Εξαιτίας ενός σφάλματος που προέκυψε στο λογισμικό των smartphone της Nokia είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να στέλνουν οι συσκευές τα δεδομένα των χρηστών εν αγνοία τους σε διακομιστή (αγγλικά: server) στην Κίνα.
Μάλιστα σήμερα η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως ερευνά το κατά πόσο η Nokia παραβίασε τους εθνικούς νόμους εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Φυσικά αν επιβεβαιωθεί μία τέτοια παράβαση, θα σημαίνει πως η Φινλανδική εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσθεώρητο χρηματικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων, και τελικά δεν θα έχει να κάνει μόνο με τη Φιλανδία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Νορβηγικός Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός NRK ανέφερε ό,τι ορισμένα τηλέφωνα Nokia 7 Plus έστελναν δεδομένα σε έναν άγνωστο διακομιστή στην Κίνα, παρόλο που δεν αποκαλύφθηκε το είδος των πληροφοριών που έχουν μεταδοθεί ή πόσες συσκευές επηρεάστηκαν από την πιθανή παραβίαση.
Ένας πελάτης φέρεται να επικοινώνησε με την NRK λέγοντας ό,τι είχε παρατηρήσει πως το Nokia 7 Plus στέλνει πακέτα μη κρυπτογραφημένων δεδομένων σε ένα διακομιστή που βρίσκεται στην Κίνα, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται με εξαπάτηση του χρήστη αφού ουσιαστικά δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, δηλαδή δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο από την εταιρεία, και όλη η πράξη δεν γίνεται με τη συγκατάθεσή του.
Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε: «Από τη μεριά μας μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε ό,τι καμία ευαίσθητη προσωπική πληροφορία δεν έχει μοιραστεί με οποιοδήποτε τρίτο μέρος».
Πρόσθεσε επίσης ό,τι: «Υπήρξε «κάποιου είδους σφάλματος στο λογισμικό που φέρει η συσκευή, σε μία απροσδιόριστη παρτίδα κομματιών, ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Αυτά τα δεδομένα δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε επεξεργασία και κανένα άτομο δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί ή ταυτοποιηθεί με βάση αυτά τα δεδομένα».
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες από διάφορους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των δεδομένων στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες, που αναφέρουν ό,τι οι κινεζικές επιχειρήσεις και ενδεχομένως, ακόμη και η κινεζική κυβέρνηση, συλλέγουν δεδομένα από τους πολίτες όλων των χωρών για κακοπροαίρετους σκοπούς.