Volvo XC60: Δώστε χρόνο στις αισθήσεις σας

Volvo XC60: Δώστε χρόνο στις αισθήσεις σας

Ένα αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο που μας μεταφέρει από σημείο σε σημείο. Άλλωστε, η Volvo όλα αυτά τα χρόνια το απέδειξε αυτό με τις καινοτόμες ιδέες της που από τη σχεδίαση τους πάνω σε λευκό χαρτί μετουσιώθηκαν σε οχήματα τα οποία δεν μεταφέρουν απλά οδηγό και επιβάτες, αλλά χαρακτηρίζουν και μια ολόκληρη στάση ζωής.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να συμβεί και με ένα διαφημιστικό σποτ, ειδικά στην περίπτωση που αυτό ξεφεύγει από τα στενά όρια της στείρας προβολής ενός προϊόντος, καθώς ουσιαστικά προβάλει τη φιλοσοφία πάνω στην οποίο έχει στηριχθεί όλη η κατασκευή. Ίσως αυτό να είχαν κατά νου οι άνθρωποι της Volvo όταν αποφάσιζαν με πιο τρόπο μπορούν να αποδώσουν σε μόλις 1 λεπτό το «Seek Feeling» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του «The Responsive XC60».

Έτσι, για την διαφήμιση του Volvo XC60 επιλέχθηκε ο σκηνοθέτης Μάρκους Σέντερλουντ, γνωστός για τις πρωτοποριακές ιδέες του στο χώρο και την ιδιαίτερη αισθητική του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τρίλεπτο βίντεο που είχε σκηνοθετήσει για τη McLaren.

Πίνακας περιεχομένων

Το κύμα

Στο διαφημιστικό σύμφωνα με τη Grey, τη νέα διαφημιστική εταιρεία της Volvo, προβάλλονται αξίες με τις οποίες ταυτίζεται το σουηδικό brand: φιλοδοξία, απλότητα, αυθεντικότητα και «σουηδικότητα», έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται και στα μοντέλα της. Το φιλμ ξεφεύγει από την πεπατημένη των διαφημιστικών που δείχνουν γυαλιστερά αυτοκίνητα να ταξιδεύουν σε ανοικτούς αυτοκινητόδρομους με μουσική υπόκρουση απαλής ροκ μουσικής και επικεντρώνεται στο να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Volvo στην αίσθηση ελέγχου και το πώς το brand συνδέεται με το ανθρώπινο στοιχείο.

Γυρισμένο εξ ολοκλήρου με την τεχνική του μονοπλάνου, το διαφημιστικό ξεκινά μέσα από την καμπίνα του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, την κεντρική κονσόλα και το κάθισμα του συνοδηγού του αυτοκινήτου. Διακρίνουμε ένα βιβλίο, ένα καπέλο και ένα ζευγάρι παπούτσια, με την ανθρώπινη παρουσία έμμεσα να υποδηλώνεται αλλά να μην είναι ακόμα εμφανής. Ενώ η κάμερα συνεχίζει να κινείται, μας αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για ένα λευκό XC60, που βρίσκεται σε μία σκοτεινή παραλία, με τον αέρα να φυσάει έντονα. Και ενώ μέχρι τώρα ακούγαμε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου να παίζει έναν σουηδικό σταθμό, έρχεται η φωνή του εκφωνητή, που τονίζει πόσο σπάνιο είναι στις μέρες μας να αισθάνεσαι κάτι πραγματικά, με όλες σου τις αισθήσεις.

Η λήψη ολοκληρώνεται με το πλαϊνό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, πριν η κάμερα βουτήξει στο νερό και βγαίνοντας στην επιφάνεια συναντήσει μία μοναχική φιγούρα. Πρόκειται για μία γυναίκα surfer, που σε στάση ετοιμότητας πάνω στη σανίδα της περιμένει υπομονετικά στα ανοικτά, για το ιδανικό κύμα. Σε μια πρόσκαιρη στιγμή ηρεμίας βλέπουμε τη surfer να αφουγκράζεται τον άνεμο, τη θάλασσα ξαφνικά να φουσκώνει και ακριβώς τη στιγμή που η surfer «καβαλάει» το τέλειο κύμα που θα τη βγάλει στην ακτή, το διαφημιστικό μάς προτρέπει να Αναζητήσουμε την Αίσθηση (Seek Feeling), πριν πέσει η τελευταία κάρτα του διαφημιστικού, με το μήνυμα «The Responsive XC60».

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Μάρκους Σέντερλουντ μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, καταφέρνει και συνδέει καλλιτεχνικά το ανθρώπινο με το υδάτινο στοιχείο και τονίζει την αξία της αίσθησης ελέγχου, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο είτε για τη σανίδα του surf, σε ένα φιλμ που χαρακτηρίζεται από «επική ηρεμία».

Backstage

Αν και η διαφήμιση αποπνέει μία γνήσια «σουηδικότητα», εντούτοις δεν έχει γυριστεί στη Σκανδιναβία. Καθώς ο σκηνοθέτης αναζητούσε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, δυνατό φεγγαρόφωτο και οπωσδήποτε παλίρροια, η ομάδα παραγωγής έψαξε για εναλλακτικές λύσεις ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες. Τελικά επιλέχθηκε μία ακτή στο Durban της Νοτίου Αφρικής, καθώς κάλυπτε όλες τις απαιτήσεις: ιδανικό κυματισμό, αρκετό φως όταν το φεγγάρι ήταν ολόγιομο, ασφαλή νερά για ηθοποιό και συνεργείο και -το κυριότερο- μια αίσθηση περιβάλλοντος, μια αύρα που θυμίζει πολύ Σκανδιναβία.

Η ιδανική για το ρόλο πρωταγωνίστρια βρέθηκε στο πρόσωπο της έμπειρης ντόπιας surfer Λιζέτ Φόρσαϊθ. Όχι μόνο είχε την τεχνική και την εμπειρία να υποστηρίξει το σενάριο, αλλά διαθέτει και το αρχοντικό και συνάμα ήρεμο παρουσιαστικό που αναζητούσε για την ηρωίδα του ο σκηνοθέτης.

Η τηλεοπτική έκδοση του διαφημιστικού περιορίζεται στα 30” ενώ η πλήρης, μονόλεπτη, προβάλλεται στον κινηματογράφο, όπου τόσο η μεγάλη εικόνα όσο και ο επιβλητικός ήχος πραγματικά καθηλώνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας