Ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι το σχέδιο ανίχνευσης κατάθλιψης της Google παραβιάζει το απόρρητο

Ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι το σχέδιο ανίχνευσης της κατάθλιψης της Google παραβιάζει το απόρρητο.

Μια ομάδα ψυχιάτρων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο της Google να κατευθύνει τους χρήστες σε ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου της κατάθλιψης όταν αναζητούν τις λέξεις κλινική κατάθλιψη «clinical depressio» στα κινητά τηλέφωνα των ΗΠΑ.

Το Gizmodo.com είπε ότι ο Κολοσσός των μηχανών αναζήτησης παρουσίασε περήφανα την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμά του, το οποίο εμφανίζει αυτόματα στους χρήστες ένα ερωτηματολόγιο για την κατάθλιψη, παρέχοντας υποσυνείδητα στους χρήστες ένα εργαλείο υψηλού κινδύνου που πιθανό να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό ή σε άλλες καταστρεπτικές συμπεριφορές.

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν την κινητή τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν την κρίση ψυχικής υγείας που μαστίζει την πλειοψηφία του κόσμου στον πλανήτη μας, όπου η παροχή συμβουλών και άλλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι δύσκολο να επιτευχθεί και συχνά είναι απαγορευτικά δαπανηρή ακόμη και για τα άτομα με κάλυψη ασφάλισης υγείας.

“Η Apple δημοσίευσε πρόσφατα μια αίτηση για πρόσληψη θέση εργασίας για προγραμματιστές που έχουν υπόβαθρο στην συμβουλευτική ψυχολογία και να μετατρέψει τον φωνητικό βοηθό Siri σε έναν καλύτερο θεραπευτή”, έγραψε ο Kristen V. Brown του Gizmodo. “Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την πρώτη κινητή εφαρμογή για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών – μια εφαρμογή από την Pear Therapeutics που σχεδιάστηκε αρχικά για να συνταγογραφηθεί από έναν γιατρό. Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας «ψηφιακά καθοδηγούμενης θεραπείας», μιας από τις πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στο αναπτυσσόμενο χώρο της «ψηφιακής θεραπευτικής » που ελπίζει να μεταφέρει τις εφαρμογές υγείας πέρα ​​από τις τάσεις της ευεξίας».

Ωστόσο, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Υόρκης Simon Gilbody, δήλωσε ότι Google είναι αναρμόδια να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα για την διάγνωση της ψυχικής υγείας των ασθενών. Το διαγνωστικό ερωτηματολόγιο που παρουσιάζεται στους χρήστες είναι ένα που χρησιμοποιείται συνήθως από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά ο Gilbody λέει ότι οι πιθανότητες ενός “ψευδώς θετικού” αποτελέσματος είναι ένα σοβαρό γεγονός που μπορεί τελικά να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό.

“Η πρωτοβουλία της Google έχει αναφερθεί θετικά και χωρίς κριτική, παρά την παράκαμψη των συνήθων ελέγχων και ισορροπιών που υπάρχουν για το σωστό λόγο. Είναι απίθανο ότι η πρωτοβουλία τους θα βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει βλάβη », ανέφερε η εφημερίδα.

Ο John Grohol, διευθυντής του δικτυακού τόπου PsychCentral, δήλωσε ότι το σχέδιο της Google παρουσιάζει αρκετά σοβαρά προβλήματα, το ιποίο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή εάν δεύτερο άτομο έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του ασθενή και ψάξει το ιστορικό στο πρόγραμμα περιήγησης του Google Chrome θα είναι σε θέση να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έψαξε ο ενδιαφερόμενος.

“Η Google είναι μια εταιρεία τεχνολογίας και μάρκετινγκ που συλλέγει τα δεδομένα των ανθρώπων”, δήλωσε ο Γκρόλ στο Gizmodo . “Δεν είναι πραγματικά σαφές πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες. Δεν θα ήθελα οι ευαίσθητες πληροφορίες όπως η ψυχική υγεία να βρίσκονται στα χέρια μιας εταιρείας μάρκετινγκ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας