ΑρχικήΕιδήσειςΡιψοκίνδυνοι έφηβοι και απρόβλεπτες συμπεριφορές

Ριψοκίνδυνοι έφηβοι και απρόβλεπτες συμπεριφορές

Πριν κατηγορήσετε έναν έφηβο για τη ριψοκίνδυνη και πολλές φορές εγκληματική συμπεριφορά του, σκεφθείτε ότι αυτό που ίσως φταίει είναι η ηλικία του που δεν του επιτρέπει να κρίνει τις πράξεις του εκ του αποτελέσματος. Ελαφρυντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στο δικαστήριο.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι Ψηφιακό αποτύπωμα

Οι έφηβοι δυσκολεύονται περισσότερο από τους ενήλικες να προβλέψουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί οι ανήλικοι λειτουργούν ενστικτωδώς και ρισκάρουν περισσότερο. Το συμπέρασμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η θανατική ποινή, που υπάρχει σε μερικές πολιτείες της Αμερικής, θα πρέπει να καταργηθεί για τα άτομα κάτω των 18.

Οι έφηβοι είναι αδέξιοι όταν προσπαθούν να συντονίσουν το σώμα τους και τις λειτουργίες του, όπως αναφέρει η Abigail Baird, γνωστικός επιστήμων του κολεγίου Dartmouth στο New Hampshire των ΗΠΑ. “Οι έφηβοι ρισκάρουν περισσότερο γιατί δεν βλέπουν τις μελλοντικές συνέπειες των πράξεων τους όπως κάνουν οι ενήλικες.»

Πολλοί οργανισμοί, όπως ο αμερικανικός ιατρικός σύλλογος και αμερικανικός ψυχιατρικός σύλλογος, έχουν δώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στοιχεία που υπερασπίζουν την κατάργηση της θανατικής ποινής στους ανήλικους, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές από τις ιδέες της Baird. Κι ενώ σε 31 πολιτείες η εκτέλεση ανήλικων κατάδικων έχει καταργηθεί, μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 23 ανήλικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην πολιτεία του Τέξας.

Κολυμπώντας με καρχαρίες

Στο πείραμα της Baird, έφηβοι και ανήλικες παρακολούθησαν κάποια γεγονότα στην οθόνη ενός υπολογιστή, όπως το να κολυμπήσει κάποιος ανάμεσα σε καρχαρίες ή να φάει μια σαλάτα. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα γεγονότα αυτά σαν επικίνδυνα ή ασφαλή. Και οι δυο ομάδες καθυστερούσαν περισσότερο να κρίνουν αν κάτι ήταν επικίνδυνο, η διαφορά όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη στους ανήλικους.

Τα εγκεφαλογραφήματα που έγιναν στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του πειράματος έδειξαν ότι οι έφηβοι κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια για να κρίνουν το αποτέλεσμα μια κατάστασης. Σε αντίθεση, η δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στους εγκεφάλους των ενηλίκων έδειξε ότι αυτοί είχαν ποιο αυτόματες αντιδράσεις και έκριναν ταχύτερα.

Στο φως των ερευνών της Baird, ο δικαστής Morris Hoffman από το Κολοράντο περιγράφει δυο υποθέσεις στις οποίες προέδρευε και που αφορούσαν έναν 16χρονο και έναν 17χρονο, οι οποίοι είχαν δεχθεί και οι δύο ισόβια κάθειρξη για φόνο, χωρίς πιθανότητα αναστολής. “Αναρωτιέμαι αν έπρεπε να είχαμε πάρει μια διαφορετική απόφαση. Και ντρέπομαι που το ομολογώ, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω,” λέει ο ίδιος.

Διάβασε επίσης: Ulefone Armor 11T 5G

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166