Renault Scenic RX4: Πλούσιο ρεπερτόριο χρήσεων

Renault Scenic RX4: Πλούσιο ρεπερτόριο χρήσεων

Η Renault για μια ακόμα φορά έθεσε τους κανόνες του παιχνιδιού και πρωτοστάτησε σε μια παρθένα αγορά. Πρωτοπόρος στην κατηγορία πολυχρηστικών μοντέλων, διεκδίκησε νέες ανάγκες του κοινού παρουσιάζοντας το πρώτο Espace το 1983.

Περίπου δέκα χρόνια μετά σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα πολυχρηστικό μοντέλο – λέγε με Scenic – με συμπαγείς διαστάσεις, βασισμένο σε επιμέρους μηχανικά τμήματα από Megane μειώνοντας το κόστος εξέλιξης και κατ’ επέκταση της τελική τιμή. Στην παρούσα φάση, προχώρησε λίγο παραπέρα παρουσιάζοντας το πρώτο πολυχρηστικό όχημα που διαθέτει σύστημα τετρακίνησης. Αναφερόμαστε στο Scenic RX4 που πρόσφατα εισήχθη και στην ελληνική αγορά.

Το Renault Scenic RX4 συνδυάζει τρία χαρακτηριστικά που μπορούν να εκτιμηθούν από το κοινό. Διαθέτει χρηστικότητα σε ότι αφορά τη διευθέτηση του εσωτερικού χώρου. Διαθέτει σύστημα τετρακίνησης που του εξασφαλίζει ασφάλεια και πρόσβαση σε ανώμαλα εδάφη. Τέλος η υψηλή θέση οδήγησης προσφέρει καλή ορατότητα και θετική αίσθηση στην οδήγηση. Και τα τρία χαρακτηριστικά του Scenic RX4, ορίζουν τις νέες ανάγκες της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι αγοραστές έχουν στραφεί σε τετρακίνητα οχήματα αναψυχής και πολυχρηστικά μοντέλα, επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τις παραπάνω αρετές. Το μοντέλο λοιπόν που θα μπορούσε να συγκεράσει τις αρετές των δύο αντίθετων κατηγοριών δεν υπήρχε πριν την εμφάνιση του Scenic RX4. Ακόμα και τώρα, μερικούς μήνες μετά την παρουσίαση του RX4 δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τον ανταγωνισμό, λες και… πιάστηκε στον ύπνο.

Σε ποια κατηγορία εντάσσεται;

Το Scenic RX4 μπορεί να ενταχθεί σε γενικές γραμμές στην κατηγορία των SUV. Ωστόσο η ύπαρξη του, οριοθετεί μια νέα κατηγορία που σίγουρα θα βρει πολλούς μιμητές στο μέλλον. Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο όχημα εκτός δρόμου αφού δεν διαθέτει κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων.

Μπορεί όμως να συγκριθεί με light τετρακίνητα οχήματα αναψυχής λόγω μεγάλων τροχών, απόστασης αμαξώματος από το έδαφος και φυσικά λόγω τετρακίνησης. Από την άλλη πλεονεκτεί έναντι αυτών στη δυνατότητα να διαμορφώνεις τον εσωτερικό χώρο ανάλογα με τις ανάγκες μετακίνησης επιβατών ή μεταφοράς αποσκευών. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής πολυχρηστικού οχήματος μπορεί να μην διαθέτει τις έξι θέσεις του Fiat Multipla ή τις επτά θέσεις του Opel Zafira όμως είναι πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του και το μόνο που διαθέτει κινητήρα 1,4 λίτρων στις απλές εκδόσεις με κίνηση στους δύο τροχούς.

Στόχοι και φιλοδοξίες

Δεν είναι το όχημα που θα ανεβείτε στο βουνό ή θα το βάλετε στην παραλία. Έχει καθαρά «ασφάλτινους» προσανατολισμούς προσφέροντας μια επιπλέον ασφάλεια σε δύσκολες συνθήκες όπως βροχή ή χιόνι. Μπορεί να «καταπιεί» ανωμαλίες του οδοστρώματος ή τα νεροφαγώματα σε χωμάτινες διαδρομές λόγω απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος (210 χιλ.) αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι για τα… δύσκολα όπως άλλωστε και τα περισσότερα τετρακίνητα οχήματα αναψυχής που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους περισσότερο στα on road χαρακτηριστικά ενός τετρακίνητου μοντέλου παρά στα off road, είναι τεκμηριωμένη και από έρευνες που έχουν γίνει. Σύμφωνα με αυτές, οι αγοραστές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν κατά 95% το τετρακίνητο όχημα τους εντός ασφάλτου. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για περισσότερες απαιτήσεις από ένα σύστημα τετρακίνησης. Το Scenic RX4 εναρμονίζεται πλήρως με αυτή την αντίληψη.

Εμφάνιση με διεισδυτικότητα

Αν στο δρόμο, αντιληφθείτε ότι σας κοιτάζουν, μην το «πάρετε πάνω σας». Μάλλον δεν κοιτούν το καινούριο πουκάμισο που αγοράσατε πρόσφατα, ούτε τα καλοχτενισμένα μαλλιά σας. Προφανώς η περιέργεια και το ενδιαφέρον επικεντρώνονται στο Scenic RX4 που οδηγείτε. Και πώς να μην επικεντρώνεται εκεί, αφού το γνώριμο σχήμα του Scenic, έχει διαφοροποιήθεί αισθητά και πάνω στον σχεδιαστικό άξονα που χαρακτηρίζει τα περισσότερα τετρακίνητα οχήματα αναψυχής (macho look – δυναμικά στοιχεία ταυτότητας). Ωστόσο η εμφάνιση του RX4 δεν θυμίζει κανένα άλλο όχημα που κυκλοφορεί στο δρόμο. Διαθέτει ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα που δημιουργεί μια θετική προδιάθεση σε όποιον το παρατηρεί.

Σε αυτό, συμβάλλουν τα μέγιστα, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην γενικότερη εικόνα του μοντέλου. Καταρχάς ο εφεδρικός τροχός βγήκε εξωτερικά. Γύρω από το αμάξωμα προστέθηκαν μαύρα πλαστικά τμήματα για προστασία των μεταλλικών επιφανειών από τα γδαρσίματα. Οι τροχοί μεγάλωσαν στις 16 ίντσες και τα ελαστικά είναι μεικτής χρήσης.

Πλήρως αλλαγμένη είναι η πίσω πόρτα που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το γυάλινο πάνω τμήμα ανοίγει ανεξάρτητα από το κάτω μεταλλικό τμήμα μέσω υδραυλικού μηχανισμού. Τέλος στο μπροστινό μέρος θα βρείτε μια ποδιά που προεκτείνεται μέχρι τη μάσκα και εξέχει από τον προφυλακτήρα. Η συνολική εικόνα του Scenic RX4 αναδύει ένα δυναμικό χαρακτήρα και ενώ το υπερυψωμένο αμάξωμα προδιαθέτει για υπερβάσεις.

Στο εσωτερικό δεν έχουμε βασικές αλλαγές στην γενική σχεδιαστική φιλοσοφία. Το τιμόνι έρχεται και πάλι υπό κλίση στα χέρια του οδηγού. Θήκες για μικροαντικείμενα θα βρείτε αρκετές. Μάλιστα στη βάση της κεντρικής κονσόλας υπάρχει ένα μικρό ψυγείο που χωρά τρία κουτιά αναψυκτικού. Οι εσωτερικές παρεμβάσεις στο RX4 σε σχέση με τα κοινά Scenic επικεντρώθηκαν στις επενδύσεις. Προσφέρεται μόνο με δερμάτινο σαλόνι, ενώ το ταμπλό απαρνήθηκε τη μονοχρωμία του γκρι για χάρη της διχρωμίας που δίνει και μια ευχάριστη αίσθηση εναλλαγής, στο εσωτερικό.

Επίσης στο Scenic RX4 θα βρείτε όλα τα καλά των βασικών εκδόσεων. Τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται και αφαιρούνται ανάλογα με τις ανάγκες μεταφοράς επιβατών και αποσκευών. Οι πίσω επιβάτες, μέχρι και αναδιπλούμενα τραπεζάκια θα βρουν στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.

Σε ότι αφορά τις εξωτερικές διαστάσεις έχουμε αύξηση στο συνολικό μήκος (4,394 μ.) σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, λόγω εξόδου του εφεδρικού τροχού στην πίσω πόρτα. Όμως και το ύψος έχει αυξηθεί φθάνοντας τα 1,880 μ. Τέλος το πλάτος παραμένει στα 1,785 μ. Με αυτές τις διαστάσεις αλλά και με μεταξόνιο 2,624 μ. οι πρόβολοι δεν κάνουν έντονη την παρουσία τους βοηθώντας με τη σειρά τους την προσπέλαση του αμαξώματος σε δύσκολα εδάφη. Έτσι η γωνία προσέγγισης είναι 29,9 μοίρες όταν η γωνία αποφυγής βρίσκεται στις 35,9 μοίρες. Καθόλου άσχημα για ένα light τετρακίνητο όχημα αναψυχής με πολυχρηστικό χαρακτήρα.

Κινητήριος δύναμη

Κάτω από το καπό, ζει και βασιλεύει ένας 16βάλβιδος δίλιτρος κινητήρας με απόδοση 140 ίππων. Προέρχεται από τη σειρά Megane και δείχνει ότι ταιριάζει με τις προσδοκίες του RX4. Το βαρύ αμάξωμα της τετρακίνητης έκδοσης (1.300 κιλά) αλλά και η σχετικά αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου δεν αναδεικνύουν πλήρως τις ικανότητες του κινητήρα σε ότι αφορά τις επιδόσεις.

Έτσι για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα χρειάζονται 12,3” ενώ η τελική ταχύτητα φθάνει μόλις τα 175 χλμ./ώρα. Στις εν κινήσει επιταχύνσεις, το Scenic RX4 χρειάζεται χρόνο και σίγουρα για τις προσπεράσεις πρέπει να κατατρέξετε στην βοήθεια του επιλογέα, κατεβάζοντας μια σχέση. Για το τέλος σας φυλάξαμε τα δυσάρεστα που αφορούν τα αυτιά σας. Ο θόρυβος του κινητήρα είναι έντονος στις μεσαίες στροφές και γίνεται ενοχλητικός στις υψηλές καλύπτοντας ακόμα και τον γλυκό ήχο του ραδιοκασετοφώνου στα ταξίδια. Σοβαρό μειονέκτημα θα λέγαμε, για ένα αυτοκίνητο που έχει τουριστικούς προσανατολισμούς.

Συμπεριφορά που εμπνέει ασφάλεια

Οδηγώντας το Scenic RX4 αλλά και σχεδόν όλα τα σύγχρονα τετρακίνητα οχήματα βγάζεις το εξής συμπέρασμα: Πολιτισμένα χαρακτηριστικά αίσθησης και συμπεριφοράς στο δρόμο και περισσότερη ασφάλεια. Θέλετε η υψηλή θέση οδήγησης, θέλετε το υψηλά τοποθετημένο πάτωμα του αμαξώματος από το έδαφος, θέλετε η τετρακίνηση, όλα συμβάλλουν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Ακόμα περισσότερο θα επιβεβαιώσετε αυτή την αίσθηση σε δρόμους με πολλές λακκούβες, ανωμαλίες ή δρόμους πλημμυρισμένους από νερά.

Στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης το RX4 δεν γέρνει πολύ. Ωστόσο η πλευρική στήριξη των καθισμάτων είναι ανεπαρκής ενώ και το τιμόνι δεν προσφέρει καλή αίσθηση όντας αργό. Στις κλειστές καμπές παρουσιάζεται μια τάση υποστροφής στο όριο και πρέπει να «κόψεις» πολύ το τιμόνι για να επανέλθει στη σωστή πορεία.

Πάντως η επαφή των τροχών με το έδαφος, θεωρητικά δεν χάνεται ποτέ αφού υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα πρόσφυσης. Η κίνηση μεταδίδεται μόνιμα στους τέσσερις τροχούς και ένας κεντρικός συνεκτικός συμπλέκτης κατανέμει, ανάλογα με τις συνθήκες, τη ροπή στους δύο άξονες με τα διαφορικά να πράττουν αντίστοιχα για τον κάθε τροχό.

Σε κάθε περίπτωση το Scenic RX4 προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας στο δρόμο, χωρίς όμως να προσφέρει και την ανάλογη αίσθηση οδήγησης στο όριο. Αλλωστε δύσκολα ο χρήστης ενός τέτοιου αυτοκινήτου θα θελήσει να κινηθεί σβέλτα σε δρόμο με πολλές στροφές. Δεν του είναι αναγκαίο.

Στο Δια Ταύτα

Για να βάλλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις παραπάνω κρίσεις γύρω από το πυρήνα της τιμής και του εξοπλισμού. Λοιπόν, το Scenic RX4 θα το αποκτήσετε στη βασική του έκδοση με 20.000 ευρώ. έχοντας εξοπλισμό που περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτροκίνητες ευκολίες παράλληλα με ABS, κλιματισμό και τέσσερις αερόσακους. Αν θέλετε κάτι παραπάνω – για παράδειγμα: ζάντες αλουμινίου, κάλυμμα στη ρεζέρβα, μπάρες οροφής, δύο ηλεκτροκίνητες οροφές και δερμάτινο σαλόνι – θα πρέπει να καταβάλλεται επιπλέον 3.000 ευρώ. (αξίζει).

Με αυτή την τιμή το Scenic RX4 είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα τετρακίνητα οχήματα αναψυχής. Προσφέρει επιπλέον πολυχρηστικό χαρακτήρα στην διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και πρακτικότητα χάρη στις θήκες για μικροαντικείμενα. Το μόνο που ίσως σας βάλει σε σκέψεις είναι το τεκμήριο του δίλιτρου κινητήρα. Γιατί όμως να σας βάλει σε σκέψεις; Μήπως τα άλλα τετρακίνητα οχήματα της κατηγορίας, δεν έχουν δίλιτρους κινητήρες;

Προηγούμενο άρθροFord Puma SUV: Ο τρίτος δρόμος
Επόμενο άρθροToyota Motor Co: Στον αστερισμό της επιτυχίας
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ