Σιέρα Λεόνε: Μαθαίνουν οδήγηση με επιτραπέζια παιχνίδια

Σιέρα Λεόνε: Μαθαίνουν οδήγηση με επιτραπέζια παιχνίδια

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης στη Σιέρα Λεόνε, πρέπει να «εκπαιδευθούν» παίζοντας προηγουμένως τακτικά και για συγκεκριμένο διάστημα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τους κανόνες κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα μέτρο, που έλαβε η κυβέρνηση εξαιτίας της δραματικής στατιστικής ατυχημάτων στη χώρα. Πέρυσι σημειώθηκαν στη Σιέρρα Λεόνε 2.204 τροχαία ατυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 380 άνθρωποι, ενώ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν μόνον ελάχιστα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Mirror», το επιτραπέζιο παιχνίδι ονομάζεται «The Driver’s Way», κοστίζει γύρω στα δέκα ευρώ και κατασκευάζεται στην Ινδία. Οι παίκτες ρίχνουν ένα ζάρι με απεικονίσεις σημάτων κυκλοφορίας και μετακινούν πάνω στα νταμάκια μικρά αυτοκινητάκια. Για να φτάσουν στον τερματισμό, θα πρέπει να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις, οι οποίες έχουν σχέση με την κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ Μonopoly και Scrabble. Οι μαθητές των σχολών οδήγησης πρέπει να παίζουν τακτικά το επιτραπέζιο για δύο έως τρεις μήνες, για να τους επιτραπεί να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος.

Η ιδέα της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών με επιτραπέζια παιχνίδια φαίνεται εκ πρώτης αστεία. Πίσω από αυτήν κρύβεται όμως μία τραγική πραγματικότητα. Πολλοί οδηγοί έχουν πάρει το δίπλωμά τους στη Σιέρα Λεόνε με…αλληλογραφία, δηλαδή λαδώνοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους και εξεταστές (σας θυμίζει τίποτα;) και χωρίς να δώσουν εξετάσεις. Έτσι κάθονται στο τιμόνι άτομα, που δεν έχουν ιδέα από οδήγηση, μάλιστα εκτιμάται ότι οι μισοί από τους οδηγούς της Σιέρα Λεόνε δεν γνωρίζουν καν τη σημασία των σημάτων κυκλοφορίας. Εδώ λοιπόν μπορεί να δώσει τη λύση το παιχνίδι «The Driver’s Way».

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς έχουν πουληθεί πάνω από 3.000 τέτοια επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ σχεδιάζεται και μία online εκδοχή για «μελέτη» στους υπολογιστές. Μάλιστα η τελευταία προβλέπεται να κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες της Δυτικής Αφρικής και όχι μόνον στη Σιέρα Λεόνε.

Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο Δίπλωμα Οδήγησης στον κόσμο, 14 Αυγούστου 1893
Επόμενο άρθροVolvo XC60: Δώστε χρόνο στις αισθήσεις σας
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας