ΑρχικήΟχήματαSmart fortwo mhd vs Toyota iQ Σύγκριση

Smart fortwo mhd vs Toyota iQ Σύγκριση

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε η φήμη περί μελέτης της Toyota για ένα νέο μικρό αυτοκίνητο πόλης που θα είναι μικρότερο από το Aygo αλλά θα μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα και θα κοντράρει στα ίσια το λιλιπούτειο smart άρχισαν και τα πρώτα ερωτήματα.

Δεν είναι και εύκολο εδώ που τα λέμε, στην εποχή που τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν και ακριβαίνουν συνεχώς, να κατασκευάσεις κάτι που να αρέσει και να είναι τόσο πρακτικό. Χρειάστηκε να το δούμε από κοντά, στην τελική του μορφή, στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού τον περασμένο χρόνο για να το πιστέψουμε.

i-smart

Η σύγκριση με το smart είναι αναπόφευκτη, αφού είναι τα μόνα σύγχρονα αυτοκίνητα που θα χωρέσουν σε μία θέση στάθμευσης κάτω των τριών μέτρων. Το γερμανικό μικρό, για την ακρίβεια, θα χωρέσει πιο άνετα, καθώς το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2,695 μέτρα. Το κατά 28 εκατοστά μακρύτερο iQ κάνει σίγουρα μεγαλύτερη εντύπωση στο μάτι, μια και είναι εντελώς καινούργιο και δεν θυμίζει σε τίποτα κανένα άλλο Toyota.

Χαζεύοντάς το αρχικά, χάνεις κάπως τα λόγια σου σχετικά με το πώς να το περιγράψεις. Γλυκούλι δεν το λες, ρετρό σίγουρα όχι, αδιάφορο σε καμία περίπτωση, μάλλον… από άλλο πλανήτη θα έλεγες ότι είναι, αφού θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από κάποια έκθεση αυτοκινήτου και μάλιστα από τον τομέα των πρωτότυπων.

Οι μικροί πρόβολοι, οι πολλές γωνίες και οι ιδιαίτερα μεγάλες πόρτες για το μέγεθος του αυτοκινήτου τραβούν τα βλέμματα, όπως έκανε και το smart στα πρώτα του βήματα. Είναι πλατύτερο και πιο χαμηλό από το fortwo, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο ογκώδες στο δρόμο.

Όσοι είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να το οδηγήσουν, θα έχουν σίγουρα διαπιστώσει τις αδιάκριτες ματιές του κόσμου προς το iQ, μια και βλέπουν στο «πρόσωπό» του το επόμενό τους αυτοκίνητο. Κυρίως κοιτούν μέσα, όπως είναι λογικό, αφού επικρατεί ο ίδιος hi tech χαρακτήρας και φυσικά υπάρχει περιέργεια για το πώς είναι τα πίσω καθίσματα.

(H)i-tech

Οι πανέξυπνες καινοτομίες που εφάρμοσαν οι Ιάπωνες στο iQ ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ενήλικες και έναν πιο μικρόσωμο επιβάτη στο ελάχιστο δυνατό μήκος έχουν να κάνουν με έξι «κινήσεις ματ»: Ο κινητήρας είναι τραβηγμένος όσο πιο μπροστά γίνεται, το σύστημα διεύθυνσης είναι τοποθετημένο στο κέντρο, το -πολύ λεπτό- ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού, η πλάτη των μπροστινών καθισμάτων είναι πολύ λεπτή, απελευθερώνοντας 4 επιπλέον εκατοστά για τα γόνατα των πίσω σε σχέση με τα συμβατικά καθίσματα, η μονάδα κλιματισμού είναι μικρότερη και, τέλος, το ταμπλό είναι ασύμμετρο, επιτρέποντας στο συνοδηγό να τραβήξει το κάθισμα τόσο μπροστά ώστε να χωρέσει κάποιος πίσω του. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαια, το ντουλαπάκι μπροστά από το συνοδηγό έχει αντικατασταθεί από μία δύσχρηστη αφαιρούμενη υφασμάτινη θήκη.

Το αποτέλεσμα είναι το iQ να σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις μαζί ένα και με δυσκολία δύο άτομα, έχοντας όμως μηδενικό διαθέσιμο χώρο αποσκευών. Στην περίπτωση που υπάρχουν αποσκευές, θα πρέπει να πέσει η πλάτη του καθίσματος πίσω από τον οδηγό, οπότε αυτομάτως μιλάμε πλέον για τριθέσιο. Το smart με τη σειρά του αποκλείει τον τρίτο επιβάτη και στη θέση του διαθέτει μονίμως 220 λίτρα πορτμπαγκάζ, που δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα.

Ο διάκοσμος του γερμανικού μικρού είναι όμορφος και χωρίς να υπερβάλλει, αρέσει τόσο σε συντηρητικά όσο και σε πιο νεανικά γούστα. Στα υπέρ του οι λίγες, αλλά πολύ πρακτικές, θήκες για μικροαντικείμενα που, είτε είναι φτιαγμένες από πλέγμα (πλαϊνές) είτε είναι ενσωματωμένες στο ταμπλό λύνουν τα χέρια οδηγού και συνοδηγού με το μέγεθος και το σχήμα τους.

Αντίθετα, το iQ θα περίμενε κανείς να είναι πιο «διαβασμένο» στον τομέα αυτό: πέρα από μία μεγάλη ποτηροθήκη ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό και δύο λεπτές θήκες στις δύο πόρτες, δεν έχει κάτι άλλο για να βάλεις μικροαντικείμενα. Το «τσαντάκι» που αντικαθιστά το ντουλαπάκι του συνοδηγού θέλει μεγάλη εξοικείωση, όπως και το πλήκτρο για το χειρισμό ολόκληρου του ηχοσυστήματος στο τιμόνι (ακόμα να βρούμε πως αποθηκεύεις τους σταθμούς).

Μωρά εν δράσει

Μέχρι στιγμής θα μπορούσαμε να πούμε ότι το iQ διατηρεί ένα ελαφρύ πλεονέκτημα χάρη στις δύο (;) επιπλέον θέσεις του, που όμως αντισταθμίζεται λόγω του ανύπαρκτου πορτμπαγκάζ του και του κατά δύο παλάμες μεγαλύτερου μήκους του σε σχέση με το smart, κάτι που μπορεί να κοστίσει στο δύσκολο έργο της στάθμευσης. Εκεί που το iQ παίρνει το πάνω χέρι είναι η κίνηση στο δρόμο.

Η διαφορά στο μεταξόνιο αλλά και στο πλάτος δίνουν στο ιαπωνικό μικρό την αίσθηση της σιγουριάς σε υψηλές ταχύτητες περισσότερο απ’ ό,τι στο smart και η ποιότητα κύλισης είναι αισθητά καλύτερη. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η ηχομόνωση, αφού δεν αφήνει τον τρικύλινδρο κινητήρα να «πάρει τα αυτιά» των επιβατών.

Παρόλο που ο 1.000άρης κινητήρας του iQ αποδίδει 3 ίππους λιγότερους από ό,τι ο αντίστοιχος του smart (68 έναντι 71), το μικρό Toyota δείχνει να τα καταφέρνει καλά μέσα στην πόλη, χωρίς να υστερεί. Το πεντάρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων είναι ιδανικό για το λιλιπούτειο iQ και δείχνει πόσο καλύτερη θα ήταν και η εικόνα του smart αν δεν είχε το αυτόματο πεντατάχυτο κιβώτιο, που «γκρεμίζει» ό,τι καλό χτίζει το 12βάλβιδο μοτέρ με τα κομπιάσματα και την καθυστέρηση στις αλλαγές από το «N» στο «D» και ομοίως στο «R».

Οι αστικές μετακινήσεις, όμως, απαιτούν εκτός των άλλων και ευελιξία. Αν και το smart έχει τη φήμη του ιδανικού μικρού για το έργο αυτό, το iQ, με την καλύτερη επαναφορά του τιμονιού και τον μικρότερο -κατά ένα μέτρο- κύκλο στροφής, έρχεται να διεκδικήσει τον τίτλο του «βασιλιά» της πόλης. Το «κοφτερό» τιμόνι του επιτρέπει αναστροφή στον ελάχιστο δυνατό χώρο και φυσικά ελιγμούς που κάνουν το παρκάρισμα… piece of cake!

Ποιο μικρό τελικά να αγοράσω;

Αυτό το ερώτημα είναι και το πιο δύσκολο. Παρόλο που όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ του νεοφερμένου iQ και η λογική το φέρνει πρώτο, είναι κάτι που χαλάει την εξίσωση και είναι ικανό να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι το στυλ του smart. Αυτό το κάτι που θέλουν οι χιλιάδες «smartάκηδες» και είναι άγνωστο αν θα το έβρισκαν στο αμφιλεγόμενο -πλην όμως καλύτερο- iQ.

Καυτό ζήτημα και η τιμή πώλησης του iQ, που ξεπερνά τις 13.000 € για μία λογική έκδοση εξοπλισμού, που από τη βασική όμως περιλαμβάνει 9 αερόσακους. Το smart με τη σειρά του είναι λίγο φθηνότερο, αντιπαρατάσσοντας όμως 7 λιγότερους αερόσακους. Και το σημαντικότερο; Tέσσερα λιγότερα χρόνια εγγύηση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166