ΑρχικήΟχήματαSuzuki V-Strom 250

Suzuki V-Strom 250

Πέρασε λίγος καιρός από τότε που παρουσιάστηκε το SuzukiV-Strom 250 στην EICMA και είχαμε ήδη από τότε εκφράσει την άποψη ότι είναι μια μικρή μοτοσυκλέτα με χαρακτηριστικά απόλυτα ταιριαστά στην ελληνική πραγματικότητα.

Τo Suzuki DL 250A V-Strom (όπως είναι το πλήρες όνομα του) λοιπόν τελικά έφτασε στην Ελλάδα με καθυστέρηση ομολογουμένως (η αρχική πρόβλεψη ήταν Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2017), επομένως η σεζόν του 2017 ουσιαστικά χάθηκε, καθώς οι πωλήσεις μέσα στο χειμώνα είναι πάντα εξαιρετικά χαμηλές. Από εδώ και πέρα όμως περιμένουμε να το βλέπουμε όλο και περισσότερο στους δρόμους.

Το ιστορικό όνομα (“V-Strom”), ο διπλός χαρακτήρας, η φιλικότητα και η ευκολία στην οδήγηση είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να το βοηθήσουν να εδραιωθεί, ενώ και η τιμή του στα €5.295 κυμαίνεται σε ένα οριακά λογικό για την κατηγορία επίπεδο (υπάρχουν κι ακριβότερα 250άρια), αλλά κατά τη γνώμη μας αρκετά ακριβό (τουλάχιστον 20%) για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι επίσης ακριβότερο από παρεμφερή 250άρια της Suzuki, όπως το GSX-R 250 και το Inazuma.

Για να είμαι δίκαιος όμως πρέπει να πω ότι η Suzuki στην Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αρκετά καλύτερη τιμή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. στη Γερμανία και την Ιταλία κοστίζει €5.740, στη Γαλλία €5.749, αλλά στην Αγγλία £4.599 δηλαδή περίπου €5.177).

Μια πιο κοντινή ματιά – στη βάση τoυ Inazuma

To Suzuki V-Strom 250 έχει βασιστεί σε ένα γνωστό μας μοντέλο, το Suzuki Inazuma 250 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα – μια πολύ καλή μικρή μοτοσυκλέτα που στην Ελλάδα αδικήθηκε ίσως από την εμφάνισή της (εμπνευσμένο από το πάλαι ποτέ B-King) ή/και από τις μέτριες επιταχύνσεις του κινητήρα της (που όμως συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές του στησίματος) ή αν δεν ισχύουν αυτά, τότε ίσως απλά ο κόσμος δεν πείθεται πια (ή έχει μείνει απένταρος) ώστε να επενδύσει σε μια μικρή μοτοσυκλέτα. Παρόλα αυτά το Inazuma σημείωσε όχι άσχημες για τα ελληνικά δεδομένα πωλήσεις.

Όσον αφορά τη Suzuki που υπήρξε φειδωλή στην παρουσίαση νέων μοντέλων τα τελευταία χρόνια (δυστυχώς και το 2018 όπως είδαμε στην ΕΙCMA του 2017), το Inazuma αποτελεί μια έτοιμη βάση για να «γεμίσει» τη γκάμα της με μικρές μοτοσυκλέτες. Την ίδια βάση την είδαμε και στο Suzuki GSX-R 250. Ας δούμε λοιπόν το Suzuki V-Strom 250 από κοντά.

Κινητήρας

Ο κινητήρας του Suzuki V-Strom 250 είναι δικύλινδρος εν σειρά με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο. Η απόδοσή του είναι σχεδόν 25hp στις 8.000rpm, επομένως είναι πιο αδύναμο από άλλα street 250 άρια όπως το μονοκύλινδρο Kawasaki Z250SL (28hp) ή το παλιό δικύλινδρο Ninja 250 με τα 33hp ή το καινούργιο αλλά μονοκύλινδρο κι αυτό KTM 250 Duke με τα 30hp, όμως η ροπή του Suzuki είναι αρκετά καλή στα 23,4Nm και μάλιστα αποδίδεται αρκετά χαμηλά στις 6.500rpm (πιο χαμηλά από άλλα μοντέλα του ανταγωνισμού) άρα ο κινητήρας θα μπορεί έχει περισσότερη ελαστικότητα και φιλικότητα για την κίνηση μέσα στην πόλη.

Από όσο είδαμε στα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχει κοντύτερο γρανάζωμα από το Inazuma επομένως ενδεχομένως οι επιταχύνσεις του V-Strom 250 να είναι καλύτερες από το street εξαδέλφου του, αλλά η τελική του θα είναι ακόμη χαμηλότερη (125km/h ανακοινώνει το εργοστάσιο).

Πλαίσιο και περιφερειακά

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό και οι αναρτήσεις του είναι πολύ απλών προδιαγραφών με ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός με πολύ λεπτά καλάμια στα 37mm και μονό αμορτισέρ πίσω χωρίς μοχλικό σε ψαλίδι με μπράτσα τετράγωνης διατομής. Οι τροχοί είναι ασφάλτινοι παρά τον διπλό χαρακτήρα του V-Strom 250. Είναι χυτοί αλουμινένιοι και με ασφάλτινη διάμετρο στις 17in.

Θα περίμενε κανείς από ένα μικρό (έστω) adventure μια 19άρα ζάντα εμπρός. Μεγάλη σημασία βέβαια αυτό δεν έχει, έτσι κι αλλιώς ο χαρακτήρας των V-Strom είναι σε όλη την οικογένεια περισσότερο ασφάλτινος. Τα φρένα είναι κι αυτά απλά με δίσκο διαμέτρου 290mm εμπρός με διέμβολη δαγκάνα, ελέγχονται όμως από μονάδα ABS της Bosch.

Ως προς την εργονομία του το Suzuki V-Strom 250 έχει ύψος σέλας 800mm, λίγο ψηλότερο δηλαδή από του Inazuma αλλά και πάλι πολύ χαμηλό ώστε να μπορεί να πατήσει στο έδαφος όλος ο κόσμος εύκολα. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ζελατίνα, που σύμφωνα με τη Suzuki έχει εξελιχτεί σε ανεμοσύραγγα ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά από τον άνεμο. Στην ουρά υπάρχουν ενσωματωμένες βάσεις για τις έξτρα πλαϊνές βαλίτσες, για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε ταξίδι. Και ειδικά στο ταξίδι αυτή η σέλα που έχει το Suzuki V-Strom 250 δείχνει αρκετά μεγάλη και αναπαυτική.

 • Όπως και τα μεγάλα V-Strom έτσι και το μικρό έχει στην ουρά ενσωματωμένες βάσεις για τις έξτρα πλαϊνές βαλίτσες.

Όργανα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας οργάνων που δεν είναι του Inazuma αλλά είναι ίδια με του GSX-R 250, μια οθόνη δηλαδή με πολλές ενδείξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η ένδειξη κατανάλωσης και η επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο.

Design

Ευτυχώς το Suzuki V-Strom 250 δεν μοιάζει με το 650 και το 1000 (που είναι ολόιδια πλέον), αν και επειδή μιλάμε για τη Suzuki τίποτε δεν αποκλείει σε ένα ή δύο χρόνια τα μεγάλα να είναι ίδια με το μικρό ή το μικρό να αποκτήσει τα πλαστικά από τα μεγάλα. Αυτό, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει και το V-Strom 250 είναι μια ελκυστική μοτοσυκλέτα με στρογγυλό προβολέα (έχουμε να δούμε στρογγυλό προβολέα σε adventure μηχανάκι από τότε που τα λέγαμε on-off!), όμορφα σχεδιασμένα πλαστικά, μεγάλη σέλα και πλατιά ουρά με σχάρα, επειδή παίρνει και τις aftermarket βαλίτσες. Είναι μια μοτοσυκλέτα που αποπνέει κύρος με το μέγεθός της και πιστεύω ότι θα αρέσει.

Από μικρός V-Strom

Μια όμορφη οικογένεια έφτιαξε η Suzuki με τα V-Strom: τώρα πια μπορείς να ξεκινήσεις από το 250 να συνεχίσεις στο 650 και να τελειώσεις με το 1000, καθώς θα ωριμάζεις ως μοτοσυκλετιστής. Το μικρό Suzuki V-Strom 250 αν και έχει απλές προδιαγραφές και δεν είναι το φτηνότερο της κατηγορίας (τα είπαμε για την τιμή πιο πάνω) πιστεύω ότι έχει να προσφέρει πολλά στον νέο αναβάτη (ή στον παλιότερο αναβάτη που θέλει να επιστρέψει στη μοτοσυκλέτα) που αναζητά κάτι εύκολο και φιλικό, αλλά σε μοτοσυκλέτα και όχι στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά ενός scooter ίδιου κυβισμού.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι τα εξής

 • Ελαστική λειτουργία κινητήρα που αξιοποιεί τα μέγιστα της ροπής από το χαμηλότερο εύρος στροφών
 • Νέα βαλβίδα εισαγωγής – βελτιωμένη ροή αέρα στο θάλαμο καύσης
 • EURO 4 προδιαγραφές
 • Μεγάλη αυτονομία καυσίμου
 • Ανεμοθώρακας σχεδιασμένος και ανεπτυγμένος σε τούνελ αεροδυναμικών δοκιμών
 • Προεγκατεστημένες βάσεις για τις πλευρικές βαλίτσες.
 • 12V DC παροχή ρεύματος
 • Μεγάλη σχάρα αλουμινίου – 8.5kg μέγιστο φορτίο
 • Όργανο πολλαπλών λειτουργιών LCD
 • Πίσω φώτα LED
 • Λευκά φλας
 • Νέες ζάντες 10 μπράτσων
 • Καρίνα προστασίας κινητήρα
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166