ΑρχικήHow toΠροβλήματα με τη σύνδεση στο ίντερνετ, επίλυση, οδηγίες

Προβλήματα με τη σύνδεση στο ίντερνετ, επίλυση, οδηγίες

Οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι σίγουροι τι πρέπει να κάνουν αν η σύνδεσή τους στο ίντερνετ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Για αυτό σάς εξηγούμε τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρυζωνικές συνδέσεις και σας προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν.

Για να κατανοήσετε πολλά από τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε πως ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα πίσω από τη σκηνή. Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν είναι πάντα εύκολο να επιλύσετε όλα τα προβλήματα μόνοι σας και είναι πολύ πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να χρειαστεί να καλέσετε στην τηλεφωνική υποστήριξη του παροχέα σας (ISP). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε όταν τηλεφωνήσετε στο service για να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Οι πρώτες βοήθειες

Πριν ξεκινήσουμε, θα εξηγήσουμε τι θα πρέπει να δοκιμάσετε όταν έχετε προβλήματα αποσύνδεσης με το broadband router ή το modem σας. Κλείστε τον υπολογιστή και το router και αφαιρέστε το καλώδιο της τροφοδοσίας από το δεύτερο. Περιμένετε 10 δευτερόλεπτα, συνδέστε και πάλι την τροφοδοσία και ανοίξτε το router. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και ανοίξτε και τον υπολογιστή. Είναι πιθανό το πρόβλημά σας να έχει λυθεί.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά ο δημοφιλέστερος στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα το ADSL. Μέχρι πρόσφατα, όλοι οι providers χρησιμοποιούσαν το δίκτυο του ΟΤΕ για να προσφέρουν μέσω αυτού τις υπηρεσίες τους, αλλά η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει, καθώς πολλοί από αυτούς διαθέτουν πλέον δικό τους ιδιόκτητο δίκτυο. Για να είμαστε ακριβείς, τα ιδιόκτητα δίκτυα των εναλλακτικών παροχέων βασίζονται ακόμα σε κάποιο βαθμό στη δικτύωση του ΟΤΕ, αλλά αυτό δεν θα μας απασχολήσει εδώ.

Modem και Router

Αν έχετε ήδη μπερδευτεί με τη διαφορά αλλά και τη χρήση αυτών των δύο συσκευών, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Προς το παρόν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να συνδεθείτε σήμερα στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα modem και ένα router ή εναλλακτικά μια συσκευή που να ενσωματώνει και τις δύο αυτές λειτουργίες.

Οι περισσότεροι providers προσφέρουν δωρεάν μια συσκευή modem/router με τη συνδρομή σε κάποια υπηρεσία τους, αλλά μπορείτε πάντα να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε τη δικιά σας. Για οικονομία χώρου, από εδώ και στο εξής θα αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη συσκευή με τον όρο router, αλλά θα εννοούμε ότι ενσωματώνεται σε αυτήν και modem.

Η απλούστερη περίπτωση είναι να συνδέσετε κατευθείαν το router σας σε έναν υπολογιστή με καλώδιο. Η λειτουργία του modem είναι να μεταφράζει οτιδήποτε περάσει από την τηλεφωνική γραμμή σας σε δεδομένα που μπορούν να διαβαστούν από τον υπολογιστή. Αν έχετε επιλογή για τον τρόπο που θα συνδέσετε το router στο PC (USB ή Ethernet), επιλέξτε το δεύτερο. Είναι γενικά πιο αξιόπιστο, δεν επιβαρύνει τον υπολογιστή και δεν απαιτεί τον διαμοιρασμό του εύρους ζώνης του καναλιού USB με άλλες συσκευές.

Η λειτουργία του router είναι να κατευθύνει τα πακέτα δεδομένων που καταφθάνουν στον υπολογιστή σας από το εξωτερικό δίκτυο (Internet) σε έναν αριθμό διαφορετικών συσκευών στο εσωτερικό δίκτυο (LAN). Αν, για παράδειγμα, έχετε περισσότερα από ένα PCs συνδεδεμένα στο router σας, η συσκευή θα κατευθύνει τα πακέτα των δεδομένων σας στο PC που έχετε εσείς επιλέξει.

Όταν το router σας ξεκινήσει να επικοινωνεί με τον ISP ο οποίος σας παρέχει το Internet, ο τελευταίος θα αναθέσει στον υπολογιστή σας μια διεύθυνση IP, χρησιμοποιώντας μια λειτουργία του router που ονομάζεται DHCP. Η συγκεκριμένη διεύθυνση IP είναι μοναδική και χαρακτηρίζει τον υπολογιστή σας στο Διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύνολο από τέσσερα νούμερα που χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες (π.χ. 73.123.78.156) και αποτελεί τη διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να “απευθυνθούν” οι άλλοι υπολογιστές του διαδικτύου για να επικοινωνήσουν με τον δικό σας.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο και να χρησιμοποιείτε λογισμικό ασφαλείας στο PC σας (antivirus και firewall), αλλιώς ο υπολογιστής σας είναι εκτεθειμένος στον έξω κόσμο του ίντερνετ. Πολλά σύγχρονα router ενσωματώνουν hardware firewall που μπορείτε να ρυθμίσετε μέσα από το μενού της συσκευής.

Για να κάνετε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο router σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία (κυρίως για τα USB routers) είτε απλά να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση IP του router σε ένα Internet browser (για τα ethernet routers). Η διεύθυνση IP του router δεν έχει καμία σχέση με αυτή που δίνει ο ISP στον υπολογιστή σας κατά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και αναφέρεται πάντα στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής.

Σημειώνουμε, παρόλα αυτά, εκ των προτέρων πως η ρύθμιση ενός router είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία -το κάθε router χρησιμοποιεί το δικό του περιβάλλον εργασίας και τη δική του ορολογία- και για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να ζητήσετε τη βοήθεια της τεχνικής υποστήριξης του παροχέα σας.

Ταχύτητα

Ο προφανής τρόπος για να δείτε πόσο γρήγορη είναι η broadband σύνδεση σας, είναι να δείτε τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο παροχέας σας. Τα νούμερα αυτά όμως είναι θεωρητικά και πολύ δύσκολα θα τα “πετύχετε” στην πραγματικότητα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως εξαιτίας φυσικών φαινομένων.

Η απόσταση π.χ. του router σας από το τοπικό κέντρο πρόσβασης του ADSL (DSLAM), αλλά και ο “θόρυβος” της γραμμής που προκαλείται κυρίως από πεπαλαιωμένες καλωδιώσεις, είναι σημαντικοί παράγοντες της απόδοσης. Γενικά, η πραγματική ταχύτητα θα είναι σχεδόν πάντα μικρότερη της θεωρητικής. Για να ελέγξετε την ταχύτητα, μεταβείτε στο www.thinkbroadband.com/speedtest.html. Το συγκεκριμένο τεστ θα χρειαστεί δύο με τρία λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Συνδεσμολογίες και ρυθμίσεις

Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές, διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα δικτύου στην οποία συνδέετε κατευθείαν το router. Θα χρειαστείτε ένα καλώδιο τύπου Ethernet (γνωστό και ως CAT5). Μην το μπερδέψετε με το crossover, το οποίο χρησιμοποιείται για να συνδέσετε κατευθείαν δύο PCs μέσω των καρτών δικτύου τους. Οι δύο τύποι καλωδίων μοιάζουν πολύ. Είναι πιθανό το καλώδιο να περιλαμβάνεται στη συσκευασία του router.

Ρίξτε μια ματιά στα εγχειρίδια του router. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες θύρες και τα κατάλληλα καλώδια. Παράλληλα, θα χρειαστεί να συνδέσετε το router σας στην τηλεφωνική γραμμή με ένα κοινό καλώδιο τηλεφώνου. Από τη στιγμή που οι συνδέσεις είναι σωστές, θα εισέλθετε στο περιβάλλον εργασίας του router, θα εισάγετε username και password, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που δίνει ο παροχέας.

Επειδή το περιβάλλον εργασίας κάθε router είναι διαφορετικό, δεν είναι εύκολο να δώσουμε ακριβείς οδηγίες για την συμπλήρωση αυτών των πεδίων. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής και την τηλεφωνική υποστήριξη του παροχέα σας.

Επίλυση προβλημάτων

Αν έχετε κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο router σας, λογικά θα συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν κάποιες συμβουλές “πρώτης βοήθειας” που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δείτε πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Ελέγξτε κατ’ αρχήν όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια για να δείτε αν είναι σωστά τοποθετημένα. Παρατηρήστε τα λαμπάκια που βρίσκονται επάνω στο router.

Πρέπει να υπάρχει ένα που να δηλώνει ότι η συσκευή είναι αναμμένη, ένα δεύτερο για την γραμμή ADSL και ένα τρίτο για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το λαμπάκι της γραμμής δηλώνει ότι το router έχει αντιληφθεί σωστά ότι συνδέεστε μέσω ADSL – αν είναι σβηστό, τότε μάλλον έχει πρόβλημα η γραμμή σας.

Το λαμπάκι της πρόσβασης στο ίντερνετ έχει περισσότερη σχέση με τις ρυθμίσεις του router σας. Αν είναι σβηστό, πιθανότατα έχετε εισαγάγει λάθος κωδικό ή δεν είναι σωστά ρυθμισμένο το router.

Ελέγξτε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας. Στα Windows 10, από το μενού της Έναρξης, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε Συνδέσεις δικτύου και κάντε διπλό κλικ στο Τοπική σύνδεση. Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί και από την καρτέλα Υποστήριξη μπορείτε να δείτε το IP του υπολογιστή σας (Start > Control Panel > Network Connections > Local Area Connection > Support).

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο της τοπικής σύνδεσης για να δείτε το IP σας κάτω και αριστερά στο task pane. Η IP που θα δείτε, είναι η εσωτερική διεύθυνση IP του υπολογιστή σας και όχι αυτή που σας δίνει ο παροχέας σας. Η δεύτερη εξωτερική διεύθυνση IP, θα ληφθεί από το PC μόνο όταν έχετε καταφέρει να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα που εμφανίζονται εξαιτίας της εσωτερικής IP. Για να είναι όλα σωστά, ο υπολογιστής σας θα πρέπει να έχει ήδη λάβει μια εσωτερική διεύθυνση IP από το DHCP του router, η οποία θα είναι της μορφής 192.168.x.x ή 10.x.x.x. Αν η διεύθυνση είναι της μορφής 169.254.x.x τότε αυτή θα έχει ανατεθεί αυθαίρετα από τα Windows, καθώς δεν ήταν δυνατή η ανάθεσή της μέσω της λειτουργία DHCP. Αν η διεύθυνση είναι 0.0.0.0, τότε το δίκτυο Ethernet δεν λειτουργεί, η λειτουργία DHCP είναι ενεργοποιημένη ή συμβαίνουν και τα δύο.

Αν η εσωτερική διεύθυνση IP δεν ταυτίζεται με μία από τις μορφές της πρώτης περίπτωσης, “αναγκάστε” τον υπολογιστή να λάβει μια καινούρια διεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει με Επανεκκίνηση, αν και υπάρχει πιο σύντομος τρόπος. Μεταβείτε στο Εκτέλεση μέσα από το μενού Έναρξη (Start > Run) και πληκτρολογήστε ipconfig /renew. Αυτή η εντολή θα προσπαθήσει να “αντλήσει” μια καινούρια εσωτερική IP για το PC από τον DHCP server του router ή κατευθείαν από τον παροχέα σας.

Αν η εσωτερική διεύθυνση του υπολογιστή σας είναι σωστή (έχει μορφή 192.168.x.x ή 10.x.x.x), τότε το πρόβλημα υπάρχει περίπτωση να εστιάζεται στην επικοινωνία του router με τον ISP. Ακόμα και αν δεν έχετε ίντερνετ μπορείτε να μπείτε στο περιβάλλον εργασίας του router και να αλλάξετε κάποιες πιθανόν λανθασμένες ρυθμίσεις που σας αποτρέπουν από τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Επιμείνετε

Ακόμα και αν όλα μοιάζουν χαμένα, μην απογοητεύεστε. Οι ιδιοτροπίες που παρουσιάζουν οι broadband συνδέσεις είναι συχνό φαινόμενο. Ο ISP σας μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, με ένα απλό τηλέφωνο στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του.

Μια επίσης καλή λύση είναι να ψάξετε στο site του, όπου συνήθως επιλύονται πολλά συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι χρήστες, αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κάνετε από κάποιον άλλο υπολογιστή που διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο ή από κάποιο Internet cafe.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166