θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συναλλαγές των αγορών και από την άλλη πλευρά θα μειωθούν οι φόροι στα νοικοκυριά, μετά θα εκτοξευτεί στα ουράνια το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), με τελικό αποτέλεσμα να βγούμε όλοι κερδισμένοι από αυτήν την περίσταση, αφού θα είναι μια κατάσταση τύπου Win – Win.

Οι σημαντικότεροι οικονομικοί αναλυτές του πλανήτη που ασχολούνται ενεργά με την Ελληνική κρίση, λένε περίπου τα ίδια πράγματα, επιπρόσθετα σημειώνουν πως θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο της χώρας και σίγουρα θα ελαχιστοποιηθούν οι άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια, διότι πολλοί εξ αυτών θα βρουν κάποια δουλειά και δεν θα εξαρτώνται από τα αποφάγια των συνανθρώπων τους. Νομίζω πως δεν αξίζουμε τέτοια τύχη ως Έλληνες, επειδή ως χώρα προσφέραμε πολλά στο δυτικό πολιτισμό και θεωρώ πως πρέπει να μας ευγνωμονούν αιώνια όλες οι ανεπτυγμένες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, εμείς οι νεοέλληνες θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε με την παλιά κακιά νοοτροπία που μας έφερε ως εδώ. Και μετά κατηγορούμε τους βορειοευρωπαίους γιατί μας δίνουν δανεικά και εμείς τα δεχόμαστε, λες και μας υιοθέτησαν και έχουν την υποχρέωση να μας τρέφουν εφόρου ζωής, γιατί διαφορετικά αν δεν το πράξουν, τότε θα τους μαλώσουμε και θα παρεξηγηθούμε μαζί τους, όπως λέει ένας παλιός καλός μου φίλος.

Επί της ευκαιρίας παρακάτω θα σας αναλύσω ορισμένα Κινεζικά e-shop που όντως κάνουν αξιόλογη δουλειά και ψωνίζει αρκετός κόσμος από όλη τη γη.

Gearbest

Την τελευταία πενταετία, αναμφισβήτητα το Gearbest κατάφερε να πείσει αρκετούς καταναλωτές από όλη την υφήλιο να ψωνίσουν από το διαδικτυακό του μαγαζί, φυσικά με το δέλεαρ της πολύ χαμηλής τιμής σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά προϊόντα, στα διάφορα πρωτότυπα gadgets, και γενικά στην πληθώρα συσκευών που διαθέτει, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχει εκεί μέσα πολύ σαβούρα που αντικειμενικά και αμερόληπτα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι πεταμένα λεφτά, φυσικά όχι όλα.

Ως εταιρία, το Gearbest προβαίνει συχνά πυκνά σε διάφορες προωθητικές ενέργειες για να αυξήσει τις πωλήσεις του, κάτι που φυσικά είναι απολύτως υγιές ως επιχειρηματική ενέργεια. Είναι κοινό μυστικό πως στέλνει συνεχώς στους youtubers που έχουν δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές δωρεάν δέματα γεμάτο με καλούδια, όπως ηλεκτρονικές συσκευές ούτως ώστε να τα παρουσιάσουν στο φιλοθεάμον κοινό με απώτερο σκοπό να προτρέψουν τους οπαδούς τους να αγοράσουν από το Gearbest μέσα από παραπομπή που καταγράφεται από το affiliate link που δίνεται στο κάθε youtuber ξεχωριστά.

Μπορώ να σας πω με σιγουριά πως το Gearbest έχει μία από τις καλύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών πού ακόμη και οι αιώνιοι εχθροί του μπορούν να του το αναγνωρίσουν, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με το Amazon, το eBay και άλλες γνωστές πλατφόρμες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παίρνουν τα λεφτά του κοσμάκη. Αλλά για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, πως το Amazon έχει πάνω ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως όπου οι περισσότεροι εξ αυτών αγοράζουν και είναι λογικό να μην μπορεί να τους εξυπηρετήσει όλους, όπως συμβαίνει με τις μικρές επιχειρήσεις.

Banggood

Αν και το Banggood κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να αναρριχηθεί στην κορυφή των σημαντικότερων διαδικτυακών καταστημάτων παγκοσμίως, δυστυχώς θα είναι πάντα η σκιά του Gearbest και του AliExpress. Πάντως, επρόκειτο για μία παλιά εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 και έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, επίσης ως δεύτερη έδρα έχει την Λευκωσία της Κύπρου για να μπορεί να δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που φυσικά θεωρείται παπαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα Κινέζικα e-shop που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κινεζομαγαζα μέχρι την περσινή χρονιά φοροδιέφευγαν ασυστόλως και η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε όλες αυτές τις εταιρείες να ανοίξουν κεντρικά γραφεία στην Ευρώπη για να ασκούν νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κατ’ επέκταση να αποφεύγονται οι απαράδεκτες πρακτικές φοροδιαφυγής του παρελθόντος που στην ουσία έκαναν κακό στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που τηρούσαν με απόλυτη ευλάβεια τους νόμους και τους κανονισμούς. Άλλωστε εάν συνεχιζόταν αυτό το τροπάριο θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, όπως το eBay.

Το Banggood ισχυρίζεται πως έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που ξεπερνούν τα 200.000 και έχει σκοπό στο απώτερο μέλλον να τα διπλασιάσει ή ακόμα και να τα τριπλασιάσει εφόσον όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίων, πραγματοποιώντας τελικά τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για να καταστεί μια μεγάλη υπερδύναμη στην παγκόσμια αγορά. Αν και με το ρυθμό που οδεύει ίσως να επιτευχθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Φυσικά χρειάζεται πολύ δουλειά και αρκετά χρήματα να επενδυθούν σε αυτή την προσπάθεια, διότι και οι ανταγωνιστές καταβάλλουν αντίστοιχη προσπάθεια.

AliExpress

Το AliExpress είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης προϊόντων όπου ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητες του το 2010, με έδρα την Κίνα, και ουσιαστικά είναι θυγατρική εταιρεία του Alibaba (Alibaba Group Holding Limited) μία από τις παλαιότερες εταιρείες του διαδικτύου που ιδρύθηκε το 1999 και στην παρούσα φάση θεωρείται πραγματικά Κολοσσός με εξωπραγματικά κέρδη.

Σε γενικές γραμμές, το AliExpress χαρακτηρίζεται ως το πιο δυνατό ηλεκτρονικό κατάστημα σε σχέση με τα προαναφερόμενα, προφανώς γιατί έχει την οικονομική στήριξη του Alibaba, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη κι αν δεν πάνε καλά οι πωλήσεις, όπως έχουν προβλεφθεί, έχει την ευχέρεια να αντέξει τεράστια οικονομική ζημιά εν αντιθέσει με τους ανταγωνιστές του, που δεν έχουν τόσο γέρους επενδυτές.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το AliExpress δεν πουλάει προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές, τουναντίον, το πράττουν οι κινεζικές επιχειρήσεις ή οι μεμονωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, και τυπικά λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, οι πωλήσεις της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς αγορές και σχεδόν ελάχιστα εώς καθόλου στην Κίνα.

Δωρεάν έξοδα αποστολής από την Κίνα

Ίσως σε ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των Κινεζικών e-shop είναι πως προσφέρουν συνήθως για τις περισσότερες αγορές δωρεάν έξοδα αποστολής που αδιαμφισβήτητα από μόνη της ετούτη η ιδιαιτερότητα μπορεί να παρακινήσει μαζικά το καταναλωτικό κοινό να στραφεί προς αυτήν την εναλλακτική λύση, εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα Ελληνικά καταστήματα που χρεώνουν έστω κάποια μικρή χρέωση για να στείλουν το δέμα στον τελικό καταναλωτη.

Παρεμπιπτόντως, όμως τα κινεζομάγαζα έχουν στήσει μία ολόκληρη πλεκτάνη για να μην πέφτουν στην αντίληψη των τελωνειακών αρχών τα δέματα που αποστέλλονται στον τελικό παραλήπτη για να μην καταβάλει ο καταναλωτής το απαιτούμενο τέλος εκτελωνισμού, και πρακτικά αυτή η μεθοδολογία μεταφράζεται σε παραπλάνηση των Ελληνικών αρχών, ακόμη κι αν δεν ωφελούνται οι ίδιες οι εταιρείες άμεσα, όμως έτσι, έμμεσα αυξάνονται οι πωλήσεις τους, όσο οι τελωνειακοί υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν όλα τα δέματα, άλλωστε δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί τόσο μεγάλη ποσότητα και απλά γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Για να καταλάβετε επακριβώς πώς λειτουργεί το πράγμα, τα περισσότερα Κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα διαθέτουν μεν Ευρωπαϊκές αποθήκες, αλλά με ελάχιστο απόθεμα προϊόντων, προφανώς γιατί η μεταφορά τους σε αυτές τις αποθήκες από την Ασία σημαίνει επιπλέον έξοδα για τις εταιρείες, έτσι σκαρφίστηκαν διαφορές ύπουλες μεθόδους που εξηγούν στον καταναλωτή στην περιγραφή του προϊόντος ή σε κάποια ειδική σελίδα, πριν καν αγοράσει τη συσκευή με ποιο τρόπο θα αποφύγει τον εκτελωνισμό η παραγγελία του. Εξάλλου αγαπητοί μου φίλοι, όπως βλέπετε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και στο βωμό του χρήματος ποτέ δεν μπαίνει το συμφέρον της πατρίδας, αλλά μονο η τσέπη μας.

Εν τούτοις, η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει πιο αποτελεσματικούς θεσμούς, έχει επίγνωση του θέματος, αλλά επειδή το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι ανεξέλεγκτο, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να σταματήσει η όλη παρατυπία. Όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις ορισμένων εμπειρογνωμόνων αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει αυτές τις αδικες τακτικές για να μην καταστραφεί το Ευρωπαϊκό εμπόριο.

Οπότε αν εξαλειφθούν αυτές οι δόλιες τακτικές, ενδέχεται τα κινεζομάγαζα να γνωρίσουν κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων τους, και να ανακάμψουν οι τοπικές επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με αθέμιτους τρόπους ανταγωνισμού.

Τα κινεζομαγαζα δεν συνεισφέρουν στην Ελληνική οικονομία

Όσοι από σας εξακολουθείτε να επιμένετε στην αγορά συσκευών από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεις προϊόντων από την Κίνα, οφείλετε να έχετε κατά νου πώς αυτές οι εταιρείες δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στη χώρα μας, και μάλλον δεν έχουν σκοπό να το πράξουν ούτε και στο μέλλον, ιδίως στην Ελλάδα που η φορολόγηση είναι πραγματικά το κυριότερο αποτρεπτικό στοιχείο για όλους τους επιχειρηματίες που θέλουν να καταστούν κερδοφόροι.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για παρανομία, διότι όλες πλέον έχουν νόμιμα έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανέντιμο να τους προσάψουμε την οποιαδήποτε κατηγορία, αφού συμμορφώνονται με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και εξασκούν την δραστηριότητα τους όπως οποιοδήποτε άλλη επιχειρηματική οντότητα στα πλαίσια του νόμου.

Αλλά το ζήτημα είναι καθαρά ηθικό, οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που κρατούν όρθια την τοπική οικονομία για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα στα παραπάνω κεφάλαια, οπότε εάν κλείσουν, είναι λογικό και επόμενο πως θα παραλύσει το εγχώριο εμπόριο, και θα μετακυλιστεί η υπερφορολόγηση εξ ολοκλήρου πάνω στα αδύναμα νοικοκυριά της Ελλάδος, και ίσως μια μέρα για να εργαστούμε θα πηγαίνουμε στη Βουλγαρία, την Αλβανία και τα Σκόπια, αφού δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο εδώ.

Επιπρόσθετα, μία άλλη σημαντική πτυχή του θέματος είναι πως οφείλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία οικονομία που δεν θα είναι τουλάχιστον εντελώς κατεστραμμένη για να μην αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166