Quake III Arena

  • Προγραμματίστρια εταιρεία: id Software
  • Εκδότης: Activision
  • Είδος: 3D Arcade, First-person shooter
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Δεκεμβρίου 1991
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows, Linux, Mac OS, Mac OS X, Dreamcast, PlayStation 2, Xbox 360, iOS.

Το αφιέρωμα στα παιχνίδια του παρελθόντος συνεχίζεται ακάθεκτα με ένα ακόμη καταπληκτικό τίτλο που φέρει την ονομασία Quake III Arena.

Το Quake πρωτοεμφανίστηκε το 1996 στα PC και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε σαν το πιο δημοφιλές shooter πρώτου προσώπου. Μπορεί η «ιδέα» του παιχνιδιού να ήταν σχετικά απλή, σίγουρα όμως αποτέλεσε το «κλειδί» της επιτυχίας του: Οπλισμένος σαν «αστακός», με τεράστια, πολύ δυνατά όπλα, τριγυρνάτε σε μία κλειστή αρένα και σκοτώνετε πριν σας σκοτώσουν!

Το «κρυφτούλι» και η υπουλία επιβάλλονται, αν δε θέλετε να δείτε σύντομα το μισητό «game over»! …

Και ήρθε η στιγμή που το παιχνίδι-θρύλος επισκέπτεται την κονσόλα μας! Το οπλοστάσιό σας είναι περιορισμένο σε σύγκριση με άλλους τίτλους, αλλά τίποτα δεν το εμποδίζει να είναι πανίσχυρο:

Το machine gun δεν είναι τόσο ισχυρό, αλλά «γαζώνει». Το shotgun είναι δυνατό και μία του βολή -από κοντά- είναι αρκετή για να εξουδετερώσει τους πρώτους εχθρούς. Μετά έρχονται τα «καμάρια» μας, τα βαριά όπλα: laser gun, rocket launcher, grenade launcher και το αχτύπητο plasma rifle. Απαραίτητα για την επιβίωσή σας είναι τα body armors, που θα βρίσκετε -όχι και τόσο συχνά -αυτή είναι η αλήθεια- στην πορεία σας.

Το multiplayer mode είναι το καλύτερο σημείο του Quake. Αλλά και μόνος σας μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο του παιχνιδιού.

Υπάρχει μια πληθώρα αποστολών που σας περιμένει μέσα από το single player mode. Ένα νέο σύστημα -το «tier»- υϊοθετήθηκε, όπου το κάθε επίπεδό του αποτελείται από 3 πίστες. Εκεί πρέπει να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό εχθρών, προτού περάσετε στον «μεγάλο» κακό, στο τέλος του επιπέδου. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδεθείτε και να αντιμετωπίσετε on-line άλλους 3 το πολύ παίκτες. Βέβαια, δε συγκρίνονται με τους 16 που «χωρά» η PC έκδοσή του, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Επίσης, τον ίδιο αριθμό παικτών μπορείτε να αντιμετωπίσετε (αυτή τη φορά σε split screen), από την οθόνη του υπολογιστή σας, αρκεί να έχετε μαζευτεί τόσα άτομα!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ασχοληθείτε: Free for all, tournament, team play, capture the flag, ατομικά ή ομαδικά! Περιττό να σας πω ότι η εμπειρία είναι συγκλονιστική!

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι υποδειγματικός και ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές σας. Μπορείτε να καθορίσετε την κατανομή των πλήκτρων όπως θέλετε, αν και η αρχική τους τοποθέτηση θεωρίται ιδανική.

Για να πούμε την αλήθεια όμως, ε, πώς να το κάνουμε, κανονικά θέλει keyboard και mouse! Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το παιχνίδι και να γίνετε «εξπέρ».

Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται ιδανικός. Θα ικανοποιηθούν τόσο οι αρχάριοι, όσο και οι βετεράνοι του τίτλου. Για παράδειγμα, στα εύκολα επίπεδα, οι εχθροί περισσότερο σας αποφεύγουν, παρά κάθονται να σας αντιμετωπίσουν, ενώ στα δύσκολα θα πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερες ικανότητες, χώρια που θα πρέπει να προπονηθείτε καλά!

Από άποψη γραφικών, μην περιμένετε βέβαια να είναι «φτυστό» όπως στα PC. Πάντως, τα καταφέρνει πολύ καλά. Tο frame rate δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τα 30 frames per second, με ελάχιστες εξαιρέσεις στις εκρήξεις πολλαπλών εχθρών. Οι πίστες του είναι υπέροχα σχεδιασμένες, πεντακάθαρες και λεπτομερείς.

Ο ήχος είναι εξαίρετος. Τα απίθανα ηχητικά εφφέ αποτελούν μια μοναδική εμπειρία. Θα σας συμβούλευα να συνδέσετε εξωτερικά ηχεία, ώστε να νιώσετε αυτή τη μαγεία! Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο χειριστήριό σας το jolt pack! «Δένει» με το παιχνίδι, προσθέτει απαράμιλλο ρεαλισμό και υπόσχεται μια ασσύληπτη εμπειρία!

Oι κάτοχοι των PC «πίνουν νερό» στο όνομά του. Κάτι θα ξέρουν… Και τώρα που σας έκανε την τιμή να έρθει στο Dreamcast, δε νομίζω να το προσπεράσετε! Θα είναι κρίμα να μην προσέξετε το παιχνίδι-σταθμό στην ιστορία των videogames και το καλύτερο ίσως first person shooter όλων των εποχών! Αφήστε που το Half Life θ’ αργήσει να φανεί στην κονσόλα μας…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166