ΑρχικήΟχήματαΣκουριές στο αυτοκίνητο. Πληροφορίες

Σκουριές στο αυτοκίνητο. Πληροφορίες

Η σκουριά καταστρέφει κάθε χρόνο περισσότερα οχήματα από όσα τα τρακαρίσματα που λαμβάνουν χώρα στους ελληνικούς δρόμους. Παρόλο που ο χειμώνας είναι η εποχή που συμβαίνει η χειρότερη οξείδωση (ειδικά σε περιοχές που πέφτει πολλή βροχή και χιόνι και χρησιμοποιούν αλάτι, για να ξεπαγώσουν τους δρόμους), ένα όχημα μπορεί να σκουριάσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Οι κατασκευαστές οχημάτων έχουν αυξήσει το ποσοστό γαλβανισμένου χάλυβα, καθώς και τα προστατευτικά στρώματα κατά της σκουριάς, καθώς και τη χρήση ασταριών πλούσιων σε ψευδάργυρο. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε τώρα με τη σκουριά; Στο πολύ μεγάλο φάσμα των τύπων σκουριάς θα πρέπει να ξεχωρίζουμε την “καλή” και την “κακή” σκουριά.

Η πρώτη, η “καλή”, είναι αυτή που λέμε και οξείδωση επιφάνειας. Η οξείδωση επιφάνειας είναι το πρώτο στάδιο οξείδωσης της εξωτερικής επιφάνειας της λαμαρίνας. Συνήθως συναντάται γύρω από φτερά τροχών και θόλους τροχών ή γύρω από περιοχές που έχει φύγει η μπογιά ή έχει γρατσουνιστεί. Η οξείδωση επιφάνειας είναι η ευκολότερη να επισκευαστεί.

Η άλλη, η “κακή” σκουριά, είναι η “κρυμμένη” σκουριά. Δε γίνεται αντιληπτή για μήνες ή και για χρόνια ακόμα. Όταν βρείτε κρυμμένη σκουριά, πρέπει να την επισκευάσετε αμέσως. Όσο πιο προχωρημένη είναι αυτή η σκουριά και όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει προσβληθεί, τόσο πιο δύσκολη και πολυέξοδη θα είναι η επισκευή της. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμότερο είναι να αντικαθίσταται ολόκληρη η πόρτα ή το φτερό π.χ., παρά να μπαλώνουμε την υπάρχουσα λαμαρίνα.

Τρία είναι τα βασικά βήματα για να καταπολεμήσουμε τη σκουριά:

  1. Αφαίρεση της σκουριάς
  2. Επισκευή του μετάλλου
  3. Κάλυψη της επισκευής

Προτού όμως αρχίσουμε, είναι καλό να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί εμφανίστηκε η σκουριά σε κάποιο σημείο, γιατί μπορεί να πέσουμε σε ένα φαύλο κύκλο επισκευών χωρίς τέλος.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ένα όχημα βρέχεται, αλλά ότι δε στεγνώνει. Έχουμε διάφορα επικίνδυνα σημεία στα οχήματα:

  1. Εσωτερικό πόρτας, όπου παραμένει υγρασία γιατί είναι βουλωμένες οι τρύπες αποχέτευσης Φτερά, από εγκλωβισμένη υγρασία και λάσπη
  2. Προφυλακτήρες και αξεσουάρ όπως καθρέφτες, κοτσαδόροι, εξωτερικοί προβολείς κτλ.
  3. Παρμπρίζ, από φθαρμένα λάστιχα στεγανοποίησης

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την αφαίρεση της σκουριάς:

  1. Μια πρώτη μέθοδος είναι η εμβάπτιση των προσβεβλημένων μερών σε μπάνια με ειδικά χημικά. Μέθοδος αποτελεσματική που όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται αρκετά προσεκτικά.
  2. Μια άλλη μέθοδος είναι το γυαλοχάρτισμα. Στο χέρι ή με τριβείο, πρέπει στη σκουριασμένη περιοχή να φτάνουμε μέχρι το γυμνό μέταλλο, για να είμαστε σίγουροι ότι αφαιρέθηκαν όλα τα ίχνη της σκουριάς. Σε περιοχές όπου η σκουριά έχει τρυπήσει το μέταλλο, αυτή η μέθοδος δεν ενδείκνυται.
  3. Μια άλλη μέθοδος είναι η αμμοβολή. Εκτός ότι εξαφανίζει τη σκουριά, η αμμοβολή αποκαλύπτει αδύνατα σημεία του μετάλλου, αλλά και αγριεύει την επιφάνεια, ώστε να έχει καλή πρόσφυση το αστάρι και η μπογιά.
  4. Η τελευταία μέθοδος αφαίρεσης της σκουριάς περιλαμβάνει κόψιμο της προσβεβλημένης επιφάνειας κα κόλλημα νέου τμήματος λαμαρίνας.

Πρόληψη κατά της σκουριάς στο αυτοκίνητο

Εξαρχής πρέπει να σημειωθεί πως το αυτοκίνητο σας είναι ουσιαστικά ένα περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να το φροντίζετε επιμελώς και τακτικά ώστε να έχει μεταπωλητική αξία σε περίπτωση που θέλετε να το πουλήσετε για να πάρετε ένα καινούργιο όχημα. Και φυσικά όταν λέμε φροντίδα, σε αυτές τις προαπαιτούμενες ενέργειες συμπεριλαμβάνεται και η πρόληψη για την αποφυγή σκουριάς στις λαμαρίνες του αυτοκινήτου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166