Skoda Octavia5 1,6 TDi: Μια λιμουζίνα με κατανάλωση 4,5 λίτρα

Skoda Octavia5 1,6 TDi: Μια λιμουζίνα με κατανάλωση 4,5 λίτρα

Η Skoda έκανε και πάλι την έκπληξη εισάγοντας στην γκάμα του μοντέλου της Octavia 5 έναν κορυφαίο πετρελαιοκινητήτα χωρητικότητας μόλις 1,6 λίτρου με απόδοση 105 ίππων ο οποίος πέραν της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου (4,5 λίτρα/100 χλμ.) διαθέτει και ετήσια ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας μόλις 107 ευρώ και παράλληλα έχει υψηλή μεταπωλητική αξία.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν με το γεγονός πως η Octavia 5 δεν αποτελεί ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης αλλά μια λιμουζίνα που διαθέτει άπειρους χώρους, πλήρη εξοπλισμό, γερμανική ποιότητα κατασκευής και εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης. Για να αποκτήσει βέβαια κάποιος την Octavia 5 1,6TDi θα πρέπει να καταβάλει περίπου 20.500 ευρώ τα οποία βέβαια θα αποσβέσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση πάντα με κάποιο άλλο αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Σύγχρονη σχεδίαση

Με ένα κομψό αλλά επιθετικό σχεδιασμό, εφοδιασμένο με τεχνολογίας αιχμής, απίστευτους χώρους, κορυφαία σχέση τιμής-απόδοσης και δυναμική οδική συμπεριφορά η Octavia5 επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων.

Στο εσωτερικό ένα πράγμα είναι σίγουρο πώς δεν θα αισθανθούν οι επιβάτες της. Αυτό δεν είναι άλλο από την καταπίεση ή την αίσθηση πως δεν χωρούν στην καμπίνα καθώς οι διαστάσεις του αμαξώματος σε συνδυασμό με την κορυφαία κατανομή των χώρων από τους σχεδιαστές της φίρμας έχουν αποδώσει τα μέγιστα.

Η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού είναι πραγματικά άνευ κριτικής καθώς και εδώ έχουν υιοθετηθεί γερμανικά πρότυπα ενώ παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί και κορυφαία υλικά. Ο χώρος αποσκευών είναι πραγματικά απίστευτος και ανοίγοντας το πορτμπαγκάζ θα εντυπωσιαστεί ακόμη και ο πλέον απαιτητικός οδηγός καθώς τα 560 λίτρα ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της κατηγορίας.

105 ίπποι από diesel όμως!

Κάτω από το καπό της Octavia 5 Tdi έχει τοποθετηθεί ο πετρελαιοκινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρου ο οποίος με τη βοήθεια του Turbo αποδίδει 105 ίππους και σίγουρα θα εντυπωσιάσει ακόμη και τον πλέον απαιτητικό οδηγό με τη ροπή του. Οσον αφορά στην κατανάλωση, χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως ο υπολογιστής ταξιδιού με γεμάτο το ρεζερβουάρ έδειχνε αυτονομία για 1.100 χλμ.

Ενώ ύστερα από 170 χλμ. μέσα στην πόλη ο δείκτης του καυσίμου δεν είχε «πέσει» ούτε μια γραμμή χαμηλότερα! Στο εθνικό οδικό δίκτυο ο οδηγός κινείται με απίστευτη άνεση και οικονομία με το δείκτη του ταχυμέτρου να είναι κολλημένος στα 140 χλμ./ώρα ενώ εντύπωση προκαλεί και η άνεση που προσδίδει το αυτοκίνητο στους επιβάτες του κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο η ανάρτηση έχει τη σωστή ρύθμιση με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μην πλέει ενώ αν εκμεταλλευτεί ο οδηγός τη ροπή του κινητήρα δεν θα χρειαστεί να κάνει κατεβάσματα στο κιβώτιο. Μέσα στην πόλη η Octavia 5 Tdi προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας καθώς τόσο η ηχομόνωση όσο και η ανάρτηση απορροφούν τους εξωτερικούς ήχους αλλά και τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος αντίστοιχα.

Υπέρ

  • Κινητήρας
  • Κατανάλωση
  • Τέλη
  • Εξοπλισμός
  • Ανεση
  • Μεταπωλητική αξία

Κατά

  • 5ταχυτο κιβώτιο
Προηγούμενο άρθροFiat Panda 0,9 TwinAir 85 Hp, μικρό αλλά θαυματουργό
Επόμενο άρθροΤα Ορλωφικά 1770 – 1774. Μια κλεφτή ματιά στην ιστορία
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ