Web extensions για ένα λειτουργικό internet browser

Web extensions για ένα λειτουργικό internet browser

Οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε στο Διαδίκτυο, μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα στοιχεία από απλό κείμενο και γραφικά. Στα παρακάτω βήματα που ακολουθούν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να βλέπετε βίντεο, προγράμματα, αλλά και παιχνίδια μέσα από τον Internet browser σας.

Πολλά από τα καλαίσθητα και εντυπωσιακά sites που πολλές φορές θαυμάζουμε κατά τις περιηγήσεις μας στο Διαδίκτυο, οφείλουν την ύπαρξή τους στην εκμετάλλευση συγκεκριμένων τεχνολογιών που μπορούν να τρέξουν οι Internet browsers. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι ουσιαστικά προγράμματα που εγκαθίστανται στα Windows και ενσωματώνονται στους Internet browsers για να τους προσδώσουν πρόσθετες ιδιότητες (ονομάζονται επεκτάσεις – extensions).

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε τέσσερις από αυτές τις δημοφιλείς τεχνολογίες, ενώ θα επιστήσουμε την προσοχή σας και πάλι στο θέμα της ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από λανθασμένη χρήση τους.

Το κουαρτέτο του Web

Καθώς το Internet ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα μέσα του 1990, οι κατασκευαστές ιστοσελίδων θέλησαν να δημιουργήσουν περισσότερο διαδραστικές σελίδες. Για να το καταφέρουν αυτό, δημιούργησαν μια σειρά από εφαρμογές που ενσωματώνονται στους Internet browsers και τους προσδίδουν την απαιτούμενη αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι τα Flash, ActiveX, Java και η Javascript.

Ορισμένες λειτουργίες σε διάφορες διαδικτυακές τοποθεσίες απαιτούν Flash για να λειτουργήσουν, και σε περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο αυτό το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, θα έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να μην απολαύσετε κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία που προσφέρει το οποιοδήποτε site. Αλλά μην στεναχωριέστε μπορείτε να το κατεβάσετε από τη διεύθυνση https://www.adobe.com/products/flashplayer.html. Το Flash, μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες όσον αφορά το σερφάρισμα σε ιστοσελίδες, σε ένα αρχείο τύπου LSO. Οι πληροφορίες είναι αντίστοιχες με αυτές που αποθηκεύονται σε cookies και δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτικότητά σας.

Η εσπεράντο των υπολογιστών

Ένα δεύτερο δημοφιλές web extension είναι και η Java που αποτελεί δημιούργημα της Sun Microsystems. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους δημιουργούς ιστοσελίδων μια γλώσσα προγραμματισμού που θα μπορεί να λειτουργήσει σε όλους τους browsers αλλά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Ένα εικονίδιο με ένα φλιτζάνι καφέ θα εμφανιστεί στο tray των Windows, κάθε φορά που ο Internet browser σας χρησιμοποιεί αυτό το extension. Η Java θα πρέπει να εγκατασταθεί ξεχωριστά στα Windows και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από τη διεύθυνση http://java.com/en/download/index.jsp.

Παρόλη την ομοιότητα στο όνομα, η Javascript δημιουργήθηκε από μια εντελώς διαφορετική εταιρία. Χρησιμοποιείται για να εμφανίσει ειδικά εφέ σε ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα εικόνες που αλλάζουν όταν περάσει από επάνω τους ο κέρσορας του ποντικιού. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Java, υπάρχουν και εδώ αυστηρά όρια σε αυτά που μπορεί να “πειράξει” η Javascript στο PC σας και για τον λόγο αυτό θεωρείται σχετικά ασφαλές web extension.

Το ActiveX είναι μια προσπάθεια της Microsoft να “χτυπήσει” τη Java και πρόκειται για μια τεχνολογία που λειτουργεί μόνο στον Internet Explorer. Στον αντίποδα, ο Internet Explorer είναι συμβατός και με τα τέσσερα extensions που αναφέρουμε σε αυτές τις σελίδες. Επίσης, σε αντίθεση με τη Java και το Javascript, το ActiveX είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το λειτουργικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε αυτό αν χρησιμοποιηθεί με κακό σκοπό.

Για να αποφύγει τα δυσάρεστα η Microsoft, έχει ενσωματώσει στον Internet Explorer μια δικλείδα ασφαλείας. Κάθε ActiveX control που χρησιμοποιείται στα sites, διαθέτει μια ψηφιακή υπογραφή που βεβαιώνει τον χρήστη ότι πρόκειται για αυθεντικό λογισμικό του κατασκευαστή. Πριν την εγκατάσταση κάποιου στοιχείου ασφαλείας ActiveX, ο χρήστης πάντα ερωτάται, ενώ μέσω της ψηφιακής υπογραφής αναγνωρίζεται και αναγράφεται ο κατασκευαστής.

Αν πρόκειται για κάποια μεγάλη και επώνυμη εταιρία -όπως για παράδειγμα τη Microsoft- μπορείτε άφοβα να “τρέξετε” το extension. Αυτή η τεχνική δεν σας εξασφαλίζει ποτέ 100%, αλλά ελαχιστοποιεί τις πιθανότητές σας να πέσετε θύμα εξαπάτησης από κάποιον κακόβουλο hacker.

Web extensions, πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο

Οι πιο δημοφιλείς browsers της αγοράς είναι ο Google Chrome, ο Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge και Opera browser, οι οποίοι σας προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγξετε την χρήση των web extensions, ακόμα και να τα απενεργοποιήσετε εντελώς. Θα πρέπει να θυμάστε, παρόλα αυτά, πως αν τα απενεργοποιήσετε εντελώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα κάποια sites να μην εμφανίζονται σωστά στην οθόνη σας.

Όσον αφορά τον Internet Explorer, μεταβείτε στο Εργαλεία> Επιλογές Internet> Ασφάλεια (Tools> Internet Options> Security). Το πρόγραμμα χωρίζει τα sites που επισκέπτεστε σε αξιόπιστα και ελεγχόμενα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Αξιόπιστες τοποθεσίες (Trusted sites) και στη συνέχεια επιλέξτε το εικονίδιο Τοποθεσίες (Sites). Αμέσως θα εμφανιστεί μία λίστα στην οποία μπορείτε να συμπληρώσετε ένα προς ένα τα sites στα οποία θα επιτρέπετε να τρέχουν οποιαδήποτε web extensions πιθανώς χρησιμοποιούν.

Πληκτρολογήστε κάθε φορά ένα site στο αρχικό πεδίο και κάντε κλικ στη συνέχεια στο Προσθήκη (Add) για να το προσθέστε στη λίστα. Κάνοντας ακριβώς το ίδιο και για τα ελεγχόμενα sites, μπορείτε να δημιουργήσετε μια δεύτερη λίστα με sites στα οποία θα απαγορεύεται η χρήση web extensions.

Περισσότερος έλεγχος

Οι περισσότερο έμπειροι χρήστες μπορούν να παραμετροποιήσουν ακόμα περισσότερο τη χρήση των web extensions, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Προσαρμοσμένο επίπεδο (Custom level) μέσα από το ίδιο παράθυρο. Από το καινούριο παράθυρο που θα ανοίξει, μπορείτε να ρυθμίσετε αναλυτικά τη συμπεριφορά των στοιχείων ελέγχου ActiveX, της Java αλλά και της Javascript. Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο έμπειρους χρήστες.

Οι χρήστες του Firefox, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ActiveX αφού ούτως ή άλλως δεν τρέχει σε αυτόν τον Internet browser. Μπορείτε όμως, παράλληλα, να απενεργοποιήσετε και τη Java αλλά και την Javascript για ακόμα περισσότερη ασφάλεια. Κάντε κλικ στο μενού Εργαλεία> Επιλογές και επιλέξτε την καρτέλα Περιεχόμενο (Tools > Options > Content). Απενεργοποιήστε τις σχετικές επιλογές για τη Java και την Javascript μέσα από αυτό το παράθυρο για να απαγορεύσετε τη χρήση τους. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Internet Explorer, μπορείτε να ρυθμίσετε ακόμα περισσότερα σχετικά με τη Javascript κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Για προχωρημένους (Advanced).

Σημείωση: Οφείλεται όλοι σας να θυμάστε πως για να ευχαριστηθείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου πρέπει συνάμα να έχετε και μία ισχυρή συσκευή που να τρέχει γρήγορα, διαφορετικά θα αντιμετωπίζεται διαρκώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση διεργασιών που εκτελεί το εκάστοτε μηχάνημα που έχετε στην κατοχή σας, πράγμα που σημαίνει ό,τι στο τέλος θα αγανακτήσετε με την κωλυσιεργία και την αργοπορημένη φόρτωση διαφόρων script που έχουν οι ιστοσελίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας