Ρώσος κυβερνοεγκληματίας κατηγορείται για απάτη 4 δις δολάρια και θα εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές στις Αμερικανικές για να επιληφθούν του θέματος.
Ένα ελληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε την Τετάρτη (4 Οκτωβρίου) ότι θα εκδώσει τον Ρώσο κατηγορούμενο εγκληματία που δραστηριοποιείται στον κυβερνοχώρο Αλεξάντερ Βίννικ στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για την υπόθεση απάτης των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια τριμελής επιτροπή δικαστών αποφάσισε τι θα κάνει δεκτή την αίτηση έκδοσης των ΗΠΑ για τον 37χρονο, ο οποίος συνελήφθη σε διακοπές στη βόρεια Ελλάδα στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
Λίγο μετά την απόφαση, οι δικηγόροι του Βίννικ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για λογαριασμό του πελάτη τους.
Η Ρωσία ζητά επίσης την έκδοση του Βίννικ για ξεχωριστές απάτες, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία για την εν λόγω ακρόαση. Οι δικηγόροι του Βίννικ δήλωσαν ότι δεν θα αμφισβητήσουν το Ρωσικό αίτημα.
“Δεν έχουμε δει κάποια επίσημη τελική απόφαση αναφορικά με τον πελάτη μας και θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν σχολιάσουμε το γεγονός”, δήλωσε ο δικηγόρος του Βίννικ, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
“Έχουμε λάβει άμεσα μέτρα και ασκήσαμε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση θα εξεταστεί από το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου”.
Οι αρχές κατηγόρησαν τον Vinnik για τη λειτουργία της ψηφιακής ανταλλαγής νομισμάτων BTC-e και για τη συμμετοχή στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, κατηγορίες που αρνείται.
Τον Αύγουστο, ένα κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DoJ) των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Vinnik κατάφερνε να αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά και να τα μεταφέρει σε διάφορα σημεία του πλανήτη που ανήκαν σε αυτόν, με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Ο ρώσος ύποπτος περιγράφηκε επίσης ως ο «πραγματικός ιδιοκτήτης» της εταιρείας διαχείρισης της BTC-e, της Canton Business Corporation.
Οι αμερικανικές αρχές τον συνέδεσαν με μια επίθεση που είχε σχέση με κρυπτονομίσματα γνωστής ως Mt Gox, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του από χάκερς το 2014.
Η BTC-e έλαβε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, δήλωσε το κατηγορητήριο, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει τις συναλλαγές για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως.
Οι συναναστροφές με συναδέλφους hackers φέρεται να του έστελναν χρήματα από μια σειρά από εγκλήματα, όπως η πειρατεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, η κλοπή ταυτότητας, χειραγώγηση συστημάτων επιστροφής φόρου, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.
Η ελληνική αστυνομία χαρακτήρισε και σηματοδότησε τον Βίννικ ως “έναν διεθνούς κύρους εγκληματία μιας οργανωμένης ομάδας εγκληματιών”.
Ωστόσο, μιλώντας κατά την ακρόαση της Τετάρτης, ο Βίννικ επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ψηφιακή πλατφόρμα που κατηγορείται ότι τρέχει για να διαπράξει την απάτη bitcoin. Είπε ότι ήταν απλώς τεχνικός προγραμματιστής και η πλατφόρμα ήταν ένας από τους πελάτες του.
“Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες που μου προσάπτει το δικαστήριο”, είπε στους δικαστές.
Ο Βίννικ δήλωσε ότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που κατασχέθηκε κατά τη σύλληψή του δεν σχετίζεται με τη δουλειά του και ότι το φορητό laptop από την αστυνομία περιείχε μόνο κινούμενα σχέδια για τα παιδιά του.
Τον Αύγουστο ο Αμερικανός πληρεξούσιος Brian Stretch δήλωσε : “Κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin παρέχουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο νέους και καινοτόμους τρόπους εμπλοκής σε νόμιμο εμπόριο.
“Όπως δείχνει η παρούσα περίπτωση, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής συνεχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και βιώνουμε τον κόσμο, από την άλλη πλευρά οι εγκληματίες θα φέρνουν με το μέρος τους αυτές τις νέες τεχνολογίες για να υπηρετήσουν τους δικούς τους κακοήθεις σκοπούς”.
Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ χρέωσε τον Βίννικ την λειτουργία μιας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών χωρίς άδεια, συνωμοσία για διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, 17 ποινές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δύο παράνομες νομισματικές συναλλαγές.
Αν καταδικαστεί για αυτά τα εγκλήματα, ο Βίννκ αντιμετωπίζει έως και 55 χρόνια σε φυλακή στις ΗΠΑ.